Sfeerbeeld uit de Nationale Rijschooldag.
Sfeerbeeld uit de Nationale Rijschooldag. Foto:

Fijne vakantie allemaal

Op het moment van schrijven van deze column is het in het Venlose maar liefst 35 graden. Bloedheet, windstil en op de zaak ook totale stilte. Zoals een goede vriend van mij die op de bloemen- en groenteveiling werkt altijd zegt: 'Vrouwen bloot, handel dood.' En dat klopt: midden in het centrum en geen mens meer te zien.

Het is een prima moment om te gaan zitten voor mijn laatste column voor de zomervakantie.

Allereerst wil ik graag even terugkomen op de Nationale Rijschooldag op 18 juni. Ik vroeg mij de laatste jaren hardop af of dit zo nog langer stand kan houden. Ieder jaar een andere locatie, kleiner van opzet, leveranciers die afhaken en uiteraard te weinig bezoekers. Toch vind ik het nog steeds een prachtig evenement dat eigenlijk niet mag sneuvelen. Alle jaren ben ik van 's morgens tot 's avonds aanwezig geweest namens de FAM. Op de dag zelf heb ik nog nooit een nieuw lid ingeschreven, helaas. Maar ik denk dat je daar ook niet van uit moet gaan. De contacten op deze dag zijn zo verschrikkelijk waardevol dat de dag voor mij echt omvliegt.

Gesprekken met collega-brancheorganisaties, IBKI CBR en zelfs mensen van het ministerie in een ontspannen sfeer zijn erg waardevol. Maar ook je eigen collega's spreken is toch fantastisch. Rustig en relaxed. Grote opleiders of kleine opleiders maakt geen verschil: met begrip voor elkaar komen de leukste gesprekken los. Oude rotten uit het vak zijn er ook altijd. Jan van Grimbergen en de heer Oegema - de ouderen onder ons weten wie het zijn - zijn mannen op vergevorderde leeftijd, maar hebben nog steeds passie voor het vak.

Laten we met zijn allen helpen dat deze beurs blijft bestaan en zelfs uitgroeit, zodat het aantal opleiders en instructeurs toeneemt. Heb jij iets gemist, heb jij nog ideeën of waardevolle toevoegingen, laat het weten.

Verder hebben wij onze laatste ledenvergadering voor de zomervakantie gehad. Door de volle agenda en het bezoek van Jan Jurgen Huizinga van het CBR met zijn voltallige management was het een lange, maar vooral enerverende vergadering. Maar liefst 40 FAM'ers waren aanwezig. Geloof mij, ik was gespannen voor deze middag. Want ik had het CBR uitgenodigd om het gesprek en discussie met mijn leden aan te gaan. Ik was als de dood dat het ergens ging crashen en escaleren. Maar nee, hoor. Ondanks dat de grote opleiders behoorlijk wat voor hun kiezen hebben gekregen voor wat betreft medische afdeling en planning van C-examens, was er begrip.

Dit kwam mede door de openheid en benadering van Jan Jurgen Huizinga. Recht door zee, geen excuses of smoesjes, maar duidelijkheid over wat er mis is en waar we naartoe willen. Vervolgens gaven alle divisiemanagers een presentatie over hun verantwoordelijke afdeling Theorie, Praktijk B, Medisch en CCV. Dit kweekte enorm veel begrip over en weer.

Ik vond deze middag weer echt een bewijs van SAMEN STERKER. Naar elkaar luisteren, overleggen, afspraken maken en verder. En uiteraard sloten wij de laatste vergadering voor de vakantie weer met een heerlijke BBQ en netwerkborrel.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM