Afbeelding
Foto: Hans Peijs

BOVAG Rijscholen: hoe nu verder?

BOVAG Rijscholen beraadt zich momenteel op de toekomst nu blijkt dat, mede als gevolg van het schrappen van het BOVAG Garantiefonds, het aantal leden maar blijft dalen en de branche nog steeds sterk verdeeld is. Onder een groot aantal leden, waaronder ook grote rijscholen, is het nieuws dat BOVAG stopt met het BGF in elk geval hard aangekomen.

Terug naar 12 september 2016, toen er tijdens de Nationale Rijschooldag een bijeenkomst was waar het bestuur van BOVAG Rijscholen de leden een voorstel deed om de afdracht per leerling te verhogen van 0,75 euro naar 7,50 euro. Toen op vragen van (toen nog BOVAG-lid) Theo Vuyk bleek dat deze afdracht ook voor elke bromfietsleerling zou gelden, zwol de kritiek zienderogen aan, waarna het bestuur besloot het voorstel in te trekken.

Stoppen

In de drie jaar erna is gepoogd het schip vlot te trekken. Elke keer dat Rij-instructie vroeg naar de stand van zaken kregen we te horen dat het onderzoek naar het BGF deel uitmaakte van een bredere herbezinning op het BOVAG Garantiebewijs. Totdat eind september het bericht kwam dat BOVAG met het BGF stopt. Op 31 december stopt de inning, waarna tot en met 31 december 2020 claims kunnen worden ingediend. Daarna is het over en uit met het BGF dat eind 2020 het tienjarig bestaan zou vieren.

Onvoldoende dekking

"Bovemij (de verzekeringsmaatschappij die onderdeel is van de BOVAG holding-red.) en BOVAG hebben sinds de eerste meldingen over onvoldoende dekking meerdere toekomstbestendige alternatieven uitgebreid onderzocht en getoetst, maar een forse verhoging van de inleg bleek linksom of rechtsom noodzakelijk", heeft BOVAG laten weten. In een nadere toelichting laat BOVAG weten: "BOVAG en Bovemij hebben de afgelopen jaren uit algemene middelen heel veel extra geld in het fonds moeten stoppen om het te kunnen laten voortbestaan. Dat houdt nu op."

Rauw op het dak

Bij een groot aantal leden is het besluit rauw op het dak gevallen. Natuurlijk zijn zij gaandeweg het proces op de hoogte gehouden, maar dat maakt het niet minder leuk. Neem Paul Wemer, directeur van de Amsterdamse rijschool Nelen. Bij dezelfde vergadering in september 2016 toonde hij zich een warm voorstander van het BGF en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. "In de rijschoolbranche die een cowboybranche is, vind ik het BGF een enorme blikvanger waarmee we aan de consument kunnen laten zien dat er wel goede rijscholen zijn en dat er wel rijscholen bestaan die staan voor hun product. Om die reden vind ik het verschrikkelijk jammer dat BOVAG met het BGF stopt, maar het is helaas onomkeerbaar."

Hoe nu verder?

Bij de BOVAG leeft inmiddels de vraag: hoe nu verder? Onlangs was er een bijeenkomst voor grote rijscholen, waarbij algemeen directeur Niesink het onafwendbare einde van de faillissementsregeling bekendmaakte en een toelichting heeft gegeven op de stand van zaken. Hij heeft in die bijeenkomst ook de vraag opgeworpen of in een branche met vier brancheorganisaties de belangen van de rijschoolbranche wel goed behartigd worden naar CBR, ministerie en politiek.

Nieuwe ervaringen voor de leerling en nog een goed verdienmodel ook

Uniek is het niet, getuige reacties op social media van collega's. Maar Leendert Roos, eigenaar van rijschool Lessen bij Leendert in Radio Kootwijk (bij Apeldoorn, op de foto met de Rolls-Royce die hij ook inzet als lesvoertuig), heeft met zijn 'lesautotoertocht' volgens veel collega's een mooi product en prima verdienmodel in handen.

Bij de 'lesautotoertocht' die zaterdag 19 oktober wordt gehouden, maken gevorderde leerlingen die hier aan toe zijn, samen met twee andere leerlingen en een instructeur, in groepsverband een toertocht over 250 tot 300 kilometer die de hele dag duurt en waarbij de deelnemers afwisselend achter het stuur plaatsnemen.

