Afbeelding
Foto: DAE

WRM-bijscholing in Lapland: beter en leuker wordt het niet

Waar kun je beter en leuker met ADAS-systemen leren rijden onder barre omstandigheden? In Lapland! Precies dit is het idee achter de WRM Ice Drive Experience-bijscholing die de aankomende winter met succes voor het derde jaar wordt georganiseerd door Dutch Automotive Events (DAE) uit het Gelderse Doetinchem. 'Voertuigbeheersing in de rijopleiding', 'ADAS', 'De rijprocedure in de praktijk' en 'Praktisch toepassen risicoperceptie' zijn de bijscholingen waaruit kan worden gekozen. Wilfried Giesen van DAE legt uit wat de bedoeling is en wat de voordelen zijn om als rijinstructeur hieraan deel te nemen.

Arvidsjaur in Lapland in het hoge noorden van Zweden is geen wereldstad, maar het pittoreske dorpje is een heus toeristenoord. Dat heeft alles te maken met de nabijheid van een paar enorme meren. In de zomer kun je hier allerlei watersporten beoefenen - er zijn meerdere campings - en in de winter zijn ze stijf bevroren en ook dat biedt kansen, zo blijkt.

Op zijn duimpje

Wilfried Giesen kent dit gebied op zijn duimpje. Scandinavië is een grote liefde van hem en hij organiseert al tien jaar met zijn bedrijf DAE onder andere autotourtochten kriskas door Scandinavië. Daarbij viel het hem op dat in de buurt van Arvidsjaur altijd gecamoufleerde auto's rijden. Navraag leerde dat het voor een groot aantal automerken hét gebied is om te testen of auto's 'vriesproef' zijn. Daarvoor hebben zij onder andere de beschikking over verschillende bevroren meren. Giesen werd voor verdere tekst en uitleg meegenomen naar een van de meren en bijzonder genoeg bleek die te huur te zijn. "Dit meer was lange tijd in gebruik geweest door Aston Martin, maar dat had geen budget meer waardoor het circuit vrij kwam", zegt Giesen.

IJscircuit huren

Een ijscircuit huren? Je bent geneigd te denken: wat moet je ermee?, maar zo zit Giesen niet in elkaar. Hij is ondernemer pur sang en zag meteen kansen. Allereerst sloot hij een overeenkomst met zijn eigen Volvo-dealer om nieuwe bezitters van een Volvo hier kennis te laten maken met alle ADAS-systemen aan boord. Dat breidde al snel uit met de klanten van andere Nederlandse Volvo-dealers en ook zag hij direct mogelijkheden voor rijinstructeurs. Giesen is namelijk vanwege het feit dat zijn vrouw een rijschool heeft sinds enkele jaren ook in het bezit van zijn WRM-bevoegdheid ("Ik geef buiten de perioden dat ik in Scandinavië zit voornamelijk BE-rijles") en hij zag hier een prachtkans om rijinstructeurs een unieke WRM-bijscholing aan te bieden.

Dynamischer

Van het fenomeen bijscholing vindt hij namelijk wel iets. "Dat kan allemaal wel een stuk dynamischer", oordeelt hij. "Bij de meeste bijscholingen zit je in een lokaal waar je de hele dag theorie over je krijgt uitgestort en waar vervolgens niet veel van blijft hangen. Dat moet allemaal wat leuker en prikkelender kunnen." En prikkelend, leuk en bovenal interessant zijn de WRM-bijscholingen in Zweeds Lapland zeker.

Onder- en overstuur

Giesen licht toe: "De essentie is dat de cursisten niet alleen theorie krijgen over de specifieke onderwerpen, maar vooral ook dat ze in de praktijk kunnen ervaren wat de aanwezigheid maar ook de afwezigheid van bepaalde systemen in een auto voor gevolgen kan hebben voor het rij- en weggedrag. Zo leer je bijvoorbeeld omgaan met onder- en overstuur, hoe voorkom je dat een auto in de slip raakt en, als die in een slip raakt, hoe je er weer uit komt. Maar we leren bijvoorbeeld ook op een donker stuk openbare weg wat Adaptieve Cruise Control en Active Lighting inhoudt. Echt alle ADAS-systemen in onze WRM Ice Drive Experience-bijscholing komen aan bod."

Midweek

Er zijn tussen 27 januari en 21 februari vier weken dat de WRM Ice Drive Experience wordt gehouden (in het kader staat een overzicht welke week welke bijscholing wordt verzorgd). Het betreft elke keer een midweek van maandag tot en met vrijdag. Daarin zijn de dinsdag en donderdag gereserveerd voor de WRM-bijscholing, waarvoor je in totaal twee keer zes klokuren aan het eind van de midweek kunt afvinken.

Zo ziet de week eruit

Wilfried Giesen legt uit hoe een week eruitziet: "Maandag is reisdag. Er wordt om praktische redenen gereisd vanaf vliegveld Düsseldorf en de reis duurt ongeveer 3,5-4 uur. Rond het middaguur komen we aan in Arvidsjaur, waar de Volvo's XC40 (er is ook een Volvo XV60 Cross Country en zelfs een Volvo XC60 met dubbele bediening) draaiend en dus lekker warm klaarstaan. In elke auto rijden twee personen, waarna we in colonne naar het ijscircuit rijden. Daar gebruiken we in een blokhut, met in het midden een openhaardvuur, de broodjeslunch en daarna volgt de kennismaking met het ijscircuit."

Eerste ervaring

"Tot ongeveer vier uur kan iedereen zonder instructie het circuit op om de eerste ervaring op te doen. Onze ervaring is dat veel deelnemers dan toch een soort van overmoedig worden of dat ze rijden op een ijsvlakte onderschatten. Sommige raken van de baan en moeten worden uitgegraven. Dat zorgt steevast voor de nodige hilariteit, maar ze moeten elkaar ook helpen. Dat schept meteen ook een band."
"Rond 16.30 uur wordt het donker en dan rijden we in colonne naar het hotel. Daar kunnen de deelnemers even bijkomen, waarna om 19.00 uur het buffet klaarstaat en voor iedereen die daarna nog niet moe is, is de bar open of ik verzorg een wandeling door het dorp."

Klokuren

"Dinsdag is om 8.00 uur het ontbijt en om 9.00 uur wordt er verzameld in het moderne klaslokaal voor de theorie. Die duurt tot 13.00 uur – iedereen heeft dan al vier klokuren te pakken – en vervolgens gaan we naar het circuit waar het geleerde van die ochtend in de praktijk - minimaal twee uur, dat hangt af van het tijdstip waarop het donker wordt - kan worden gebracht en getoetst.

Vrij te besteden

"Woensdag is vrij te besteden. Dan kunnen de deelnemers als optie deelnemen aan een trip met een sneeuwscooter en/of een huskytocht. 's Morgens kun je de ene excursie doen en 's middags de andere. Maar je hoeft geen gebruik te maken van deze optie. Met de mensen die niet meegaan, gaan we met de auto's die hun de gehele week ter beschikking staan, een mooie toertocht maken, waarbij we hopelijk zogeheten Frozen Trees kunnen zien. Dat zijn bomen, maar het lijken ijsbeelden. Dat is adembenemend mooi. De praktijk leert overigens dat de meesten minimaal een van de excursiemogelijkheden doen. Ik zorg er overigens altijd voor dat alle deelnemers samen kunnen genieten van de lunch."
"Op donderdag ziet de dag er net zo uit als op dinsdag en vrijdagmiddag is de terugreis naar Nederland. En o ja, niet te vergeten: als we 's avonds het Noorderlicht zouden kunnen spotten, dan zullen we dat natuurlijk niet nalaten."

Niet goedkoop

Giesen is zich er terdege van bewust dat dit geen goedkope WRM-bijscholing is. Maar uit ervaringen van deelnemers weet hij ook dat de aanpak en, dat is het belangrijkste, de lesstof blijft hangen. "Afgelopen februari ging er iemand mee die de hele reis fantastisch vond, maar die alleen niet zat te wachten op de bijscholing zelf. Maar toen ik hem vrijdag bij het vertrek vroeg naar zijn ervaringen was hij laaiend enthousiast: 'Zo hoort een WRM-bijscholing te zijn", zei hij. Een groter compliment kun je mij niet geven. Ik ben er ook van overtuigd dat bepaalde lesstof veel beter blijft hangen tijdens een cursus waar je met plezier op terugkijkt dan tijdens een ietwat langdradige dag in een klaslokaal."

Kleding

Er is ook een praktische kant aan de reis. Wat moet je bijvoorbeeld aan kleding meenemen, om maar eens wat te noemen? Voor alle deelnemers is er 15 januari een speciale avond in Nieuwegein, waar dit soort en alle andere vragen gesteld kunnen worden, maar 'Travel light' is het devies. "Een warme jas doe je aan, verder wat truien en zo, maar het is het handigst om alles in een kleine reiskoffer mee te nemen. Wordt het echt koud, dan hebben wij alle kleding en accessoires om ervoor te zorgen dat je geen kou hoeft te lijden."

In de editie van december verschijnt een vervolgartikel en dan publiceren we ook ervaringen van deelnemers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding