Afbeelding
Foto:

Leden arrestatieteams optimaal voorbereid op hun rijtaak

Politieagenten die lid zijn van een arrestatieteam, een observatieteam of een veiligheidsdienst moet zeer goed kunnen autorijden en moeten snappen waarmee zij bezig zijn. Zij krijgen daarom allemaal de zogenoemde SROAA-1-opleiding.

SROAA staat voor Specialistische Rijopleiding Auto A1. Dit is een basisopleiding waaraan een 3-daagse intake zit verbonden. Daarin wordt gekeken of de cursisten ook daadwerkelijk geschrikt zijn voor het volgen van de opleiding. Je wordt beoordeeld op je inschattingsvermogen, op hoe snel je bepaalde technieken en tips oppikt en hoe je inzicht is bij het rijden in en buiten de bebouwde kom.

Computertest

Iedereen die in aanmerking komt voor de opleiding ondergaat een intest waarvan een computertest onderdeel is. Die maakt hier sinds 2003 deel van uit. Er worden de volgende punten getest:
- waarnemingsvermogen;
- concentratievermogen;
- coördinatievermogen;
- ruimtelijk inzicht;
- reactievermogen;
- capaciteitsmeting van het kortetermijngeheugen.

Wie slaagt voor de intest kan beginnen aan de eerste opleiding, die drie weken omvat. Hier leert de kandidaat om veilig en snel te rijden en tevens tactieken in het onopvallend volgen van subjecten. Dit wordt geoefend op het circuit alsook op de openbare weg. In deze opleiding wordt er zo nu en dan met behoorlijk hoge snelheden gereden. Op het circuit worden tevens slippen, bochtentechnieken, remproeven en uitwijktrainingen geoefend. Tijdens deze cursus rijden de cursisten uitsluitend zonder optische en visuele signalen, zonder zwaailicht en sirene dus. Bedoeling is dat de cursist:
- technisch goed kan rijden;
- kan komen tot een goed samenspel met andere weggebruikers;
- snel en tevens zo onopvallend mogelijk kan rijden zonder meer dan aanvaardbare risico's;
- nuttig gebruik kan maken van ontheffingen.

Uitstekend verkeersinzicht

De druk wordt voor de cursist tijdens de
opleiding opgevoerd

De cursist rijdt op basis van een uitstekend verkeersinzicht en anticipatievermogen met een zeer goede voertuigbediening en voertuigbeheersing, is in staat een 'offensief tolerante' rijstijl toe te passen waarbij hij rekening houdt met de beperkingen van anderen en zichzelf en die is gericht op de grootst mogelijke veiligheid, en hij of zij kan deze rijstijl ook onder grote psychische druk lange tijd volhouden. Verder toont de cursist in zijn rijden de grenzen aan waarbinnen de normen van een tolerante rijstijl vallen en hij rijdt met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Steeds grotere druk

Naarmate de opleiding verloopt, zorgen de instructeurs dat de druk bij de cursisten steeds groter wordt. Op deze manier leren de cursisten op hetzelfde hoge niveau te presteren als ze onder grote druk staan. In de derde week van de SRO moet de cursist op donderdag een examen afleggen, waarbij de examinator achterin zit en de docent rechts voorin (dubbele bediening).

Vervolgopleidingen

Er zijn ook vervolgopleidingen. SROA-B heeft betrekking op het rijden met gepantserde voertuigen, SROA-C is bedoeld voor leden van de DKDB (Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) van het KLPD en in SROA-D leert de cursist om tegen de wil van de verdachte het door hem of haar bestuurde voertuig tot stilstand te brengen.

Bron: Arrestatieteam.nl