Tikkie spannend

Voor wie dit is bestemd? Daar is Leendert op zijn website helder over: 'Voor rijbewijskandidaten die het leuk en ook wel een tikkie spannend vinden om samen met anderen een lange uitdagende rit te maken nog voordat ze het examen hebben gedaan.' Maar ook 'Voor mensen die bezig zijn om goed te leren autorijden' en 'Voor leerlingen die in hun zoektocht naar hun rijbewijs geen genoegen nemen met een roze pasje, maar méér willen leren en ontdekken dan wat nodig is om te slagen.'

236 euro

Tijdens de tocht, die per leerling 236 euro kost inclusief een uitgebreide lunch en een bezoek aan de McDrive (want ook dat is autorijden), is er regelmatig een stop. En, belangrijk: de smartphone gaat uit. "Je telefoon gaat alleen aan om foto's te maken. Je social gaat uit en je bent lekker aanwezig om ook van de anderen te leren."

'Als de exameneisen dermate laag liggen dat dit mogelijk is, dat klopt niet'

Op social media staat over het algemeen niet het beste proza. Dat geldt in het algemeen en ook voor de rijscholenbranche. Maar ook lees je er toch nog wel regelmatig bijdragen die staan als een huis. Zoals onlangs van Peter Hanemaaijer, al 35 jaar eigenaar van rijschool Scaldis in Serooskerke. Nieuws is het niet, maar wat hij schreef over de categorie AM4 is een overdenking waard.

'Het is ongeveer een jaar geleden dat ik gebeld werd met een vraag over een brommobiel examen. De betreffende beller zelf was in het bezit van een brommobiel en wilde graag dat zijn Chinese echtgenote ook een brommobiel, oftewel AM4 rijbewijs zou halen. Nu geef ik zelf geen brommobiel rijles en aangezien ik ook niet thuis ben in deze materie beloofde ik de beller om het uit te zoeken en hem terug te bellen.'

'Na enig zoekwerk bleek dat er bij mij in de regio 1 rijschool was die deze opleiding aanbood. Ik heb mij enigszins hierin verdiept. Tot mijn stomme verbazing bestaat het examen enkel uit een theorie examen en een examen voertuigbeheersing wat wordt getoetst d.m.v. het uitvoeren van bijzondere verrichtingen op een afgesloten terrein. Heb je dit gehaald dan mag je in principe dus zonder enige rijervaring met een brommobiel de openbare weg op. Dit terwijl je in Nederland voor het behalen van je theorie examen zo ongeveer hogere wiskunde moet hebben gestudeerd.'

'Met mijn verworven kennis bel ik de betreffende meneer weer op. Hij is mij zeer dankbaar. Mijn service vindt hij geweldig. Hij heeft ook gezien dat ik een automaat heb. Misschien is het mogelijk dat zijn echtgenote een automaat B rijbewijs haalt. Als ik uitleg wat er bij komt kijken en wat de globale kosten zijn, haakt hij echter snel af. Ik geef hem de info die hij nodig heeft en geef hem vooral het dringende advies om ook wat lessen op de openbare weg erbij te boeken aangezien zijn echtgenote over geen enkele verkeerservaring beschikt.'

'Een half jaar later belt hij mij weer op. Zijn Chinese echtgenote heeft haar brommobiel rijbewijs gehaald en ze zijn samen gaan rijden. Hij is zich het apezuur geschrokken. Ze zijn bijna in de sloot gereden. Of ik haar nog een paar lessen in de automaat kan geven. En of het zwart kan, want dat scheelt weer………De eerste vraag kan ik met ja beantwoorden.
Pff. Ik heb het geweten. Ik ben twee lessen bezig geweest met het aanleren van rechtuit rijden. Vertragen, remmen en stoppen. Bloed, zweet en tranen. Kijkgedrag, kruisingen, het verlenen van voorrang ben ik totaal niet aan toegekomen. Na twee lessen vond meneer het welletjes. Het werd hem te duur.
Tja. Het begint natuurlijk bij de basis. Als de exameneisen dermate laag liggen dat dit mogelijk is,klopt het al niet. Maar als meneer een beetje om zijn Chinese echtgenote geeft en om de veiligheid van zichzelf en anderen in het verkeer kan hij maar beter zijn verantwoordelijkheid nemen.'

Tot zover de tekst van Peter Hanemaaijer.

Uit de statistieken van de SWOV, dat bij de introductie van de brommobiel halverwege de jaren negentig mordicus tegen het nieuwe vervoermiddel was, blijkt dat er in 2018 van het totaal aantal van 678 verkeersdoden er 44 vielen bij een ongeval met een brom- of scootmobiel.

Afbeelding
Afbeelding