Verwachtingspatroon

Wat doet een branchevereniging nou allemaal? Of waar is een branchevereniging niet voor? Het verwachtingspatroon dat bij rijscholen maar ook bij het grote publiek leeft, is dat alles in Nederland voor je geregeld wordt. En door wie? Ja daar blijft men vaak al het antwoord schuldig op.
Stelt 'Den Haag' regeltjes op dan wordt dit als betuttelend ervaren, stelt men geen regels op en er gebeurt iets op welk vlak dan ook, dan is toch diezelfde overheid weer de kwaaie pier.

En zo is het ook voor een branchevereniging, heb ik inmiddels meerdere malen mogen ervaren. Iedereen is een professional in de branche, maar als je vervolgens de vele vragen langs ziet komen - vooral op internetfora, maar bovenal op Facebook - dan frons je toch vaak de wenkbrauwen.
En nog verbaasder ben je dan over de antwoorden die door deze en gene - meestal dezelfde, maar dat terzijde - gegeven worden en regelmatig met een stelligheid dat het anderen de mond snoert, dan val je bijna van je stoel. En dan snap ik dat het gros van de instructeurs, maar ook de meelezende burgers, door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik blijf van mening dat toegeven dat je iets niet weet nog altijd slimmer is dan een grote broek aantrekken en te koop lopen met wijsheden die kant nog wal raken.
Gelukkig hebben veel VRB-leden de weg naar hun bestuur gevonden met tal van vragen die we vaak direct kunnen pareren. Maar we kunnen uiteraard niet direct alles uit de hoge hoed toveren en we gebruiken al onze ingangen en contacten om het juiste advies of antwoord te geven. Dat is onze kracht en dat is ook waarom we zo veel respect afdwingen. En daar krijg je dan ook regelmatig complimenten over.
Ik ben zeer blij dat we ook andere verkeersveiligheidsorganisaties behulpzaam kunnen zijn, zoals het invullen van de theoriesessies in het Midden, Westen en Zuiden van Nederland tijdens de Klantencontactdagen van Univé. SBV Drachten heeft al aangegeven dat deze prettige en constructieve samenwerking naar meer smaakt.

Voor iedereen die hieraan zijn steentje heeft bijgedragen: deze complimenten komen jullie toe. Op deze manier hebben we de Vereniging Rijschool Belang VRB nog duidelijker op de kaart gezet.

Peter van Neck,
voorzitter a.i.