Het is een kwestie van een verkeerde mentaliteit

Elders in deze editie staat een tekst van Annemieke Bakker die ze heeft geschreven naar aanleiding van de internetconsultatie over de WRM. Zij schrijft onder andere dat het gebrek aan kwaliteit in de branche voor een heel groot deel is terug te voeren op de mentaliteit van de mensen die in de branche werken.

Het is de spijker op z'n kop. Sterker, het is een tekst die ik zelf geschreven zou kunnen hebben, bij wijze van spreken. Ik roep dat namelijk al jaren en wil daarin nog verder gaan dan dat zij doet. Het is niet de mentaliteit van de mensen in de branche, maar het is de mentaliteit in Nederland die steeds slechter wordt. Onze problemen staan namelijk niet op zichzelf.

Ik zal wel als een ouwe man klinken, maar ik verlang steeds vaker terug naar de tijd van vroeger. Toen was echt niet alles beter, maar wat wél beter was, is dat er normen en waarden waren waarnaar werd gehandeld. Die vervagen inmiddels steeds meer. Sla de krant er maar op na. Je leest steeds vaker berichten dat er weer iemand is afgetuigd, dat iemand is ontspoord of op de een of andere manier asociaal gedraag vertoont. Zoals vorige week die agent die zwaar mishandeld is omdat hij een stoet luid toeterende bruidsstoet terecht wilde wijzen. Ja echt, zo werd het genoemd, een bruidsstoet. Ik vind dat die naam de lading niet dekt maar noem het een stoet tuig van de onderste richel die toevallig achter iemand aan rijden die is getrouwd.

Maar even terug naar onze branche. Die is echt geen haar beter. Eerder integendeel. Als je bijvoorbeeld allemaal leest wat er door rijinstructeurs wordt geschreven op de sociale media, dat is toch niet normaal? Het gaat echt helemaal nergens meer over. En dit zegt alles over de mentaliteit in de branche.

Ik weet niet of het elders in het land ook zo erg is, maar wat wij hier allemaal meemaken en te horen krijgen, dat gaat echt alle perken te buiten. Elke dag weer. Laatst nog had ik van een ander rijschool een leerling die de stof niet snel oppakte die vertelde dat zijn vorige instructeur hem had gezegd dat hij hersenk… van hem kreeg. Ik vind dat gewoon misdadig. Terwijl het nota bene gewoon de taak is van een instructeur om leerlingen iets te leren!

Helaas is er niemand die er iets tegen doet. Er wordt steeds weer gezegd dat het zo niet langer kan, maar er verandert niets, en vervolgens gaan we op naar het volgende incident waar we ons over verbazen.

Eerlijk, ik heb de oplossing ook niet. Maar ik weet wel dat het heel diep in onze maatschappij zit. En daar word ik niet vrolijk van.