Afbeelding
Foto: Pixabay

Mind your e-step

Over de elektrische step (de e-step) en alle soortgenoten is veel te doen. In Nederland wordt hevig geworsteld met dit nieuwe soort vervoermiddel dat niet meer weg te denken is uit het straatbeeld, maar in Frankrijk is er inmiddels wetgeving.

Een elektrische scooterstep, zo wordt dit nieuwe fenomeen in zijn algemeen wel genoemd. Oftewel de e-step rijdt op oplaadbare batterijen en wordt gezien als snorfiets. De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg op met een e-step als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Voorbeelden zijn de Segway en de Swing. Voor de wet is dit een snor- of een bromfiets en daarom gelden hiervoor dezelfde wetten en (verkeers)regels, bijvoorbeeld dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn en dat je het voertuig moet verzekeren.

Berlijn

Niet alleen in Nederland geven deze nieuwe vervoermiddelen problemen. Momenteel is de e-step volgens bronnen gesignaleerd in 17 landen en vooral grote steden zuchten eronder.
In een stad als Berlijn bijvoorbeeld rijden er naar schatting rond de negenduizend rond en er zijn meerdere bedrijven die een stadstour per e-step aanbieden. Dat gaat allemaal niet onopgemerkt, want de afgelopen drie maanden vonden er bijna 50 ongevallen plaats in de Duitse hoofdstad. Inmiddels is de roep om iets te doen in opmars, waarbij wordt gedacht om bepaalde gebieden en parken af te sluiten voor de e-step en zijn soortgenoten.

Wetgeving

Ook in Frankrijk is het fenomeen opgedoken en hier is onlangs besloten wettelijke regels op te stellen zodat iedereen weet waar hij zich aan heeft te houden en welke regels er gelden. Het is de bedoeling dat deze regels nog dit najaar van kracht worden. Omdat het niet denkbeeldig is dat andere landen en mogelijk ook Nederland zullen volgen, zetten we hieronder op een rij welke regels er gaan gelden:

In Frankrijk komt waarschijnlijk al dit jaar wetgeving voor de e-step

Algemene regels

- Gebruikers moeten zich voorzichtig gedragen, voor hun eigen veiligheid en die van anderen.
- De minimale leeftijd voor het gebruik is 12 jaar.
- Het gebruik is uitsluitend bestemd voor één persoon. Koptelefoon en muziekspelers zijn verboden.

Uitrusting

- Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden.
- 's Nachts of overdag bij onvoldoende zichtbaarheid moet een retro-reflecterende kleding of uitrusting worden gedragen (bijvoorbeeld een hesje of armband).
- Verlichting (voor en achter), reflectoren, een rem en een bel zijn verplicht. Het vervoermiddel mag niet harder rijden dan 20 km/u en mag niet worden opgevoerd.

Gebruik

- Het vervoermiddel mag niet op de stoep rijden (tenzij de burgemeester daar toestemming voor geeft). Op de stoep mag men alleen lopen met het vervoermiddel, zonder gebruik te maken van de motor.
- In stedelijke gebieden is men verplicht gebruik te maken van de fietspaden. Als die er niet zijn mag het vervoermiddel op wegen rijden waar een maximale snelheid ≤ 50 km/u geldt.
- Buiten de stedelijke gebieden is het rijden op de openbare weg verboden en mag alleen gebruik worden gemaakt van fietspaden als die er zijn.
- Parkeren op het trottoir is alleen toegestaan als hiermee de voetgangers niet worden gestoord. De nieuwe mobiliteitswet geeft burgemeesters de mogelijkheid om preciezere regels in te stellen.

Boetes

- Het niet respecteren van de verkeersregels: € 35.
- Het rijden op de stoep zonder dat dit is toegestaan: € 135.
- Het rijden op een opgevoerd vervoermiddel (> 20 km/u): € 1.500.

(Bron: website ambassade van Frankrijk).