U moet zich richten op ondernemen

In de vorige editie stond Henk Kwant stil bij een aantal belangrijke wijzigingen voor zzp'ers. In deze editie schrijft hij het vervolg.

Kleineondernemersregeling voor de btw

De kleineondernemersregeling (KOR) wordt gemoderniseerd. Nu geldt de kleineondernemersregeling als je in één jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen. Je krijgt dan belastingvermindering of je betaalt geen btw. Dat bereken je zelf en meld je in jouw laatste btw-aangifte van een jaar. In de nieuwe regeling gaat het om jouw omzet.

Ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dit betekent dat zij geen btw in rekening brengen aan hun afnemers en dus ook geen btw meer mogen vermelden op hun rekeningen. Daarnaast hoeven ze ook geen btw-aangiften meer te doen en worden ze vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Daar staat tegenover dat ze de btw die andere ondernemers aan hen in rekening brengen, niet kunnen aftrekken. De regeling geldt alleen voor de door hen in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten. Je moet je omzet wel bijhouden in je administratie. Vanaf het moment dat je deelneemt aan de nieuwe kleineondernemersregeling, geldt de vrijstelling voor ten minste 3 jaar. De vrijstelling wordt daarna automatisch verlengd.

In tegenstelling tot de huidige regeling gaat de nieuwe regeling ook gelden voor stichtingen, verenigingen en bv's.

Aanmelding voor de KOR kan worden geregeld met een formulier dat op de site van de Belastingdienst is gepubliceerd. Bij aanmelding vóór 20 november 2019 kan vanaf 1 januari 2020 gebruik worden gemaakt van de nieuwe regeling.

Als je na 1 januari 2020 wilt gaan deelnemen, dan kun je je uiterlijk 4 weken vóór de ingangsdatum van het aangiftetijdvak aanmelden.

Het kan zijn dat je nog niet weet hoe de omzet zich zal ontwikkelen. Als je je aanmeldt voor de KOR en het blijkt dat jouw omzet in een kalenderjaar boven € 20.000 uitkomt, dan vervalt de KOR. Je moet over de omzet boven € 20.000 direct btw in rekening gaan brengen. Daarna moet je je afmelden voor de KOR met een formulier dat op de site van de Belastingdienst is gepubliceerd. De afmelding moet uiterlijk 4 weken voor de 1e dag van je nieuwe aangiftetijdvak worden gedaan. Je kunt je dan pas na 3 jaar weer aanmelden voor de KOR. Het is (nog) niet duidelijk wat de gevolgen zijn van een afmelding die te laat wordt gedaan.

Als je onder de huidige kleineondernemersregeling al een ontheffing hebt, word je automatisch aangemeld voor vrijstelling onder de nieuwe regeling. Je ontvangt in 2019 hierover een aparte brief van de Belastingdienst. Daarin lees je ook wat je moet doen als je geen gebruik wilt maken van de vrijstelling.

Ik hoop wat rust in onrustige tijden te hebben gegeven. Verder zijn we altijd bereid om toelichting te geven en je verder rust te geven zodat je je op het belangrijkste kunt richten, namelijk: Ondernemen.