Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Te hoge snelheid is slechts een deel van verkeersonveiligheid

Op 30, 60 en 90 km-wegen wordt bijna overal te snel gereden, maar de zogeheten ongevallenscore is er laag. Verder blijkt uit onderzoeksresultaten dat een te hoge snelheid slechts een deel van het verkeersveiligheidsprobleem vormt op de onveiligste trajecten van Nederland. Op een derde van de onveiligste trajecten spelen andere oorzaken, zoals weginrichting.

Dit staat in een analyse van wat de CROSS-methodiek wordt genoemd. CROSS is ontwikkeld om meer inzicht te geven in de veiligheid van wegen en de invloed van bepaalde factoren, zoals de inrichting van de weg en de snelheid van het verkeer. De CROSS-ongevallenscore is gebaseerd op de indicatoren: alle ongevallen, slachtofferongevallen, dodelijke ongevallen en risicocijfer.

Overal te snel

Onder andere blijkt dat de meeste kilometers weglengte met een hoge ongevallenscore 50 km-wegen binnen de bebouwde kom zijn, gevolgd door 80 km-wegen. Relatief gezien hebben autosnelwegen echter een opvallend hoge ongevallenscore. En op de 30, 60 en 90 km-wegen wordt bijna overal te snel gereden.

De belangrijkste conclusies:

- Op 62% van de onderzochte wegen wordt te hard gereden. Daarvan heeft meer dan de helft (54%) een lage ongevallenscore.
- Van de onderzochte wegen heeft 43% een hoge ongevallenscore. Op 66% daarvan is snelheid een probleem.
- 29% van de onderzochte wegen heeft een hoge snelheids- én een hoge ongevallenscore.
- 15% van de weglengte van de onderzochte wegen heeft een hoge ongevallenscore waar snelheid geen probleem vormt.
- De meeste kilometers weglengte met een hoge ongevallenscore liggen in de 50 km-wegen binnen de bebouwde kom, gevolgd door de 80 km-wegen.
- Relatief gezien hebben de autosnelwegen (de wegen met de hoogst geldende snelheidslimiet) een opvallend hoge ongevallenscore (64% van de 120-wegen en 73% van de 130-wegen).
- De meeste absolute aantal kilometers met een hoge ongevallenscore liggen in de 50 km-wegen binnen de bebouwde kom, gevolgd door de 80 km-wegen.
- Op de 30, 60 en 90 km-wegen wordt bijna overal te hard gereden. Het grootste deel hiervan heeft een lage ongevallenscore.
- Op trajecten met een hoge ongevallenscore valt 95% van de slachtoffers. Op wegen met een hoge ongevallen- én snelheidsscore (29% van het totaal) is 51% van de slachtoffers gevallen.
- Op wegen met enkel een hoge ongevallenscore (15% van het totaal) is 44% van de slachtoffers gevallen.

De meeste kilometers weglengte met een hoge ongevallenscore liggen in de 50 km-wegen binnen de bebouwde kom

Maatregelen

- Op trajecten waar snelheid een probleem vormt blijken de meeste slachtoffers in personenauto's te vallen. Een snelheidsaanpak gericht op personenauto's lijkt daarom gerechtvaardigd.
- Op trajecten waar snelheid geen probleem vormt, vallen vooral de flank- en voetgangersslachtoffers op. Dit wijst op aandachtspunten in het wegontwerp in relatie tot het gebruik (bijvoorbeeld overstekende voetgangers).
- Ook bij slachtoffers per vervoerswijze zijn duidelijke verschillen te zien. Op de trajecten waar te hard wordt gereden, valt het aantal slachtoffers in personenauto's op, terwijl op de trajecten waar snelheid geen probleem vormt de (brom)fietsers opvallen.

Bron: Verkeerskunde.nl