Wat moet je doen met je nieuwe btw-ID?

Zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken hebben in oktober een brief van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer gekregen. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer (burgerservicenummer). De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gekomen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moest komen.

De AP gaf de Bbelastingdienst de opdracht om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. De deadline was januari 2019. Dat bleek onhaalbaar. Later bleek het helemaal niet haalbaar op korte termijn de BSN uit het btw-nummer te halen. Er is derhalve een tussenoplossing bedacht. Het is een extra btw-nummer, zonder BSN, geworden. Het wordt btw-identificatienummer genoemd. De belastingdienst blijft intern werken met het oude btw-nummer en hetzelfde systeem. In feite is er een schil gebouwd om het oude systeem waarin het oude btw-nummer is gekoppeld aan het nieuwe btw-identificatienummer.

Heb je een eenmanszaak? Ben je geschrokken van de blauwe envelop die in de brievenbus viel? Dat is niet nodig. Je nieuwe btw-identificatienummer is binnen! In oktober ontving je deze nieuwe code. En dat is goed nieuws, omdat dit btw-ID een stuk minder fraudegevoelig is dan het oude btw-nummer. Door het gebruik van het oude btw-nummer werden de privégegevens van zzp'ers onder andere misbruikt om op ogenschijnlijk betrouwbare manier producten via Marktplaats aan te bieden, maar nooit te leveren.

Nu je het nummer hebt, moet je ermee aan de slag. Wie dat niet doet, loopt de kans op een verzuimboete. Vanaf 1 januari 2020 moet je dit nieuwe nummer namelijk gebruiken als je zaken doet. De Belastingdienst heeft dit nummer nu alvast toegestuurd zodat je op tijd je visitekaartjes, briefpapier, facturen, website en alle andere correspondentie met klanten en leveranciers kunt aanpassen. Het nieuwe nummer gaat ook gebruikt worden voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving.

Dit betekent niet dat je je oude btw-nummer moet weggooien. Je hebt je oude btw-nummer dus ook nog nodig. Die gebruik je namelijk in je communicatie met de belastingdienst en je btw-aangifte. Ook voor het bellen met de belastingtelefoon heb je je oude btw-nummer nog nodig.

Voor de duidelijkheid:

Je hebt twee nummers: het oude nummer (met BSN) heet voortaan je 'omzetbelastingnummer'. Dit nummer bestaat uit NL, jouw BSN met de toevoeging 'B01' of hoger. Het nieuwe nummer heet voortaan 'BTW-identificatienummer (ID)'. Dit nummer bestaat uit 14 tekens: NL, 9 cijfers (geen BSN), de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers.

Even samenvattend wat je moet doen voor 1 januari 2020:
- Gebruik het nieuwe nummer (btw-ID) voor de contacten met klanten en leveranciers;
- gebruik het oude nummer (omzetbelastingnummer) voor de contacten met de belastingdienst en je btw-aangifte;
- vermeld je btw-ID op je facturen, briefpapier, visitekaartjes, website, in je e-mailhandtekening etc.;
- bij gebruik van administratiesoftware voor facturen moet je ook hier het nummer aanpassen;
- informeer je administratiekantoor, belastingadviseur en/of accountant; neem gewijzigde btw-ID's van klanten en leveranciers op in je eigen administratie; Geef je btw-ID door aan (buitenlandse) leveranciers.

Succes met alle werkzaamheden om straks te functioneren in een veiliger ondernemersomgeving. Voor vragen zijn we bereikbaar.