Vlaai met respect

Een delegatie van het FAM-bestuur bracht donderdag 26 september een bliksembezoek aan de medische afdeling van het CBR in Rijswijk. Op hetzelfde moment stapte een tweede afvaardiging dezelfde afdeling binnen, maar dan die in Assen. Het doel? Om de medewerkers te trakteren op Limbursge vlaai.

Een vraag die menigeen ons heeft gesteld is: hoe kom je erbij om samen met je bestuursleden naar Rijswijk en Assen te rijden om daar voor 200 mensen vlaai uit te delen?. En dan ook nog eens aan mensen waar het laatste jaar zo'n beetje heel Nederland overheen heeft gepiest. Ik wil dat graag toelichten.

Natuurlijk is de FAM zich terdege bewust van de problemen en we hebben ook meerdere malen bij het management aangegeven dat het niet te accepteren is wat er allemaal mis gaat op deze afdeling. En daarbij draait het management er niet omheen dat het ICT-project op zijn zachtst gezegd een probleemproject is geworden. Een hoofdpijndossier en daarvoor steekt het de hand in eigen boezem en erschuilt zich niet.
Dus geldt: aan de slag. En daar zit 'm de kneep, want dat 'aan de slag gaan' betreft met name de mensen op de werkvloer. Zij staan in het oog van de orkaan, terwijl ze er ook niets aan kunnen doen.

Een korte rondleiding met tekst en uitleg van de diverse medewerkers maakte ons duidelijk hoeveel verschillende reacties zij te verwerken krijgen. Telefoontjes op niet mis te verstane toon, vaak onbeschoft en veel op of zelfs over de rand. En in die storm moeten zij steeds maar weer rustig blijven en altijd begrip tonen voor de persoon aan de andere kant van de lijn die te lang wacht op een reactie, verwijzing of vrijgave. En die reacties zijn, hoewel de 'tone of voice' vaak niet is goed te praten, nog te begrijpen ook. Want, eerlijk is eerlijk, aan de andere kant van de lijn spreekt altijd iemand die niet meer mag autorijden, al maanden wacht op bericht of iemand bij wie dreigt dat het rijexamen niet kan doorgaan.


De FAM is als brancheorganisatie van totaal-opleiders hier nauw bij betrokken. Met name wat betreft de beroepsopleidingen dreigen kandidaten of bezitters van het C-rijbewijs nogal eens in de problemen te komen of zelfs niet meer te mogen rijden. De FAM heeft daarom op eigen initiatief actie ondernomen en verwijst op haar website naar de dichtstbijzijnde FAM-rijschool voor arbo-keuringen en ondersteuning in het digitale proces. Maar dat neemt de problemen niet weg.

Bij ons bezoek hebben we kunnen zien dat de medewerkers van het CBR ervoor knokken om ieder examen doorgang te laten vinden wanneer het proces op de reguliere weg voltooid is. Zij verdienen alle lof voor de wijze waarop de bezitters van het rijbewijs dat soms nog op de dag dat het rijbewijs verloopt erdoorheen wordt gesleept zodat ze niet thuis komen te zitten. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: Op een bepaalde zaterdagochtend communiceer ik met de medische afdeling over een probleem dat te lang op de plank ligt en 's avonds rond 20.00 uur krijg ik een mail met de vervolgstappen die de kandidaat moet nemen. Ik vind dat een groot compliment waard.

In dit licht wil ik ook graag laten weten dat ik erg onder de indruk ben van de debatten over de medische afdeling van het CBR die laatst in de Tweede Kamer zijn gevoerd. In het debat afgelopen najaar waarin zomaar de sanctie op de praktijkbegeleiding zonder een goed alternatief werd geschrapt, ben ik enorm geschrokken over de wijze waarop het debat werd gevoerd, maar deze keer kwamen de Kamerleden wél met goede en goed onderbouwde stappen die kunnen leiden tot een einde van deze malaise. Vooral de overgenomen motie om mensen met een handicap die nooit verandert (bijvoorbeeld een geamputeerde arm of been) niet meer onnodig vaak naar de keuring te sturen, vind ik een schoolvoorbeeld. En ook de vraag of bij iemand met ADHD of ASS altijd een psychloog nodig is, is een zinnige vraag. Kan de huisarts dit niet bepalen? En het verschuiven van de keuringsleeftijd met één jaar van 75 naar 76 jaar met de optie van nog een jaar zal volgens mij de nodige lucht opleveren. Er is, kortom, licht aan het einde van de tunnel.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM