Staken heeft helemaal geen zin

In maart willen rijschoolhouders die zich scharen onder de paraplu 'Rijschool Stakings Team' naar het Malieveld om te protesteren tegen een aantal zaken die de rijscholenbranche parten speelt. Er komt een behoorlijk eisenpakket op tafel. Toen ik dit bericht op onder andere rij-instructie.nl las, wist ik niet wat ik moest denken. Verder las ik nog dat de initiatiefnemers "Niets doen voor ons geen optie is. Wij willen actievoeren voor meer bewustzijn en begrip en een gezonde branche."
Dit zijn rijinstructeurs die ik tot nu toe nog nooit bij een vergadering van een brancheorganisatie heb gezien, laat staan gehoord. Ik weet niet of ze zich inmiddels hebben gewend tot een brancheorganisatie om hun actiepunten in te brengen of, nog beter, in het bestuur te gaan zitten, maar ik ben bang van niet. Intussen schrijven ze wel van alles en nog wat op sociale media. En dat schrijven ze niet altijd even fijnzinnig op, om het zo maar even te duiden. Het is weer een typisch geval van 'De beste stuurlui staan aan wal.'
Ik wil graag uitleggen dat wat ze willen niet gaat werken. Jaren geleden alweer hadden we een soortgelijke actie die in de jaren zeventig plaatsvond. De verwachting was dat er tientallen rijscholen zouden komen, maar er kwamen er een stuk of vijftig.
Maar los van het aantal valt op dat de actiepunten waarmee ze komen in grote lijnen dezelfde actiepunten zijn waar wij destijds ook mee kwamen, zoals een lager btw-tarief. Beste initiatiefnemers: dit is niet haalbaar, net zoals de andere actiepunten niet over de streep zullen worden getrokken. Er is toch niemand buiten de initiatiefnemers die werkelijk gelooft dat politici in actie komen omdat er een groepje wat staat te roeptoeteren op het Malieveld.
Mijn belangrijkste bezwaar is dat ze niet de juiste weg bewandelen. Als je wat wilt veranderen moet je bij een brancheorganisatie zijn. En als de brancheorganisatie waarbij je aangesloten bent niet wilt wat je doet, moet je dat laten weten tijdens een ledenvergadering en daar moet je de leden achter je zien te krijgen. Daar kun je van alles van vinden, maar zo werkt dat nu eenmaal. Op deze manier is er niemand die je serieus neemt.
Volgens mij heb ik nog ruimte over en die pak ik graag om iets anders aan te kaarten. Dat is dat ik in het westen van het land steeds meer auto's zie rijden met slechts een blauwe L op het dak. Dit neemt hand over hand toe. Geen reclame, geen telefoonnummer of website, verwijzing, helemaal niets. Ik begrijp dat niet. Of eigenlijk begrijp ik het wel. Ik vermoed dat dit rijscholen zijn waar de eigenaren geen reclame voor willen maken. Of misschien nog wel erger, die hopen op deze manier onder de radar te blijven. Ik vind het weer een teken aan de wand.