Afbeelding
Foto: Hans Peijs

BOVAG onderzoekt hoe het zichzelf opnieuw kan uitvinden

Leden stekken koppen bij elkaar om te kijken waar de meerwaarde van BOVAG zit

BOVAG Rijscholen is momenteel bezig zich 'opnieuw uit te vinden', waarbij de afdeling met name de vraag wil zien beantwoord waar de toegevoegde waarde zit in de belangenbehartiging voor de leden. Eind dit jaar liggen er naar verwachting conclusies en aanbevelingen. Wij beantwoorden alvast enkele vragen.

BOVAG Rijscholen had nog niet heel erg lang geleden rond de duizend leden. Hoeveel zijn dat er nu?

Exact 401.

Er wordt in de branche gefluisterd dat er onder de leden nog maar tussen de tien tot vijftien rijscholen zitten die geen eenpitter zijn. Klopt dat?

Niet volgens BOVAG. Daar hebben we deze vraag neergelegd en er wordt met nadruk op gewezen dat nog steeds een aantal grote rijscholen lid is.

'We zien een te grote versnippering en verdeeldheid van de belangenbehartiging in de branche'

Zijn dat er ook aan het einde van het jaar nog 401?

Waarschijnlijk vallen er nog af vanwege het wegvallen van het BOVAG Garantiefonds (BGF). Maar daarover verderop meer.

Terzijde: komt hiermee het aantal rijschoolhouders dat georganiseerd is nog wel boven de duizend?

Jawel. BOVAG heeft er dus 401, VRB iets meer dan 600, de LBKR telt 160 leden en de FAM 30. Dat maakt samen rond de 1200 rijscholen die het nut inzien van het lidmaatschap van een vereniging.

Wanneer is de sterke daling van het aantal leden bij BOVAG ingezet?

Dat is iets van de laatste jaren (elk jaar worden het er minder), maar er zijn twee momenten aan te wijzen die een extra grote bres hebben geslagen.
De eerste was twee jaar geleden, toen BOVAG bekendmaakte dat er nieuwe lidmaatschapseisen zouden komen. In september 2017 werd bekend dat een kwart van de toen nog 471 leden worstelde met de nieuwe eisen. Dit leidde tot het verlies van tientallen leden, met als gevolg dat de teller nu dus nog net boven de 401 staat. Overigens hebben niet alleen rijschoolhouders zelf opgezegd. Er zijn er ook waarvan BOVAG afscheid nam omdat ze niet aan de nieuwe kwaliteitseisen konden voldoen.

En wat is het tweede moment?

Dat is nu, nadat het bestuur van de brancheorganisatie heeft laten weten te stoppen met het BOVAG Garantiefonds. Het is bekend dat een behoorlijk aantal leden hier 'not amused' over is en ook nu heeft een aantal laten weten als gevolg van dit besluit niet langer bij de club te willen horen. En daaronder zitten zeer gerenommeerde rijscholen.

Waar zijn trouwens al die rijschoolhouders gebleven?

Goede vraag en het antwoord is dat de meeste nergens meer bij zijn aangesloten. Of althans, als met de vraag wordt bedoeld of ze zijn toegetreden tot een andere brancheorganisatie, dan is het antwoord vooral 'nee'. Er zijn een paar 'grote jongens' lid geworden van de FAM, maar bij de VRB en de LBKR zien we ze nauwelijks tot niet. Blijkbaar hebben ze geen enkele reden meer om ergens lid van te zijn.

Wat doet BOVAG eigenlijk tegenwoordig nog voor de leden?

Dat is best omvangrijk, maar verschilt niet heel erg van wat andere brancheorganisaties doen. Het gaat onder andere om belangenbehartiging in Den Haag en bij CBR en IBKI en verder bij elke externe organisatie die er in onze branche toe doet. Van groot belang is te weten dat BOVAG in deze circuits hoog wordt geacht. Daarnaast biedt de branche leden allerlei hulpmiddelen aan om makkelijker, simpeler of beter te kunnen ondernemen. Een voorbeeld daarvan is de camperrijvaardigheidstraining die samen met de Nederlandse Kampeer en Caravanclub (NKC) is opgezet.

