Alexander Pechtholt
Alexander Pechtholt Foto:

Welkom Alexander

Ingezonden brieven of mails: we krijgen ze niet heel vaak. Maar soms wel en zolang ze niet grof en beledigend zijn, plaatsen wij ze. Graag zelfs. Zoals dit welkom aan Alexander Pechtold als nieuwe algemeen directeur van het CBR van Frank Klous, directeur van rijschool Van Sprang & Tempo, ANWB rijopleidingen Haarlem/Leiden. Vanwege ruimtegebrek hebben we er een paar passages uit gelaten, maar de boodschap staat recht overeind.

Van alle berichten die ons via verschllende rijschoolgerelateerde kanalen bereiken, mogen wij de recente aanstelling van de heer Pechtold toch wel als 'groot' nieuws bestempelen. Natuurlijk weet ondertussen heel Nederland dat het CBR de publieke opinie niet mee heeft. Daarom is een zwaargewicht op deze functie onontbeerlijk, en daar moeten we toch blij mee zijn als rijschoolwereld. De laatste directeur die met visie, plannen en ideeën naam heeft gemaakt was de heer Vaessen. Daarna zijn wij opgezadeld met ongetwijfeld hardwerkende directeuren met goede bedoelingen, maar visie, durf, veranderingen en echte toekomstgerichte plannen hebben wij na de heer Vaessen niet meer vernomen. Het was voor de meeste directeuren vaak 'pappen en nathouden' en 'brandjes blussen' en zorgen dat je carrière met deze tussenstap niet te veel geschaad werd.

Met de heer Pechtold komt er een directeur die in ieder geval altijd in het verleden visie en toekomstideeën heeft gehad. En met Pechtold komt er ook een directeur die zich niet druk maakt om zijn eigen gunfactor. Daarnaast komt er met de heer Pechtold ook vooral een directeur die de juiste wegen weet te bewandelen in het politieke landschap.

Om Alexander meteen een vliegende start te geven, ben ik zo vrij enkele direct makkelijke en direct door te voeren suggesties te geven. Ten eerste: de afdelingen 'medisch' per direct scheiden als afzonderlijke tak van het CBR, op dezelfde wijze waarop de beroepsexamens in het verleden gescheiden zijn van het CBR. Een afzonderlijke tak oprichten, die een andere benaming geven (net als bij CCV, dus bijvoorbeeld CCM ) en hier ook direct een aparte directeur voor zoeken en aannemen.
De oorspronkelijke hoofdtaak van het CBR - namelijk het afnemen van rijexamens - staat door alle ellende al heel lang op een zijspoor bij de directie. Je kunt als examinator niet eens meer op een verjaardag vertellen dat je examinator bent, omdat dan het hele gezelschap over je heen valt met zielige verhalen en klachten. De uiteindelijke hoofdtaak van het CBR is het afnemen van examens en gebeurt al jaren op een zeer hoog niveau en deze hardwerkende en enthousiaste medewerkers worden volledig afgestompt door de problemen die de medische tak veroorzaakt.
Alexander, maak niet de fout die je voorgangers ook gemaakt hebben door te denken dat JIJ wel de medische afdeling snel op het juiste spoor krijgt. De nieuwe medische tak van het CBR zal namelijk door de aanstaande nog verdere vergrijzing van Nederland de nieuwe, altijd maar wijzigende, Europese regels en door het web van privacy omtrent medische zaken voorlopig nog jaren met problemen opgezadeld worden. Een zeer snelle en duidelijke afscheiding is daarom noodzakelijk. De afscheiding zal ten eerste zorgen dat de naam CBR weer hoog in het vaandel wappert. Daarnaast zal scheiding ook bij de medische afdeling een volledige focus geven op hun problematiek, wensen en oplossingen, met een directeur die gespecialiseerd is in de taken die bij deze afdeling horen.

Zo, da's opgelost, dat gaat sneller dan in de politiek, toch?

Dan hebben we nog een klein probleempje voor de nieuwe toekomst in de branche. Kwaliteit en eensgezindheid en saamhorigheid in de branche. Voor dit hoofdstuk zou u het stokje na drie jaar over kunnen geven aan Diederik Samsom (of anders graag in ieder geval even overleggen met hem?). Deze socialist zal ongetwijfeld meteen inzetten op een verplichte branchevereniging en deze branchevereniging zal na oprichting weer inzetten op een verplichte cao voor de branche. Een eerste stap om de kwaliteit van de ARBEID te verbeteren voor iedere docent in de branche. Alleen met een verbetering van deze ARBEID die verplicht wordt voor iedereen in de branche geven wij de hele sector een boost. Wij willen met de meeste betrokkenen uit de branche vooruit en niet stilstaan of zoals zo vaak, achteruit. Echter de prijsvechter, de rommelaars en tde axichauffeurs die gewoon 60 uur in de week in de rondte rijden met een 'L' (is geen lesgeven natuurlijk) bepalen nog steeds de publieke opinie omtrent de prijzen en het aantal rijlessen dat een consument nodig heeft voor het behalen van zijn rijbewijs. Wij hebben behoefte aan sturing vanuit een collectief verplicht orgaan. Dus Alexander, mooie uitdagingen, neem de beslissingen, pak door en maak er wat moois van !

'Beste Alexander, maak van de afdelingen 'medisch' per direct een afzonderlijke tak van het CBR'