Meer nieuwe chauffeurs, maar lang niet genoeg

Opvallende cijfers in de nieuwste uitgave van Mobiliteit in Cijfers van BOVAG en RAI Vereniging. Dat het aantal personen met een groot rijbewijs jaar op jaar afneemt, staat bij velen wel op het netvlies. Maar de harde cijfers tonen toch wel een verontrustend beeld, want op 1 januari van dit jaar waren er nog geen 260.000 bezitters van een busrijbewijs en nog maar iets meer dan 555.000 met de bevoegdheid om een vrachtwagen te besturen.

Vijf jaar geleden waren er voor beide categorieën nog ruim 100.000 Nederlanders méér die over deze rijbewijzen beschikten. Sterker nog: in 1980 behaalden nog ruim 25.000 mensen het rijbewijs voor de bus en / of de vrachtwagen, maar de laatste jaren zijn dat er tussen de 5 en 10.000 per jaar. De redenen voor de terugloop zijn evident: de opkomst van kantoor- en computerbanen en daarmee ook het imago van het vak, vergrijzing, transporteurs die hun heil bij buitenlandse chauffeurs zoeken en dan ook nog eens de vele barrières die worden opgeworpen om überhaupt beroepschauffeur te kunnen worden en blijven.

Intussen zit de complete Nederlandse transportsector wel te springen om vers bloed en dat hebben wij in onze branche de afgelopen jaren maar al te goed kunnen merken. Bijna 16.000 examens voor het C-rijbewijs werden in 2018 afgenomen, waarvan 65 procent met een voldoende werd voltooid. Oftewel een dikke 10.000 nieuwe beroepschauffeurs erbij en die symbolische grens hebben we vele jaren niet in zicht gehad.

Exact tien jaar geleden werd dat aantal voor het laatst behaald. Alle hens aan dek dus bij de rijscholen, maar uit de eerdergenoemde cijfers blijkt dat de uitstroom van beroepschauffeurs niet kan worden bijgebeend. Afgelopen jaar nam het totaal aantal mensen met een rijbewijs C en / of D namelijk met 25.000 af. Aanwas vanuit het buitenland (en dan met name vanuit Oost-Europa) zal voor veel Nederlandse transporteurs dus bittere noodzaak blijven. In verre oorden heeft men echter een andere kijk op rijopleidingen en het beeld beklijft van landen als Polen waar je gewoon een rijbewijs online kunt kopen. Ik vraag me dus af of deze ontwikkelingen bijdragen aan een veiliger verkeersbeeld. Ik denk juist het tegenovergestelde.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen