Afbeelding
Foto:

'Ik geloof niet in 2025 in een zelfsturende auto waarin de chauffeur overbodig is'

Carlo van de Weijer, hoofd Smart Mobility TU Eindhoven, geeft visie op drie thema's van de toekomst

Op verzoek van leasemaatschappij ALD Automotive in Hoofddorp scheen Carlo van de Weijer, hoofd Smart Mobility TU Eindhoven, onder de titel 'Hoe ziet de toekomst van mobiliteit eruit?' zijn licht over drie thema's die de mobiliteit gaan beheersen: de emissievrije toekomst, vrijheid in mobiliteit en de connected car. Hij zit dicht bij het vuur en weet dus goed wat eraan zit te komen. Zijn visie.

Trend 1. De emissievrije toekomst

De transitie naar elektrisch rijden is volop in gang. Overheidsmaatregelen en financiƫle prikkels hebben ervoor gezorgd dat steeds meer leaserijders voor een elektrische auto kiezen. Ook bedrijven stimuleren deze keuze om de verduurzaming van het mobiliteitsbeleid naar een hoger niveau te tillen. De elektrische auto is allang geen uitzondering meer in het verkeer.

Wat is de stand van zaken in 2025?

'De waarde van de data die voertuigen verzamelen, is misschien wel hoger dan de kosten om een auto te rijden'

"We zitten momenteel in de transitie naar elektrisch vervoer, waarbij ik denk dat er rondom 2025 een versnelling plaatsvindt omdat rond die tijd elektrisch rijden goedkoper wordt dan rijden met een conventionele auto. Hierbij moet ik wel een kritische noot plaatsen, namelijk dat ook een elektrische auto niet helemaal emissievrij is. Fijnstof komt ook van andere auto-onderdelen af, zoals van de remblokken en de slijtage van banden is ook vervuilend. Maar het is een feit dat elektrisch vervoer veel schoner is en minder herrie geeft. Ook is er minder remstof omdat elektrische voertuigen bij het afremmen hun eigen motor gebruiken als dynamo. Hierdoor is van remslijtage nauwelijks sprake. Dus dit is wel het concept waar we in 2025 naartoe gaan."

En zie jij een toekomst voor waterstof?

"Ik denk niet dat we doorslaan naar waterstof. Dit is te inefficiƫnt in mijn optiek. Als we allemaal op waterstof gaan rijden, hebben we drie keer zoveel windmolens nodig. Er is heel veel efficiency-verlies om van elektriciteit waterstof te maken, en dan in de auto van waterstof weer elektriciteit. Wel denk ik dat het voor zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens, aantrekkelijk kan zijn. Maar de hoofdmoot gaat elektrisch rijden."
"Die transitie naar elektrisch vervoer gaat vrijwel vanzelf. Daar gaan we allemaal gewoon in mee. Het is een fijnere manier van rijden. Het wordt alleen maar goedkoper; je gaat veel meer krijgen voor hetzelfde geld. Je ziet nu al in autovergelijkingstesten dat Tesla het wint van vergelijkbaar geprijsde auto's. Elektrisch rijden is comfortabel en fijner. Eenmaal elektrisch willen mensen niet snel meer terug."

Trend 2. Vrijheid in mobiliteit

Een mobiliteitsbeleid draait anno 2025 niet alleen meer om de auto. Zo worden autodeelconcepten nog populairder. En afhankelijk van verschillende factoren (filedruk, afspraken, weeromstandigheden, etc.) zullen mensen gaan bepalen hoe zij naar het werk gaan. Is dat met de (deel)auto, het ov of de e-bike?

Wat is de stand van zaken in 2025?

"Ik geloof niet helemaal dat bezit van een auto minder belangrijk wordt. Er is weliswaar een verschuiving gaande van autobezit naar autogebruik. Maar dat is in de vorm van bijvoorbeeld private lease. Ik verwacht niet dat we zomaar afscheid nemen van het tot je beschikking hebben van een auto."

"Er is een hele grote tussengroep die emotioneel verbonden is met hun auto. Die verbondenheid blijft, ondanks dat de auto wat nadelen heeft. In de file staan is vervelend, de auto is vervuilend, je kunt er ongelukken mee maken en autorijden is duur. Dat zijn alle vier eigenschappen die alleen nog maar de goede kant op gaan: de auto wordt in de toekomst veel veiliger en schoner. Het rijden in de file gaat comfortabeler worden als de auto taken van ons overneemt. Deze eerste autonome functies zien we nu al. En de auto wordt goedkoper; dat is ook al heel duidelijk te merken met de grote toename in de vraag naar private lease. Voor 150 euro per maand kun je al een auto rijden. Vergelijk dat eens met het openbaar vervoer. Daar kun je voor 150 euro per maand niet heel ver komen."

Trend 3. De connected car

Brandstofgebruik, het wel of niet dragen van een autogordel en de realtimelocatie van een auto. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van data die auto's, sinds ze connected zijn, kunnen delen. Steeds vaker verzamelen auto's dit soort data.

Wat is de stand van zaken in 2025?

"Misschien is dit erg overdreven geformuleerd, maar de waarde van de data die voertuigen verzamelen is misschien wel hoger dan de kosten om een auto te rijden. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat iedereen die data wil hebben. Bedrijven zitten er allemaal op te azen: de ANWB, autofabrikanten, verzekeraars, leasemaatschappijen, noem maar op. Daarom zitten Google en Apple in deze business, want wie toegang tot die data heeft, kan geld gaan verdienen. Deze data worden de komende jaren nog veel meer waard."

Dit is dan vast ook van invloed op de diensten van de toekomst?

"De auto maakt data en aan de hand van die data weet je hoe iemand rijdt en hoe hij zijn auto gebruikt. Hierop kun je je diensten gaan aanpassen. Voor leasemaatschappijen is het onder meer interessant omdat zij hun adviezen en diensten op de leaserijder kunnen afstemmen. Dit sluit ook goed aan bij de diensten die passen bij meer flexibele mobiliteitsoplossingen zoals hierboven genoemd. Zo willen verzekeringsmaatschappijen graag het rijgedrag van hun klanten leren kennen en garages willen weten wat voor schade er gereden wordt."

In hoeverre past de connected car binnen de revolutie van zelfsturende auto's?

"Ik geloof er nog niet in dat de connected car de voorloper van de zelfsturende auto is en dat wij daar in 2025 al in rijden. Wel in de vorm van een auto die af en toe zelf rijdt. Maar niet in een auto waarbij de chauffeur compleet overbodig is. Data zorgen er ook voor dat voertuigen slimmer worden en dit zal de toekomst van mobiliteit veranderen en veiliger maken. Een goed voorbeeld hiervan is ADAS (Advanced Driver Assistance Systems, red.) waarbij de auto de chauffeur waarschuwt of zelfs corrigeert bij diverse verkeerssituaties."