Onlangs was er een bijeenkomst waarover in de branche het gerucht ging dat dit een bijeenkomst was voor een reddingsactie voor de afdeling. Klopt dit bericht?

We hebben deze vraag bij de BOVAG neergelegd en die schoot nogal in het verkeerde keelgat. We citeren de woordvoerder: "Het gaat niet om het redden van de afdeling. Ook wordt er niet gesproken over het opheffen van de afdeling: waar dat verhaal vandaan komt is ons onbekend. Wij betreuren het ook zeer dat dergelijke verhalen de wereld in geholpen worden."

Maar wat was dan wel de bedoeling van die bijeenkomst?

Ook hier weer een citaat: "Het gaat erom dat er vanuit de leden een behoefte is ontstaan om plannen te maken om de toegevoegde waarde van het BOVAG-lidmaatschap in beeld te brengen en te gaan vergroten, waaronder effectieve belangenbehartiging, het opzetten van acties en verbetering van de kwaliteit. De bijeenkomst was buitengewoon constructief met veel goede ideeën en we hebben goede hoop dat daar voor het eind van het jaar een plan uit komt voor een effectieve, toekomstbestendige belangenbehartiging en meer toegevoegde waarde voor leden."

Wat is de kern van het probleem volgens BOVAG?

"Kern van het probleem is de versnippering in de sector. Daardoor zie je dat de belangenbehartiging in het algemeen niet effectief is. Geen van de belangenbehartigers is succesvol. Alleen samen kunnen we meer bereiken. Daarnaast moet je toegevoegde waarde bieden. En de verwachtingen van leden naar BOVAG daarbij zijn hoog. Wij hebben het vertrouwen dat we die kunnen blijven inlossen. Daarbij luisteren we goed naar onze leden en zijn we blij met de groep leden die nu bezig zijn om met ons na te denken over de toekomst."

Welke problemen heeft BOVAG eigenlijk met de manier waarop de belangenbehartiging nu is geregeld?

"We zien een te grote versnippering en verdeeldheid van de belangenbehartiging in de branche. We hebben in de gesprekken daarom ook gezegd dat het sluiten van de rijen binnen de branche van groot belang is. Dan kunnen de belangen naar CBR en overheid nog beter behartigd worden. Bedenk maar eens hoe het voor CBR en overheid is om met vier of meer belangengroepen in deze sector te spreken. Omdat ze vanuit de sector verschillende adviezen krijgen, doen ze vaak - en ook niet onlogisch - wat hen het beste lijkt."

Zijn de acties ook bedoeld om meer leden te werven?

"Meer leden is niet per se het doel. Wel meer toegevoegde waarde van het lidmaatschap, waaronder effectieve belangenbehartiging. Uit de vele gesprekken die we in de afgelopen weken hebben gevoerd, merken we dat er een trouwe ledengroep is die graag lid wil blijven van BOVAG. Dat waarderen wij zeer, vandaar onze inspanningen om de toegevoegde waarde te vergroten", aldus BOVAG.

Is er een tijdspad bepaald in de zin van: als het dan niet is gelukt, dan gaat de stekker eruit?

BOVAG: "Zo denken we helemaal niet. Beste bewijs daarvan is wellicht de grote campagne voor rijscholen die we samen met Autoweek dit najaar opzetten en uitvoeren. Daarover zeer binnenkort meer."

Welke situatie ontstaat er als dat niets oplevert?

"Dan komt er een volgende fase en komt wellicht toch de opheffingsvraag op tafel, maar nu is dat dus niet aan de orde."

Snapt de BOVAG trouwens de teleurstelling bij leden die naar aanleiding van het opheffen van de BGF nu het lidmaatschap opzeggen?

"We snappen de teleurstelling heel goed. Wij zijn ook teleurgesteld door het stoppen van het BGF. Maar als er geen breed draagvlak voor is, kun je niet anders. We gaan met iedereen die zich meldt bij ons een-op-een in gesprek. Dat loopt vaak heel goed. Een aantal leden heeft hun opzegging ook al weer ingetrokken en blijr de schouders eronder zetten."

Welke situatie ontstaat er als de inspanningen niets opleveren?

"Dan komt er een volgende fase en komt wellicht de opheffingsvraag op tafel, maar nu is dat dus niet aan de orde."