Brandstofmotor loopt op zijn eind

Volgens de Franse bank BNP Paribas is het binnen afzienbare tijd gebeurd met de verbrandingsmotor. Daarvoor in de plaats komen duurzame alternatieven, waarvan de elektrische motor het meest aansprekende voorbeeld is.

De verbrandingsmotor is ruim anderhalve eeuw oud. In 1862 bouwde Étienne Lenoir zijn hippomobile, voorzien van een met lichtgas aangedreven verbrandingsmotor, waarna Gottlieb Daimler in 1885 verbeteringen aanbracht en een patent aanvroeg voor de eerste hogesnelheidsverbrandingsmotor die in een automobiel werd ingebouwd.
Aan de auto is sindsdien veel veranderd, maar het principe van de verbrandingsmotor niet. Nog steeds is een verbrandingsmotor op fossiele brandstof de meest gebruikte motor, maar het einde nadert nu, dus volgens de bank.

BNP stelt in het rapport 'Wells, wires and wheels' dat het einde van de conventionele verbrandingsmotor in zicht is om plaats te maken voor duurzame alternatieven. Hierdoor hebben volgens de bank ook oliemaatschappijen hun langste tijd gehad. Die gaan hooguit nog een kwart eeuw mee. Dit heeft veel eerder al gevolgen voor de prijs van een vat ruwe olie. De bank meent dat deze zal dalen tot 10 tot 20 dollar per vat, terwijl dat nu nog 60 dollar is.