Kritisch op gebrek aan sanctie na herhaaldelijk wangedrag

BOVAG juicht de plannen van de overheid toe om het opleidingsniveau van rijinstructeurs te verhogen naar vmbo-tl of vmbo-gl. De mogelijkheid om na herhaaldelijk wangedrag een rijinstructeur zijn bevoegdheid te kunnen ontnemen, ontbreekt echter en dat komt volgens BOVAG de professionaliteit en kwaliteit in de branche niet bepaald ten goede.

Er zijn echter fundamentelere maatregelen nodig om de rijscholenbranche verder te professionaliseren, zo heeft BOVAG via de internetconsultatie aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. Deze consultatie gaat over de wijziging van het besluit rijonderricht motorrijtuigen 2009 (BRM), wat deels voortkomt uit de in december aangepaste Wet Rijonderricht Motorvoertuigen (WRM). Het voorstel gaat vooral over praktische aanpassingen rond de bijscholing en het herintrederstraject.

Geen sanctie

BOVAG is positief over het plan om het aantal praktijkbegeleidingen te beperken tot één maal in de vijf jaar, met voldoende herkansingsmogelijkheden. Dat daarbij tegelijkertijd het herintrederstraject als uitwijkmogelijkheid onaantrekkelijk wordt gemaakt, is ook een verstandige aanpassing. Maar tegelijkertijd signaleert BOVAG een cruciale tekortkoming indien het niveau in de branche structureel omhoog moet. De mogelijkheid mist namelijk om na herhaaldelijk wangedrag of meerdere geconstateerde overtredingen de WRM-bevoegdheid van een individuele instructeur definitief in te trekken. Het op basis van gegronde redenen kunnen intrekken van de bevoegdheid zou een essentiële stok achter de deur kunnen zijn om een minimale basiskwaliteit van rijscholen en instructeurs te waarborgen.

Meer verbeteringen nodig

Volgens BOVAG zijn er nog meer fundamentele verbeteringen nodig om de rijscholensector en het rijonderwijs verder te professionaliseren, en daarmee ook de verkeersveiligheid te vergroten. Zo is er te weinig toezicht op het naleven van de WRM; er is een solide systeem van integrale handhaving nodig, met een heldere taakverdeling tussen CBR, politie en ILT. Daarnaast worden voertuigen steeds vaker uitgerust met rijhulpsystemen en het is noodzakelijk dat opleidingen en examens hier regelmatig op aangepast worden. BOVAG heeft namens de leden gereageerd op de internetconsultatie en het ministerie gaat alle reacties doornemen en mogelijk verwerken in het besluit. De verwachting is dat de wet op 1 januari 2020 ingaat.

=============================================

Wisseling van de wacht

Jos van den Broek heeft zijn functie als branchemanager van BOVAG Rijscholen per 1 september verruild voor een aanstelling bij de vereniging van autoleasemaatschappijen (VNA). Erik Stern, manager van BOVAG Tankstations en Autowasbedrijven, neemt tijdelijk de honneurs waar. Leden kunnen als vanouds ook terecht bij de accountadviseurs Frans Bastiaansen (west) en Arthur van Engelen (oost) als er vragen zijn over het lidmaatschap of om te sparren over ontwikkelingen in de branche of het bedrijf. U kunt ook altijd mailen naar rijscholen@bovag.nl.