Afbeelding
Foto: Hans Peijs

ANWB Rijopleiding is grootste speler in Nederland

In de vorige editie beloofden we terug te komen op de cijfers die we publiceerden. Er waren namelijk vragen en opmerkingen en zelf vroegen we ons ook af of we wel het juiste materiaal hadden gekozen. Vandaar nu een zeer uitgebreid toetje.

Vorig jaar stond autorijschool Bryan uit Maarssen bovenaan in het klassement 'hoogste slagingspercentage bij meer dan honderd B-examens' (eerste tabel). Meer dan honderd examens vinden wij namelijk een aardige maatstaf omdat dit aangeeft dat een rijschoolondernemer 100 procent bezig is met de uitoefening van zijn vak. En omdat we weten dat menig rijschoolhouder deze cijfers vergelijkt (benchmarkt) met de cijfers die het CBR overlegt op de website met slagingspercentages, hebben we de eerste en tweede examens bij elkaar opgeteld. Maar goed, het stokje van Bryan is overgenomen door autorijschool Jeurissen in het Limburgse Susteren. Bryan zit daar een fractie achter. Verder zijn er binnen de ranking ten opzichte van vorig jaar de nodige veranderingen.

Grootste afnemers B

In de tweede lijst staan de grootste afnemers van eerste en tweede B-examens bij het CBR, waarbij opvalt dat Autorijschool L en RijLess de grootste B-klanten van het CBR zijn, maar dit zijn geen echte rijscholen in de zin van dat er lesauto's van rondrijden. Hanteer je het laatste als criterium, dan zijn de franchisenemers van IQdrive Rijopleidingen de grootste speler.

Vertekend beeld

Let wel: dit geeft een vertekend beeld, aangezien IQdrive de opleidingen aanbiedt onder één noemer, terwijl bij grote franchiseketens als NXXT en ARO (ANWB) de cijfers per franchisenemer zijn vermeld. Als u ziet dat op de plaatsen 6, 7 en 8 al drie ANWB-opleiders staan, is het geen gewaagde veronderstelling dat alle ARO-opleiders bij elkaar echt de grootste jongen in de klas is. Veruit zelfs.

Beroepsopleiders

De derde tabel geeft inzicht in de ranking van de rijscholen op basis van louter alle beroepsopleidingen (het pakket dat onder CCV valt). Het zal niemand verbazen dat het aandeel FAM-leden hierbij groot is. We durven er wel om te wedden dat een aantal FAM-leden onderling nu aan het appen, bellen of mailen is om de bevindingen te delen.

TTT

De vierde tabel is een nieuwe loot aan de boom. Deze geeft inzicht in het aantal tussentijdse toetsen (ttt). ANWB-rijschool E&R in Nieuwegein heeft de boodschap van het CBR dat een ttt ertoe doet het best begrepen, want deze is groot afnemer. Tot slot de vijfde tabel: de aantallen examens die bij de verschillende examenlocaties worden afgenomen, inclusief het slagingspercentage.