Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Ruud Rutten krijgt koninklijke onderscheiding

FAM-voorzitter Ruud Rutten is donderdag 14 november 2019 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze koninklijke onderscheiding ontving hij tijdens het jaarlijkse symposium van de FAM in de Maaspoort in Venlo uit handen van burgemeester Antoin Scholten.

Rutten kreeg de onderscheiding onder andere vanwege zijn verdiensten als voorzitter van de Federatie Autorijschool Management (FAM) en voor de rijschoolbranche in zijn eigen kring Venlo.

Maatschappelijke verdiensten

Niet alleen binnen de rijschoolbranche is hij een actieve, betrokken en bevlogen persoonlijkheid, hij heeft meerdere maatschappelijke verdiensten. Twee opvallende verdiensten die burgemeester Scholten in zijn toespraak noemde waren: De Hout-Blerickse Sportvereniging HBSV en Carnavalsvereniging de Poerker. Deze verenigingen hebben jarenlang op zijn tomeloze inzet kunnen rekenen. De koninklijke onderscheiding was een complete verrassing voor Ruud Rutten en werd begeleid met een daverend applaus.

Verkeershufters vanaf 1 januari aangepakt

Automobilisten die zich gevaarlijk gedragen op de weg - de zogeheten verkeershufters - worden vanaf 1 januari zwaarder gestraft. Onlangs is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een nieuwe wet die daarvoor moet zorgen.

In het wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid worden de maximumstraffen voor verschillende ernstige verkeersovertredingen vanaf 2020 verhoogd.
Zo kunnen bestuurders die gevaarlijk rijden een hogere straf verwachten: de maximale gevangenisstraf gaat namelijk van twee naar zes maanden. Ook als er geen letsel of schade wordt veroorzaakt kan de hoogste straf worden opgelegd.

Tot zes jaar cel

Voor verkeershufters die zeer gevaarlijk rijden door opzettelijk de verkeersregels te overtreden en zo anderen in gevaar brengen, kan de celstraf oplopen tot twee jaar. Voor de hogere straf moet de bestuurder wel meerdere verkeersovertredingen hebben begaan, zoals veel te hard, door rood of op de verkeerde weghelft rijden.
Als roekeloos rijgedrag leidt tot een ernstig verkeersongeluk, waar zwaargewonden of zelfs doden bij vallen, is een gevangenisstraf tot maximaal zes jaar mogelijk. Ook komt in de wet duidelijker te staan wat er onder roekeloos rijgedrag wordt verstaan.

Een jaar voor rijden onder invloed

Voor andere verkeersovertredingen gaat de maximumstraf ook omhoog. Het gaat om rijden onder invloed, rijden zonder (geldig) rijbewijs en doorrijden na een ongeluk. Nu kunnen automobilisten daar maximaal drie maanden cel voor krijgen, straks wordt dat een jaar.

14-jarig meisje
bedenkt betaalbare
oplossing tegen dode hoek

De 14-jarige Amerikaanse Alaina Gassler heeft een oplossing bedacht voor dode hoeken voor in de auto. Ze bouwde met goedkope onderdelen een speciaal projectiesysteem dat beelden uit de dode hoek van een auto binnen kan laten zien.

Alaina Gassler uit de Amerikaanse staat Pennsylvania plaatste een webcam aan de buitenkant van de auto, op de pilaar net boven de zijspiegel. Met een projector die ze aan de bestuurderskant ophing, liet ze de videobeelden vervolgens aan de binnenkant op de pilaar projecteren. Daardoor lijkt het net alsof je dwars door de carrosserie heen kan kijken. Dankzij onderdelen die Gassler met een 3D-printer maakte, worden de beelden op de juiste plek geprojecteerd. Reflecterende stof maakt het beeld vervolgens duidelijker en zorgt ervoor dat alleen de bestuurder er iets van kan zien.

