Verloren of gestolen ID

Iets wat niet bij iedere rijschoolhouder/instructeur bekend is, is de CBR-procedure vermissing/diefstal ID-bewijs. Hierbij in het kort de uitleg.

In het geval dat een examenkandidaat (ook TTT) in een dergelijk geval minimaal twee dagen voor de examendatum contact opneemt met het CBR en aantoonbaar aangifte van vermissing van dit document heeft gedaan, wordt er samen met de opleider kosteloos naar een andere examendatum gekeken.
Wordt de melding binnen de twee dagen voorafgaand aan het examen gedaan zal er samen met de opleider nog gekeken worden of een andere kandidaat deze plaats kan invullen. Wanneer dat niet lukt, vervalt het examen of de toets, maar de afspraak is dan wel dat er wordt geprobeerd om de kandidaat zo snel mogelijk weer op het examen te laten komen. Deze laatste situatie is logischerwijs niet kosteloos.


Eindbeslissing rijgeschikheid ligt bij medische afdeling CBR

Incidenteel gebeurt het dat een behandelend specialist aan een kandidaat meedeelt dat hij of zij wat hem betreft mag autorijden. Met dit verhaal komt een leerling dan bij de rijschool, maar dit ontslaat de kandidaat er echter niet van om toch de Gezondheidsverklaring in te dienen bij het CBR omdat het eindoordeel altijd bij de medisch specialist van het CBR ligt. Voor het nemen van rijlessen zijn geen medische eisen, wel voor het rijexamen.

Om teleurstelling te voorkomen is het in bepaalde gevallen dan ook beter om dit oordeel eerst af te wachten alvorens men met de rijopleiding start. Ook verdient het aanbeveling om sommige zaken duidelijk kort te sluiten met en zwart op wit te laten zetten door de verzekeringsmaatschappij voor wat betreft de aansprakelijkheid van de rijinstructeur tijdens de rijlessen.

Waarom ik lid ben van VRB

Samenwerking in de rijschoolbranche lijkt een utopie, maar mede door het ontstaan van de VRB kunnen we toch meepraten over belangrijke zaken die ons allemaal aangaan. Tevens zijn er weleens vragen waar we niet direct een passend antwoord op hebben, maar met de deskundigheid verzameld binnen de VRB is de oplossing vaak snel voorhanden.
Ervaren collega's die veel tijd stoppen in de VRB: bedankt voor jullie activiteiten en onverzettelijkheid op gebieden waar wij niet direct bij kunnen zijn of zicht op hebben.

Autorijschool Olaf van Kalken, Hellevoetsluis.