Dilemma

We weten allemaal dat we een leerling met een 'ongemakje', zoals ADD, ADHD en alles wat verder die richting uitwijst, het medische circuit in moeten laten gaan. Maar dat kan een opleider zo nu en dan voor een lastig dilemma stellen. Zo had ik laatst een leerlinge die mij plotseling vertelde dat zij medicatie was gaan gebruiken voor ADHD. Ik had aan het begin van de rijopleiding dit soort zaken al met haar doorgesproken en toen was er nog niets aan de hand. Wat was het geval? De leerlinge moest bijna aan haar centrale middelbareschoolexamens gaan beginnen en gek genoeg wordt het een tendens dat men zich dan tot een arts wendt met de bedoeling om medicatie te krijgen om geconcentreerder aan de examens deel te kunnen nemen. Dat lukt dan ook nog vaak, wat mij erg verbaast, want na de schoolexamens wordt de medicatie vaak weer beëindigd.
Los van het feit of je dit moet willen - pilletjes nemen voor een aandoening die je waarschijnlijk niet hebt - krijg ik meer en meer de indruk dat veel opleidingen te hoog gegrepen zijn, al dan niet gepusht door de ouders. We lezen steeds vaker over jongeren met een burn-out omdat ze 'zo veel moeten'. Maar hebben we niet te veel het idee dat het leven maakbaar is? Wat is er mis met een goede timmerman, lasser of een dergelijk beroep? De maatschappij heeft ze hard nodig, maar het lijkt wel of je er niet meer toe doet als je niet gestudeerd hebt aan hbo of universiteit. In ieder geval vertelde ik mijn leerling dat we dan toch de Gezondheidsverklaring in moesten vullen en het medische traject moesten opstarten.
De volgende rijlessen werden afgezegd en nadat ik herhaaldelijk geprobeerd had contact te krijgen, heb ik niets meer van haar gehoord. Leerling kwijt, alleen maar omdat je het netjes en volgens de regels wilt afhandelen. Niet helemaal vreemd dat opleiders zo nu en dan dit traject niet opstarten, ook al ben ik het daar niet mee eens.
Maar waarom moeten wij als instructeurs op de stoel van de arts gaan zitten? Zou het niet beter zijn wanneer iedereen die een rijbewijs wil gaan halen voorafgaand aan de eerste les een medische keuring moet ondergaan zodat wij dat niet meer hoeven te regelen en er dus ook niet meer op aangekeken worden wanneer het financieel in de papieren gaat lopen? Bovendien is het dan ook niet meer mogelijk om over te stappen naar een andere rijschool, waar vervolgens het een en ander maar voor het gemak verzwegen wordt.
Dit zou ook een prima middel zijn om de niets inhoudende ogentest te vervangen: eerst naar de opticien, dan pas autorijles.

Peter van Neck,
voorzitter VRB a.i.