CBR
CBR Foto: Hans Peijs

Rapportcijfer CBR daalt naar een 6,5

Het rapportcijfer van rijscholen voor de dienstverlening en communicatie van CBR is ten opzichte van 2012 licht gedaald: van 6,7 naar 6,5. Dit blijkt uit het zogeheten ROCA-onderzoek dat BOVAG periodiek houdt. Hierin wordt de tevredenheid van rijschoolhouders over de dienstverlening van het CBR gemeten. Grootste verbeterpunten zijn: TOP Online, wachttijden theorie- en praktijkexamens, klachtafhandeling en de medische afdeling. Over de beroepsexamens, 2toDrive en het trekkerexamen zijn de respondenten het meest tevreden.

De BOVAG-enquête is ingevuld door 871 rijscholen, een respons van 22 procent. Deze zijn samen goed voor 93.000 praktijkexamens. Daarmee zijn de uitkomsten representatief voor de sector. Voor het eerst zijn ook niet-BOVAG-leden bevraagd.

Reserveringstermijnen te lang

De reserveringstermijn voor examens kreeg van de respondenten het cijfer 5,8, waar dat zeven jaar geleden nog een 6,4 was. Ruim drie kwart vindt de reserveringstermijnen dan ook te lang. De percentages rijscholen die de examenuitslag terecht vinden (van 67 naar 65 procent) en de examinatoren vakbekwaam (van 68 naar 64 procent) daalden licht. Meest genoemde verbeterpunten voor het praktijkexamen zijn volgens rijscholen: examinator achter in de auto, quotumregeling praktijkexamens B niet meer toestaan en plannen leerlingen op examen afschaffen (examinator ziet wel wie er opdaagt).

CCV-examen

Positief is dat de waardering voor het CCV-examen steeg van 6,8 naar 7,0. En ook de waardering voor het 2toDrive-programma is hoog: slechts 7 procent vindt het geen succes, 21 procent is neutraal, drie kwart (72 procent) vindt het een succes.

Werk aan de winkel

De algemene waardering voor CBR daalde licht van een 6,7 naar een 6,5. Negatief scoren vooral de afhandeling door de medische afdeling en de afhandeling van klachten. De klantenservice krijgt een voldoende, waarbij de bereikbaarheid een onvoldoende scoort. Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: "Het is belangrijk om af en toe de peilstok in de branche te steken. We zijn niet verrast door de resultaten, maar ze geven wel voldoende aanleiding om het gesprek aan te gaan met CBR, overheid en branchepartners. Er is duidelijk werk aan de winkel."


D-examenvoertuigen moeten aan de regels voldoen

CCV is samen met RDW, D-opleiders, inbouwers en fabrikanten een traject gestart om ervoor te zorgen dat D-examenvoertuigen aan de regels gaan voldoen. Dit is hard nodig, want nu ontbreken regels.

Om de weg op te mogen moeten alle voertuigen, dus ook voertuigen die worden ingezet voor praktijkexamens, voldoen aan de regels in de Regeling voertuigen. Wijzigingen aan voertuigen moeten voor altijd worden goedgekeurd door de RDW. Onlangs is aan het licht gekomen dat bussen die ingezet worden voor het examen wellicht niet altijd na het inbouwen of aanpassen van de zitplaats voor de juridische bestuurder worden aangeboden bij de RDW. En daarom ook niet voldoen aan de geldende regels. Daarom start CCV samen met RDW, D-opleiders, inbouwers en fabrikanten een traject om ervoor te zorgen dat al deze examenvoertuigen wel aan de regels gaan voldoen.
Op 8 juli wordt een tweede bijeenkomst gehouden voor alle partijen. Het CBR en de RDW geven deze middag informatie over de technische eisen die gesteld worden aan zitplaatsen, specifieke bus-eisen zoals doorgangen en nadere eisen van CBR aan bussen die worden ingezet voor de examens.


Gebrouilleerde vader en zoon laten puinhoop achter

Na de val van Verkeersschool Aalbregt (zie elders in deze editie) is er nog een geval opgedoken waarbij klanten een rijschool betichten van oplichterij. Nu gaat het om Verkeersschool Eindhoven Proficiat, zo laat het Eindhovens Dagblad weten.

