Kan het nog erger?

Ik dacht zo'n beetje dat het niet erger kan in de branche, maar wat heb ik mij daarin vergist. Met een paar vrienden was ik een paar dagen het land uit toen de berichten over Verkeersschool Aalbregt naarbuiten kwamen. Man, man, wat heb ik mij verbaasd en vooral geƫrgerd over wat er allemaal voorbijkwam. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig in deze branche?

Ik hoef geen credits, maar twee jaar geleden heb ik al voorspeld dat er een keer iets zou gebeuren zoals nu is gebeurd. Daar hoefde je trouwens geen raketgeleerde voor te zijn. Ik kan uit alle berichten die ik heb gelezen, zowel van serieuze media als op sociale media, niet anders dan de conclusie trekken dan dat dit willens en wetens is geregisseerd. Als je een dag voordat je met stille trom vertrekt en een puinhoop achterlaat nog mensen maant snel te betalen, dan deug je gewoon van geen kant. Excuses van Ferry Aalbregt zijn dan ook totaal misplaatst. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht en elke euro die hij heeft gekregen terwijl er geen tegenprestatie is geleverd, moet hij terugbetalen, ook al wordt hij er dakloos door.

Wat mij verder is opgevallen, is dat de constructie met franchisenemers in een kwaad daglicht is gesteld. Die zou niet deugen. Klopt niks van. Met een goede franchiseconstructie waarbij de franchisenemers goede ondernemers zijn en daar ook naar handelen, is niks mis. Sterker, die heb ik zelf ook. Maar de franchiseconstructie die Aalbregt erop nahield deugt inderdaad van geen kant. Rijinstructeurs bij hem in dienst noemen zich ondernemer, maar alle klanten rekenden af met Aalbregt, waarna de instructeurs een factuur konden sturen voor het aantal gemaakte uren. Dat is geen franchiseconstructie, maar er is dan sprake van een werkgevers-werknemersrelatie en daar moeten sociale verzekeringen over worden afgedragen. Rijinstructeurs die meegingen in deze constructie moeten dan ook vooral bij zichzelf te rade gaan in plaats van nu mee te huilen met de wolven in het bos. Ik neem dan ook aan dat de Belastingdienst op het vinkentouw zit om dit te onderzoeken. Maar daar hebben de klanten verder niets aan.

Dan de klanten. Wellicht is het moeilijk om informatie te vinden of een rijschool deugt of niet. Maar veel klanten van Aalbregt gingen voor aanbiedingen die, als je even logisch nadenkt, te mooi zijn om waar te kunnen zijn. En dat waren ze dan ook niet, helaas. Maar het kan dan natuurlijk niet zo zijn dat de overheid daarvoor gaat opdraaien, zoals ze zelf graag willen. Gelukkig heeft de minister daarvan gezegd dat dat niet gaat gebeuren, en terecht.