De dubbele bediening in een Kia Cee'd.
De dubbele bediening in een Kia Cee'd. Foto:

Autofirst Dregema biedt rijschoolhouders eerste klas service

EMMEN Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar in de autoaccessoirewereld gaat het soms niet altijd om 'gewone' auto's. Natuurlijk is uw 'eigen' auto nooit zomaar gewoon, maar in dit geval gaat het om echt bijzondere eigenschappen van de auto, namelijk de lesauto's. Auto's die behalve de gewone eigenschappen ook de bijzondere functie van de zogenaamde 'dubbele bediening' moeten hebben. Immers, de rijinstructeur of de examinator die naast de bestuurder zit, moet in Nederland kunnen ingrijpen als er iets faliekant mis dreigt te gaan tijdens de rit. Kortom, extra pedalen aan de bijrijderskant.

Autofirst Degema

Een bedrijf dat zich daar in het noorden van het land specifiek mee bezighoudt is Autofirst Dregema van Freddy Hooge. De sinds kort weer onder de 'oude naam' Dregema opererende Hooge beschikt in zijn bedrijf over het topmerk Peheja, dat als enige Nederlandse fabrikant werkt met de strenge Duitse TUV-certificering. Dat is niet alleen een stukje kwaliteitsgarantie voor de Nederlandse consument, maar het gaat nog verder. Autofirst Dregema mag dit merk ook voor de Duitse markt inbouwen. En dat zegt nogal wat in de autowereld. Hooge legt uit: "Behalve de kwaliteit van dit topmerk is ook het gebruik van het zogenaamde kabelsysteem erg interessant voor de autorijschoolhouders." Dat systeem werkt met kabels in plaats van stangen. Dat betekent een veel handiger inbouw zonder gebreek of gezaag van autopanelen met daardoor een hogere restwaarde voor de auto en natuurlijk het feit dat het plaatsen van de pedalen na de inbouw heel snel kan, evenals het weer wegnemen van de pedalen. Op die manier kan de rijschoolhouder zonder noemenswaardige inspanning z'n auto als leswagen of als 'gewone personenauto' gebruiken. Wel zo efficiƫnt en handig voor de ondernemer.

Minimale schade

Volgens Hooge ontstaat er op deze manier van inbouwen minimale schade aan de auto en weet de instructeur/examinator dat de pedalen aan hun kant van de auto altijd volgens de CBR-vereisten zijn gemonteerd met het gewenste bedieningscomfort en stand van de pedalen. Deze gaan niet automatisch meer naar beneden zodra ze ingedrukt worden door de leerling, zoals bij de vorige systemen. De pedalen blijven keurig staan terwijl de bestuurder ze bedient.

Gaspedaal

Groot verschil met onze buurlanden is dat in Nederland het gaspedaal niet mag worden aangesloten bij het examen, terwijl dat in Belgiƫ en Duitsland bijvoorbeeld juist wel weer verplicht is. Daar mogen ze blijkbaar wel gas geven. Overigens is het gaspedaal ook achteraf nog vrij simpel bij te monteren in de garage van Dregema.

Goed op de hoogte

Duidelijk is dat Autofirst Dregema van al deze regeltjes goed op de hoogte is. "Dat is ook wat wij nastreven", vertelt Hooge. "In deze branche gebeurt zo veel met de Europese wetgeving, dat moet je goed bijhouden. Scherp blijven door de juiste vakkennis in huis te hebben. Daar zijn we dagelijks mee bezig. Zo blijven wij toonaangevend in deze branche en dat waarderen onze klanten. Tenslotte zijn we niet voor niets een van slechts tien Peheja-dealers in de Benelux."

Autofirst Dregema
Nijbracht 110
7821 CE Emmen
0591-611396
0591-624503

Afbeelding