Deze zaak is extra pikant omdat aan de problemen een geschil ten grondslag ligt tussen een vader en zijn zoon. We citeren het ED: "Charles de Haan heeft een rijschool in Haarlem: Verkeersopleidingen Proficiat. Zijn zoon begon later een eigen bedrijf met bijna dezelfde naam: Verkeersschool Eindhoven Proficiat. De website van junior is vrijwel identiek aan die van zijn vader. Bovendien gebruikt de zoon het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel van zijn vader. Op facturen staat Rijschool Proficiat in Haarlem vermeld. Om die reden kloppen gedupeerde cursisten nu massaal aan bij De Haan senior." Senior wordt nu om de haverklap gebeld en schat in dat het aantal klanten dat zich opgelicht voelt rond de honderd is. Met voordelige lespakketten hengelt De Haan junior klanten voor Eindhoven Proficiat binnen. Het lesgeld moet worden overgemaakt naar een Belgische bankrekening. Op de facturen prijkt de naam van de Haarlemse rijschool, maar met een Eindhovens telefoonnummer. Wie dat belt, blijft hangen in een keuzemenu.


Verkeerstraining voor maaltijdbezorgers

Bezorgers van Thuisbezorgd.nl krijgen een uitgebreide verkeerstraining en zijn daarvoor in zee gegaan met TeamAlert. Verkeersveilig gedrag en inschatten van risico's staan centraal in de training. Ook de bezorgers van Deliveroo krijgen een training die wordt verzorgd door Veilig Verkeer Nederland.

Dagelijks nemen honderden maaltijdbezorgers op een elektrische fiets deel aan het verkeer om een maaltijd op het juiste adres te bezorgen. Om deze rit zo veilig mogelijk te laten verlopen, ontwikkelt TeamAlert deze training. TeamAlert is gespecialiseerd in jongeren en risicogedrag, geeft bijna twintig jaar verkeerstrainingen aan jongeren en streeft ernaar dat alle jongeren veilig, gelukkig en gezond zijn.

Inhoud training

De training is opgedeeld in twee fases. In juli gaat een social deal van start waarin bezorgers onderling beloven zich aan een bepaalde afspraak te houden, zoals het nieuwe appverbod dat per 1 juli ingaat. Daarnaast gaat TeamAlert de bezorgers trainen beter gevaarlijke situaties en risico's in te schatten en veilig om te gaan met de elektrische fiets. Ook wordt verkeersveilig gedrag gestimuleerd bij de koeriers. In juli gaan focusgroepen van start met de bezorgers van Thuisbezorgd.nl, zodat de trainingen, die later in het jaar zullen beginnen, volledig op maat zijn.
Deze maand is ook gestart met trainingen van de freelancebezorgers van Deliveroo. Hierin ligt de nadruk op de nieuwe wetgeving rond het gebruik van de smartphone in het verkeer. Vanaf 1 juli wordt dit strafbaar.

Nieuwe elektrische auto moet hoorbaar zijn

Nieuwe elektrische auto's moeten met ingang van deze maand zijn voorzien van een akoestisch waarschuwingssysteem. Dit moet ervoor zorgen dat deze voertuigen gehoord worden bij een snelheid tot 20 km/uur. Daarboven zorgt het geluid van de rollende banden voor voldoende geluid.

Het nieuwe akoestische signaal waarmee elektrische auto's moeten zijn uitgerust heet Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS). Gebleken is namelijk dat de geluidloze auto's gevaarlijk zijn voor andere verkeersdeelnemers, met name voor blinden en slechtzienden. Het Amerikaanse Department of Transportation constateerde dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan hun conventionele tegenhangers. De regeling geldt vanaf 1 juli voor alle nieuw toegelaten auto's met een elektromotor en een jaar later geldt die regeling voor álle elektrische auto's, plug-inhybrides en brandstofcelauto's. Het gaat ook om commerciële voertuigen met vier of meer wielen, zoals bussen.

Verbrandingsmotor

De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u wordt uitgezonden. Daarboven maken de banden zo veel geluid dat men ze daardoor kan horen aankomen. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Het volume moet minimaal 56 dB bedragen en niet meer dan 75 dB bij 20 km/u. Achteruitrijgeluiden zijn ook verplicht. Een 'pause switch' (een schakelaar om 's nachts onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden) is toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding