Afbeelding
Foto:

De laatste stuiptrekkingen van LPG?

Sinds het najaar van vorig jaar is er het zogeheten Platform Autogas dat tot doel heeft autogas, en vooral lpg, weer populair te maken. Is dit de laatste stuiptrekking van een brandstofsoort die vooral in de jaren 80 best populair was?

Een jaarkilometrage van 70.000 is voor een lesauto geen uitzondering, maar eerder regel. De lesauto wordt gemiddeld in twee jaar afgeschreven. Laten we eens uitgaan van een auto die 120 kilo weegt, want dat is het gemiddelde gewicht van een gemiddelde lesauto.

Diesel

Bij dit soort jaarkilometrages is een benzineauto per definitie uit beeld, maar dat geldt niet voor diesel. Integendeel. Bijna 100 procent van de lesauto's in Nederland rijdt op diesel. Op basis van een simpele berekening blijkt dat LPG-G3 echter veel voordeliger is. Uitgaande van een tank van 50 liter, een literprijs van 1,26 euro, een actieradius van 1000 kilometer op een volle tank en 1172 euro wegenbelasting komen we op een jaarbedrag aan diesel van 4410 euro uit. De gegevens van lpg die je hier tegenover moet zetten zijn ook weer een tank van 50 liter, een actieradius van 621 kilometer en 784 euro wegenbelasting en kom je uit op 4170 euro. Dat is dus dik drie mille gevonden geld, waar je niets voor hoeft te doen. Met deze gegevens wordt het boven iets meer dan 65.000 kilometer financieel gunstiger op om lpg te rijden. Elke kilometer die je meer rijdt, bespaar je dus geld: makkelijker wordt het niet.

Niet populair

Toch is lpg niet populair. Momenteel rijden er rond 130.000 auto's op lpg en dat aantal slinkt eerder dan dat het groeit. Dat de populariteit van lpg daalt is ook al jaren te zien aan de cijfers van de afleveringen van brandstoffen op de Nederlandse markt. 1990 was het allerbeste jaar. Toen werd in Nederland 1.700 miljoen liter lpg afgezet. Daarna kwam de klad erin, met als gevolg dat in 2017 nog maar 276 miljoen liter is afgezet. En het einde van de daling is nog niet in zicht.

ANWB: 'Vooral de uitstoot van NOx (stikstofoxide) is bij lpg veel hoger'

Flinke reductie CO2-uitstoot

De lpg-lobby wil intussen graag doen geloven dat lpg naast voordelig bij een hoog jaarkilometrage ook schoner is. Het Platform Autogas dat in november is opgericht, liet bij de presentatie onder andere weten dat "Het wel lijkt of de overheid alleen nog oog heeft voor elektrisch rijden. Dat is zonde, want met alternatieven die al sinds jaar en dag beschikbaar zijn, kan op korte termijn een flinke reductie van CO2 en fijnstof uitstoot behaald worden. Zeker voor de bestaande vloot van miljoenen benzineauto's."

ANWB

Daarmee lijkt lpg sterke troefkaarten in handen te hebben, maar het is niet het hele verhaal. Voor de broodnodige nuance raadplegen we de ANWB-website, want de ANWB is - anders dan de lpg-fabrikanten in deze - onpartijdig. Daar schrijft Jos van der Drift onder andere het volgende: "In het verleden, in de tijd van de carburateurs, was de uitstoot van een lpg-auto schoner dan die van een benzine-auto. Benzinemotoren zijn nu veel schoner geworden dan vroeger, door onder andere uitgebreide uitlaatgas-nabehandeling, uitlaatgasrecirculatie en directe benzine-injectie. De CO2-uitstoot is bij lpg nog wel wat lager, maar vooral de uitstoot van NOx (stikstofoxide) is bij lpg veel hoger."

"Lpg is (na aardgas/CNG/groengas) wel de schoonste brandstof aan de pomp, maar een moderne benzine-auto draait schoner op benzine dan op lpg. Dat komt doordat de motor is ontworpen voor de brandstof benzine. Dat is ook de reden dat autofabrikanten geen af-fabriek lpg-activiteiten hebben en er slechts bij een handjevol modellen door de fabrikant goedkeuring is voor achterafmontage."

"Uit een TNO-rapport uit 2010 blijkt dat lpg- en cng-voertuigen met een achteraf ingebouwde gasinstallatie gemiddeld een 70% hogere NOx-emissie hebben dan voertuigen met een af-fabriek gasinstallatie of benzinevoertuigen."

"De fijnstofuitstoot is bij dieselauto's door toepassing van af-fabriek roetfilters zeer effectief teruggebracht. De fijnstofemissie van moderne lpg- en cng-voertuigen is hierdoor op hetzelfde of soms zelfs op een hoger niveau komen te liggen dan die van dieselvoertuigen met af-fabriek roetfilter."

Om vervolgens af te sluiten met het venijnige: "Een toename van lpg in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is ons niet bekend. In ieder geval is lpg voor de autoindustrie een gepasseerd station en is voor de moderne auto lpg géén interessante brandstof. Daarbij is ook gebleken dat rijden op lpg de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de auto niet ten goede komt. De moderne auto-elektronica raakt vaak van slag wanneer een lpg-installatie ineens onderdeel is van de auto."

Logisch gevolg

Er speelt meer. Volgens BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens is de afname van lpg een logisch gevolg van een aantal nationale en internationale ontwikkelingen. Bij Tankpro zei hij onder meer: "Autofabrikanten focussen naar aanleiding van de Europese CO2-regels meer en meer op de ontwikkeling van elektrische voertuigen en leveren steeds minder auto's af-fabriek met lpg. Steeds minder aanbod betekent dus ook steeds minder interesse van de consument."

Ongevallen

Ook heeft een aantal ongevallen lpg geen goed gedaan. Peter Waterham van Tankstation Advies laat bijvoorbeeld bij Tankpro weten: "Er zijn verschillende ongelukken geweest en die hebben lpg geen goed gedaan. Daardoor is de brandstof in een negatieve spiraal geraakt." Weer een andere reden is dat de auto-industrie vol inzet op elektrisch rijden en iets minder op waterstof, maar in elk geval niet op lpg.

Europa

Gek genoeg is autogas in ons omringende landen in opkomst. Voor de AEGPL, de Europese brancheorganisatie voor de lpg-industrie, was dat onlangs het signaal om Europese leiders te vragen meer aandacht te besteden aan de voordelen van lpg. "Het is voor Europese leiders tijd om eens serieus naar lpg te kijken als een prijstechnisch interessante en al beschikbare oplossing om luchtvervuiling aan te pakken en de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren", liet Samuel Maubanc namens de organisatie weten.
In het intro wordt de vraag gesteld of de inspanningen van het Platform Autogas de laatste stuiptrekking zijn. Het antwoord is 'ja' als je puur kijkt naar de Nederlandse ontwikkelingen en naar de geringe bereidheid van de politiek om lpg te omarmen. De enige hoop komt vanuit andere landen, waar lpg juist in opkomst is. Maar het is wel een dun draadje waar deze hoop aan hangt.