Afbeelding
Foto:

Wat betreft verzekeren zijn er geen heldere spelregels

'Als je je niet aan de spelregels wilt houden, moet je het spel niet spelen. Daar wringt echter ook de schoen, want die regels bestaan formeel helemaal niet. Alleen de WA-verzekering is verplicht en voor een lesauto komt daar dan automatisch de lesclausule bij.'

Met deze woorden laat Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, zien dat hij genoeg heeft van rijscholen die onvoldoende verzekerd zijn, maar dat er anderzijds ook geen regels zijn. Een WA-verzekering met een aanvullende lesclausule is genoeg en het blijkt dat veel rijscholen dan ook niet meer hebben.

Kamervragen

De aanleiding voor de tekst van Hoornenborg (de gehele column staat op pagina 25) zijn de vragen die Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat hierover heeft gesteld en die tijdens het ter perse gaan van deze editie nog niet zijn beantwoord. Dijkstra refereert aan een artikel van BNR Nieuwsradio waarin wordt gesteld dat rijscholen hun algemene voorwaarden en verzekeringen niet altijd op orde hebben. Hij vraagt onder andere of het waar is dat zich 'situaties voordoen waarbij leerlingen moeten opdraaien voor verkeersovertredingen of schade die zij veroorzaken tijdens de rijles, omdat de rijschool de zaken niet op orde heeft?' Dat antwoord kunnen wij alvast geven voor de minister: ja, dat is waar. Direct nadat bekend was dat Dijkstra in het geweer kwam, barstte het verbale geweld weer los op Facebook, waarbij helder werd dat een aantal rijschoolhouders er zo in staan en dat zij ook helemaal niet van plan zijn om dat aan te passen.

Ledenbestand

Er zitten nog meer vragen bij waarvan we het antwoord ook al weten. Dijkstra vraagt (en deze hebben we zelf even opgeknipt): '1. Hoort het niet zo te zijn dat brancheorganisaties bij het signaleren van dergelijke situaties deze rijscholen direct behoren te verwijderen uit hun ledenbestand? 2. Hoeveel en welke brancheorganisaties zijn u bekend? 3. Hoe controleren zij hun leden op onder andere verzekeringen, algemene voorwaarden en integer en correct handelen? 4. Wat heeft het Rijleskeurmerk voor waarde? 5. Hoe kan een leerling vooraf weten aan welke eisen wel of niet is voldaan om dit keurmerk te krijgen? Hoe wordt omgegaan met individuele rijscholen die zich niet aan bepaalde standaarden houden en op het randje of discutabel opereren?'

De antwoorden weet iedereen in de branche:

1. Nee. Dat is geheel aan de brancheorganisatie. BOVAG Rijscholen heeft in de algemene voorwaarden opgenomen dat een aangesloten rijschool boetes en schade niet kan verhalen op een leerling, maar de andere brancheorganisaties (dat zijn er nog drie, waarmee het antwoord op vraag 2 ook is gegeven) hebben dit niet zo omschreven. En daar zijn ze vrij in.

3. BOVAG Rijscholen doet dat in de lidmaatschapseisen en door regelmatig te keuren.

4. Nog geen.

5. Als je het Rijleskeurmerk hebt, voldoe je aan alle voorwaarden. Voldoe je aan een van de vele voorwaarden niet, dan krijg je het niet, simpel. Dit kan de leerling zien door even de website rijleskeurmerk.nl te raadplegen. Daar staan alle rijscholen op die het Rijleskeurmerk hebben.

6. Zolang iets niet in de wet is geregeld en/of zolang het CBR iets toelaat, is alles geoorloofd.

Nog drie vragen

Dijkstra stelde nog drie vragen die de minister moet beantwoorden:
- Wanneer zijn de eerste resultaten te verwachten waarbij rijscholen die niet aan de eisen voldoen hun bevoegdheid wordt ontnomen, nu de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (gewijzigd) door de Tweede Kamer is aangenomen?

- Hoe staat het met gesprekken met de branche en de voortgang om het kaf van het koren te scheiden en de rijschoolbranche op te schonen van lieden die daar niet horen? Welke sancties zijn er en welk toezicht is verder mogelijk om rijinstructeurs die niet aan de eisen voldoen tijdelijk of definitief uit de branche te verwijderen?

- Deelt u de mening dat onverzekerd rondrijden onacceptabel is? Op welke manier wordt hierop gehandhaafd? Wat zijn de sancties bij onverzekerd rijden en kan er preventief ingegrepen worden?'

Michelin ontwikkelt band die niet lek kan

Een lekke band komt niet erg vaak voor, maar als je er één hebt, komt dat nooit uit. Ideaal zou een band zijn die nooit meer lek gaat. Welnu, die komt eraan. Michelin heeft een band ontwikkeld waar geen lucht in zit, maar die wel de kwaliteiten heeft van een luchtband. Het slechte nieuws: het duurt nog een jaar of vijf voordat deze band op de markt komt.

Uptis. Dat is de doopnaam van de nieuwe band. Of band, zo kun je het eigenlijk niet meer noemen. De Uptis bestaat uit een rad met een soort lamellen die zorgen voor een veerbeweging bij alle oneffenheden. Het materiaal is een combinatie van een nieuw soort rubberen glasvezel.

Runflatbanden

Natuurlijk, zult u zeggen, zijn er al zogeheten runflatbanden. Maar dat zijn nog steeds banden die lek kunnen gaan en moeten worden geplakt, alleen hebben die als voordeel dat je er ook lek mee kunt doorrijden, zij het op lagere snelheid.
General Motors is begonnen met het testen van de Uptis en krijgt in 2024 als eerste fabrikant de mogelijkheid de band onder auto's te monteren. Op zeker: dat worden niet de instapmodellen van Chevrolet of Opel.

Nooit meer te snel rijden?

De provincies Overijssel en Noord-Holland werken mee aan een proef met een door het bedrijf V-Tron ontwikkelde snelheidsassistent. Die zorgt ervoor dat te snel rijden niet meer mogelijk is. Ook TNO werkt mee. Wordt hiermee de snelheidsovertreding definitief een halt toegeroepen?

Intelligent Speed Adaptation of Intelligente Snelheid Assistentie. Dat is waar ISA voor staat en dit is het systeem dat automatisch ingrijpt wanneer iemand te snel rijdt. Het zorgt ervoor dat een auto de plaatselijk geldende maximumsnelheid kent. ISA maakt gebruik van snelheidsherkenningcamera's en GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens, die vaak al in moderne auto's zijn ingebouwd. De ISA-systemen remmen de auto niet zelf af, maar zorgen ervoor dat sneller rijden niet gaat. In het gaspedaal is weerstand voelbaar en ook worden hoorbare signalen gegeven. Het blijft overigens wel mogelijk om bijvoorbeeld voor een inhaalactie het systeem te 'overrulen'.

Alle ADAS dragen bij aan verkeersveiligheid

Er is geen Advanced Driver Assistance System (ADAS) dat niet in enigerlei mate bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Maar de mate waarin deze hieraan bijdragen hangt af van het systeem en nog veel meer van de mate waarin automobilisten zich aanpassen aan het rijden met het systeem.

Dit staat in het SWOV-rapport Veiligheidseffecten van rijtaakondersteunende systemen dat onlangs verscheen. SWOV beschrijft van 14 systemen wat er in de literatuur bekend is over het veiligheidseffect en het blijkt dat geen van de onderzochte systemen een negatief effect lijkt te hebben op de verkeersveiligheid.
De conclusies per systeem staan op pagina 20/21/22.

Trajectcontroles leveren 1,5 ton minder aan boetes op

In de eerste vier maanden van 2019 zijn 2.729.233 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 3.084.414 verkeersboetes uitgeschreven. Te snel rijden is het grootste probleem.

Voor een groot deel worden de snelheidsovertredingen geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen. In het eerste tertiaal van 2019 zijn 1.105.590 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, tegen 1.241.398 in dezelfde periode een jaar eerder.

Bij mobiele radarsets was een daling te zien van 619.608 snelheidsovertredingen in de eerste maanden van 2018 naar 560.492 dit jaar. Met trajectcontrolesystemen werden in de eerste vier maanden van dit jaar 528.102 snelheidsovertredingen geconstateerd, tegen 670.445 in dezelfde periode in 2018.

Afbeelding
Afbeelding