Afbeelding
Foto:

Bij faillissement Aalbregt zijn alleen maar verliezers

Wat precies de oorzaak is van het faillissement van Verkeersschool Aalbregt is nog onderwerp van onderzoek en er doen de wildste geruchten de ronde, maar feit is dat het faillissement ook is geëindigd in een groot drama voor Ferry Aalbregt. Naast alle financiële leed voor een groot aantal klanten, is helder dat hij al zijn bezittingen kwijt raakt. Ook is duidelijk dat er geen doorstart komt. Conclusie: er zijn alleen maar verliezers.

De rechtbank in Den Haag sprak op 2 juli het faillissement uit van Verkeersschool Aalbregt in Zoetermeer, nadat de dagen daarvoor op sociale media allerlei speculaties op gang waren gekomen. Curator Cees Advocaten suggereerde eerder dat de verspreiding van zogenoemd fake nieuws uiteindelijk heeft geleid tot de ondergang, maar daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Ook verschenen tientallen berichten van gedupeerde klanten die Aalbregt aan de schandpaal nagelden. Zij verweten hem, mede op basis van artikelen in De Telegraaf, met een grote zak geld naar Spanje te zijn verhuisd. Dat laatste klopt – hij was verhuisd – maar zijn zakken waren leeg. Ook het feit dat Verkeersschool Aalbregt als rechtspersoon een vof was en geen bv duidt erop dat de kwestie de ondernemer is overkomen. In elk geval blijft hij berooid achter.

Berooid

Alle bezittingen van Aalbregt en zijn vrouw zijn inmiddels in kaart gebracht en worden geveild. Het gaat onder andere om alle lesauto's en lesmotoren, andere inventaris en een aantal oldtimers, maar ook is beslag gelegd op de woning van Ferry Aalbregt (hier rust een hypotheek op), de inboedel van een gehuurde vakantiewoning in Spanje én de inventaris van een lunchroom die zijn vrouw had. In een aantal gevallen was het nog niet zo makkelijk om beslag te leggen op de spullen, aangezien die waren ondergebracht bij mensen met wie Aalbregt zaken deed. Zij deden een beroep op het zogenoemde retentierecht aangezien zij menen van hem geld tegoed te hebben. Dat retentierecht is echter door tussenkomst van de rechter doorbroken en inmiddels heeft de curator een goed beeld van alle bezittingen. Het merendeel wordt sinds 5 september aangeboden via een onlineveiling die tot en met 16 september duurt

Geen reden tot optimisme

Inmiddels heeft de curator duidelijk gemaakt dat er geen reden is tot optimisme dat de klanten die zijn gedupeerd door de val van Aalbregt nog iets van hun geld terugzien. Van de inkomsten worden eerst de zogenoemde preferente schuldeisers betaald, zoals de curator, de Belastingdienst en de hypotheekverstrekker. Wat dan overblijft wordt verdeeld onder de andere gedupeerden. Maar dat zal weinig tot niets zijn.

De website van Verkeersschool Aalbregt stond nog enige tijd na het faillissement online.