25.000 dollar

Gassler diende het project in voor de Broadcom Masters-wetenschapsprijs voor middelbare scholieren. Ze won 25.000 dollar (ongeveer 22.000 euro).
Autofabrikanten werken al jaren aan mogelijke oplossingen voor de dode hoeken voor in de auto. Deze oplossingen, zoals het camera- en displaysysteem waar Jaguar aan werkt, zijn echter erg duur en worden vooralsnog niet veel ingezet in consumentenvoertuigen.

'Bewust onjuist ingevulde gezondheidsverklaring moet je niet willen'

Bij het CBR is bekend dat leerlingen van rijscholen de gezondheidsverklaring niet eerlijk invullen om zo onnodig lange wachttijden te voorkomen. Dit gebeurt niet zelden op advies van de rijschoolhouder.

Het CBR weet dat dit gebeurt, maar kan er weinig tegen ondernemen. Ook is niet bekend of het vaak gebeurt. Wel voert de organisatie hier regelmatig overleg over met de brancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB.
Volgens secretaris Irma Brauers komt het tegenwoordig steeds vaker voor. "Er zijn kandidaten die de gezondheidsverklaring nu eenmaal niet naar eer en geweten invullen om zo een lange ellende te voorkomen. Je weet dus dat die erdoor slippen,en als het CBR er dan achterkomt zijn de rapen gaar en is de leerling boos omdat zij of hij alsnog in de molen moet, met alle gevolgen van dien."

Niet aan meewerken

Je moet dit dus niet willen en je moet er al helemaal niet aan meewerken, meent Brauers. "Als je weet of als iemand het vraagt, moet je de afweging maken wat het zwaarst weegt: je verantwoordelijkheid en je beroepsethiek of het commercieel belang? En omdat je weet dat er rijscholen zijn die maar al te graag leerlingen binnenharken en dus die 'weigerachtige' leerling met open armen ontvangen, zit jij dus met een dilemma, dat snappen we best. Maar ons advies is helder: hier moet je nooit aan meewerken. En als je zelf vermoedt dat iemand de gezondheidsverklaring niet naar waarheid heeft ingevuld, moet je daar wat van zeggen."

Brancheorganisaties zien niets in stakingsactie

De LBKR laat in een statement laten weten niets te zien in de actie die het Rijschool Stakings Team in maart volgend jaar wil houden op het Malieveld in Den Haag. "Wanneer een zelfstandig ondernemer gaat staken, heeft hij vooral zichzelf daarmee en wordt er niets bereikt. Een protestactie zou tot de mogelijkheden kunnen behoren om iets te bereiken, maar ook dat is voor ons op dit moment geen optie." Ook de andere brancheorganisaties zien er niets in.

In maart wil een groep rijschoolhouders die zich het Rijschool Stakings Team noemen naar het Malieveld om te protesteren tegen een aantal zaken die de rijscholenbranche parten speelt. Er komt een behoorlijk eisenpakket op tafel, waarvan een lager btw-tarief voor de rijlessen er één is. "Niets doen is voor ons geen optie, wij willen actievoeren voor meer bewustzijn en begrip en een gezonde branche", schrijven de initiatiefnemers Sandra van Laar, Patricia Nijman en Rob van Riel in een startdocument waarin alle punten worden genoemd waarvoor ze actie willen voeren. Er zijn op basis van navraag onder rijschoolhouders op sociale media vijf actiepunten benoemd:
- Het btw-tarief voor rijles moet omlaag.
- Vrijstelling van wegenbelasting en BPM.
- Waarborgen van privacy van de instructeur door IBKI en CBR.
- Het CBR moet stoppen met het communiceren van een gemiddeld aantal rijlessen.
- De praktijkbegeleiding moet onderdeel zijn van de bijscholing en niet gelden als een examen, en de sanctie moet verdwijnen.

Niet steunen

De LBKR heeft inmiddels in een statement laten weten niets in de actie te zien en die ook niet te steunen. De LBKR stelt dat het sinds de oprichting en het verdergaan als vereniging sinds 28 maart dit jaar veel heeft bereikt en dat een actie op dit moment daarom niet aan de orde is. Wel herkent de LBKR zich in het gebrek aan eenheid in de branche, hetgeen volgens de organisatie juist de reden is van oprichting.

Afbeelding
Afbeelding