Dit zijn de grote spelers in de branche en zo presteren ze

Welke rijscholen zijn het grootst en welke hebben de hoogste slagingspercentages? Rij-instructie zocht het weer uit.

Twee jaar geleden zijn we gestart met de publicatie van een lijst met de 50 grootste rijscholen op basis van het aantal bij het CBR afgenomen B-praktijkexamens, gemeten over de periode van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019 (een vol jaar dus). De gegevens zijn door een data-analist verzameld uit de open data van het CBR en in een spreadsheet gezet.

Derde jaar

Dat was een succes en daarom doen we dat nu weer, voor het derde jaar in successie. Dit jaar hebben we nog meer gegevens en daarvoor hanteren we een soort leeswijzer. Allereerst hebben we in elk lijstje van de genoemde rijscholen niet alleen de eerste en tweede, maar alle praktijkexamens die bij het CBR zijn afgenomen, opgeteld. Door het aantal geslaagden en gezakten tegen elkaar weg te zetten, zie je wie de grootste is én je ziet ook wie goed presteert, want het slagingspercentage wordt ook vermeld.

Op de tweede pagina staan de grootste rijscholen ook weer op basis van het aantal B-examens gerangschikt naar slagingspercentage, waarbij we hebben gekeken naar alle afgenomen examens (dus niet alleen B). Hierover valt, en dat beseffen we, te twisten. De lijsten zijn sowieso arbitrair in die zin dat de cijfers kloppen, maar je je af kunt vragen of het goed is om, bijvoorbeeld, een overzicht te publiceren van het slagingspercentage van alle examens.

Nadere analyse

Dit zijn vragen die wij onszelf ook hebben gesteld en om die reden beloven we dat we in de volgende editie een nadere analyse doen. Ook geldt dat we op basis van de open data nog veel meer gegevens hebben en de leukste daarvan zullen we ook in juni publiceren. Vier pagina's met tabellen vonden we namelijk eigenlijk al wat veel, ook al weten we dat veel lezers gek zijn op deze informatie, en daarom verdelen we de informatie over twee edities. Een vooruitblik alvast; naast de nadere analyse publiceren we de slagingspercentages per examenlocatie. En daar zitten opmerkelijke verschillen in.

A-examens

Op de derde pagina vindt u een overzicht van de grootste rijscholen op basis van het aantal afgenomen motorexamens (dus niet AM) en op pagina 4 zijn alle bij het CBR afgenomen praktijkexamens van de categorieën A, B, C, D en E bij elkaar opgeteld. Dit levert een lijst met, in aantallen, de grootste rijschool in Nederland op. Van de gewone rijscholen, dus zonder franchisenemers en zonder zogenoemde aanbrengers, is dat Bruinsma Verkeersopleidingen van Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen.

Wat valt op?

Maar goed, de lijsten dus. Wat valt daarin zoal op? Een aantal zaken. De eerste in de eerste lijst is dat het fenomeen Autorijschool L de grootste is, maar dit is geen echte rijschool, maar een aanbrenger. Maar dat deze organisatie stevig groeit is zeker. Verder valt in de top-3 de positie van franchiseorganisatie iQdrive op. Die kwam vorig jaar nog niet voor in de ranglijst, maar is nu een grote speler. De eerste 'gewone rijschool' zonder franchisenemers is Hufman in Amersfoort, dat ook maar blijft groeien. Tot slot valt in deze lijst het grote aantal rijscholen die onder de ANWB-vlag varen op. De tweede lijst (met de hoogste slagingspercentages) is een mengeling van gespecialiseerde motorrijscholen en rijscholen die ook B doen. Het valt op dat gespecialiseerde motorrijscholen een hoog slagingspercentage hebben, maar dat is geen nieuws. Motorrijschool Versnel haalt het hoogste slagingspercentage.
Bij de A-examens (derde pagina) is Bruinsma Verkeersopleidingen de grootste.

Suggesties? Mail ze gerust

Nota bene: de redactie staat open voor reacties en verdere input. Als iets niet klopt (let wel: het zijn niet onze gegevens maar die van het CBR, maar wij zijn wel de boodschapper) of al u een voorstel hebt voor een nadere analyse die u nu nog niet terugvindt: schroom niet ons te mailen en maak uw wens kenbaar. Want alleen dan hebben die open data waar het CBR zo trots op is nut. Ook de complete lijsten kunnen we naar u sturen, mits u abonnee bent.