Afbeelding
Foto:

'Meer geleiderails om
ongevallen te voorkomen'

Ongevallen op enkelbaanswegen kunnen goeddeels worden voorkomen door in de berm zogenoemde geleiderails aan te brengen. Om die reden adviseert de SWOV om er veel meer aan te leggen dan er nu zijn. Er zijn inmiddels voorzieningen waar ook motorrijders blij van worden. Dat is een goed begin, maar daarmee zijn we er nog lang niet.

De onveiligheid op smalle enkelbaanswegen vraagt om een maatregel die de kans op dodelijke frontale ongevallen verkleint, zo stelt de SWOV in een onderzoek. De beste maatregel is een geleiderails in het midden, maar daar zijn motorrijders niet blij mee.

Staander van de vangrail

In Engeland wees een onderzoek uit dat maar liefst 1 op de 6 motorrijders om het leven komt als gevolg van een ongeluk omdat een staander van de vangrail geraakt wordt. De kans op overlijden van een motorrijder die de vangrail raakt is maar liefst 15 keer groter dan een automobilist die de vangrail raakt.

N-wegen

Ook in Nederland gebeuren relatief veel ongevallen met motoren op secundaire of N-wegen. Bijna de helft van de motorfietsslachtoffers valt bij ongevallen op dit soort wegen buiten de bebouwde kom, zo heeft motorrijdersvereniging KNMV becijferd. "Deze ongelukken hebben veel verschillende oorzaken. In 8 procent van de ongevallen is de infrastructuur het probleem, denk aan gaten in de weg, hobbels op de weg, lantaarnpalen in de buitenbocht of gevaarlijke geleiderails. Op grote stukken van het wegennet zijn allerlei objecten aanwezig binnen 5 meter van de rijbaan. En de afscheiding tussen rijrichtingen is – zeker op N-wegen – beperkt. Eén verkeerde stuurbeweging van een tegenligger en je kunt als motorrijder geen kant meer op", aldus het KNMV.

De Box Beam heeft het meeste potentieel voor motorrijders

Inmiddels zijn er, zo blijkt uit gegevens van de SWOV, verschillende typen geleiderails. Een houten geleiderail, een betonnen barrier en de cablebarrier zijn geëvalueerd op basis van kosten, keringsniveau, Accident Severity Index (ASI), constructiebreedte en verschillende andere factoren, waaronder criteria die specifiek gericht zijn op de veiligheid van motorrijders.

Box Beam

De Box Beam (een gesloten rechthoekige stalen koker) heeft het meeste potentieel als fysieke rijrichtingscheiding, vooral vanwege de lage installatie- en onderhoudskosten, de kleine inbouwbreedte en de veiligheid voor zowel motorrijders als automobilisten. De W-beam (traditionele geleiderail met W-profiel, maar dan zonder uithouders en daardoor smaller) is een acceptabel alternatief, maar heeft meer aanpassingen aan met name de bovenzijde nodig om ook veilig te zijn voor motorrijders. Om nog beter aan de veiligheid van motorrijders tegemoet te komen wordt aanbevolen om een motorrijdersbeschermingssysteem toe te voegen dat de paaltjes en de ruimte ertussen afschermt.

Wensenlijstje

Overigens zijn we er dan nog niet. Het KNMV heeft een wensenlijstje om N-wegen veiliger te maken. Dit staat erop:
- De wegen moeten zo worden ingericht dat je aan de omgeving kunt zien/merken wat de maximale snelheid ter plaatse is. Nu zie je nog regelmatig grote brede wegen waar een bord voor een snelheidsbeperking is neergezet, wat absoluut niet klopt met het gevoel van hoe snel je daar veilig zou kunnen rijden. Hierbij kun je denken aan de weg smaller maken door fietssuggestiestroken of dubbele middenaslijnen zodat de weg smaller lijkt.
- Straatverlichting op N-wegen in de binnenbocht plaatsen in plaats van in de buitenbocht, zoals nu veelal gebeurt.
- Vangrails in bochten plaatsen, maar dan wel met onderplanken.
- Grindbakken in plaats van vangrails zouden bij bochten een nog betere oplossing kunnen zijn, net als op circuits.
- Geen verhoogde rijbaanscheidingen aanbrengen; die zijn vooral in de nachtelijke uren gevaarlijk voor motorrijders.
- Geen onnodige belijning of andere verkeerstekens op het wegdek aanbrengen (denk aan de zogeheten regenboogoversteekpaden, blauwe cirkels enzovoort); die maken het wegdek glad voor motorrijders.
- Zo min mogelijk borden en dergelijke langs de weg in de berm (obstakelvrije zones).