Hoe te handelen bij schade of anderszins tijdens tussentijdse toetsen en examens

Regelmatig wordt er schade gereden tijdens contactmomenten bij het CBR. Dure velgen worden aan gort gereden, paaltjes worden geraakt en wat al niet meer.
In de inschrijfvoorwaarden staat hierover een clausule opgenomen. Grosso modo komt het erop neer dat de examinator of het CBR hiervoor niet aansprakelijk kan worden gehouden. Tenzij er uiteraard verwijtbaar gedrag kan worden aangetoond.

Verzekeringsmaatschappijen, zo ook dus de verzekering van de VRB, heeft niet voor niets hiervoor de uitzonderingsclausule over opgenomen dat er geen terugval in no-claim wordt toegepast wanneer de schade is ontstaan tijdens rijproeven, tussentijdse toetsen en examens. Het blijft natuurlijk toch een kostenpost voor de rijschool door alle bijkomende kosten, zoals het eigen risico, btw voorschieten, uitval van lessen wanneer de lesauto naar het schadeherstelbedrijf moet en de afhandelingstijd nadat je de schade hebt opgelopen, misschien zelfs dat een examen hierdoor moet worden afgebroken en de kandidaat weer opnieuw ingepland moet worden, kortom: je wordt er niet beter van. Het leidt altijd tot gedoe waar je niet op zit te wachten.

Echter, als dit je overkomt moet je altijd samen met de betreffende examinator het CBR aanrijding/schadeformulier i vullen en opsturen naar de afdeling Juridische Zaken van het CBR. De voorzijde van dit formulier vult hij in tweevoud in. Aan de onderzijde maakt hij een situatieschets. Het origineel geeft hij aan de opleider.
Op de kopie beschrijft de examinator aan de achterzijde de toedracht van de aanrijding. Ook is het verstandig om het kenbaar te maken bij de chef-examinator. De examinator moet zich onthouden van het doen van uitspraken, hij/zij gaat hier niet over. Uitgebreide informatie is terug te vinden in het Vademecum paragraaf 14.1

Bij tussentijdse toetsen (TTT) ligt het verhaal ook nog iets genuanceerder dan bij een rijexamen. Een TTT kan gezien worden als een onderdeel van de rijopleiding. Een leerling is nog niet examenklaar en kan dus ander gedrag of handelingen vertonen dan tijdens het rijexamen verwacht mag worden. Een examinator moet hierop bedacht zijn en dus eerder dan bij een rijexamen hierop ingrijpen.
Samen met Juridische Zaken wordt iedere schademelding afgestemd en daar waar het reƫel en billijk is zal CBR met een voorstel komen hoe deze schade wordt afgehandeld.
Niet dat het CBR royaal de poorten opengooit om alle schade 100 procent voor zijn rekening te nemen, er wordt naar eer en geweten gehandeld: redelijkheid en billijkheid staan voorop.