De nieuwe Kia Xceed is een cross-over, maar heeft meer weg van een hatchback.
De nieuwe Kia Xceed is een cross-over, maar heeft meer weg van een hatchback. Foto:

Nieuwe Golf, Astra en Corsa in het verschiet, onder meer

Er komen weer aantrekkelijke lesauto's door

Nog tot en met 22 september vindt de internationale IAA-autoshow plaats in Frankfurt. Dit is traditiegetrouw de belangrijkste autobeurs ter wereld in het najaar. We zetten op een rijtje welke auto's die daar staan voor u als rijschoolhouder van belang kunnen zijn. En ook de auto's die er niet staan, want dat zijn er nogal wat.

Abarth, Alpine, Alfa Romeo, Aston Martin, Cadillac, Chevrolet, Citroen, Dacia, DS Automobiles, Jeep, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls-Royce, Subaru, Suzuki, Tesla, Toyota en Volvo. Dit is het rijtje automerken dat verstek laat gaan op de IAA, hetgeen langzamerhand de vraag doet rijzen of een internationale autotentoonstelling nog wel nut heeft. Dat de luxe merken Frankfurt links laten liggen, is nog daaraan toe – hoewel veel bezoekers juist op deze soms likkebaardendlekkere auto's af komen – maar dat volumemerken als Toyota, Nissan, Peugeot en dus ook Citroën en, vooruit, Mazda en Suzuki ontbreken, is gewoon slecht.

VW Golf

En eigenlijk is het verhaal nog veel schrijnender. Neem een merk als Volkswagen. Dat komt aan het eind van dit jaar met de nieuwe VW Golf (de achtste generatie) en voor deze branche is dat groot nieuws. Maar geen rijschoolhouder hoeft ervoor naar de IAA, want op de stand van het Duitse merk staat de nieuwe Golf niet. We moeten het dus doen met de wereldberoemde plaatjes van een vermomde (gecamoufleerde) auto die moet doorgaan voor de nieuwe Golf. Kortom: er is nog niets zinnigs over te melden.

Opel Astra

Veel automerken laten de IAA links liggen

Dan schakelen we meteen maar door naar die grote concurrent van de VW Golf, de Opel Astra. Die zal wel te zien zijn op de stand van Opel, althans, als de schijn bij het ter perse gaan van deze editie niet bedriegt (maar neemt u er vooral geen vergif op in, want niets is zeker). Onlangs liet Opel al het nodige doorschemeren, waarvan onder andere de prijslijst: de nieuwe Astra begint bij 24.199 euro inclusief bpm en btw voor de Astra 1.2 Business Edition. Deze uitvoering is er speciaal voor zakelijke rijders en is uitgerust met een multimedia- en navigatiesysteem met 7 inch touchscreen, een met leer bekleed stuurwiel met bedieningsknoppen, cruisecontrol, licht-, regen- en parkeersensoren en airoconditioning. De Astra komt er met vier verschillende benzinemotoren, met vermogens van 110 tot 145 pk, en pas later komt de door deze sector zo begeerde 1,5 liter dieselmotor daarbij. Deze komt er in 105 en 122 pk krachtige variant.

Opel Corsa

Ook de Opel Corsa zal een plek krijgen bij Opel en voor deze branche is dat een uiterst aantrekkelijke auto in het B-segment. Sterker, de Corsa is al jarenlang een van de meest geduchte concurrenten van de meest ingezette lesauto, de VW Golf. De nieuwe Corsa wordt het broertje van de kort geleden gepresenteerde Peugeot 208 waarmee het de basis deelt, maar het uiterlijk is wel anders. In het interieur zien we niet alleen een digitaal display op de middenconsole, maar ook een digitaal instrumentarium achter het stuurwiel. De Corsa komt er met een 75 pk sterke 1.2 benzinemotor die goed wordt voor 100 pk. En er wordt ook gedieseld met de Blue HDi motor. Maar wanneer die komt, is nog onduidelijk. De 4,06 meter lange hatchback wordt liefst 40 kilo lichter dan de editie die 13 jaar lang meeging en komt er alleen als vijfdeurs.

Renault Captur

Renault staat net als Nissan ook niet op de beurs (opvallend: Group Renault laat het afweten, maar het onlangs ingelijfde Opel staat er dan weer wel), maar heeft intussen wel de nieuwe Captur in het verschiet. Renault heeft een van de populairste auto's van ons land in het nieuw gestoken. De tweede generatie Captur is groter en moderner en krijgt hybridetechniek. De nieuwe Captur is 11 centimeter langer dan het uitgaande model, waarvan 2 centimeter ten goede komt van de wielbasis. De blikvanger op het dashboard is het rechtopstaande scherm met een diameter van 9,3 inch, dat als optie verkrijgbaar is. Er komen verschillende motoren, waarvan, naast de hybride variant, de voor deze sector meest relevante de TCe 100-motor is. Deze benzinemotor is namelijk voorbereid op lpg.

Kia Xceed

Een blikvanger op de plek die voor Kia is ingeruimd is de nieuwe Kia Xceed en dat is net als de Renault Captur een compacte cross-over. De Xceed staat op het platform van de Kia Ceed en heeft dezelfde wielbasis van 2,65 meter. De totale lengte is 4,40 meter, de breedte 1,87 en de hoogte is 1,50 meter. Er is keuze uit drie motoren. Het begint met een 1.0 T-GDI driecilinder die 120 pk levert. Een trede hoger is de 1.4 T-GDI met 140 pk en dan is er nog het neusje van de zalm, wat de Xceed betreft althans, de 1.6 T-GDI die net boven de 200 pk levert. We weten dat veel rijschoolhoyuders hun neus ophalen voor een cross-over en ook voor Kia, maar we raden toch echt aan om later eens in de showroom van de dealer te gaan kijken, want dit kan zomaar de verrassing van het jaar worden.

De nieuwe Opel Corsa. Hier als elektrisch model, maar zo komen ook de benzine- en dieseluitvoeringen eruit te zien.