Afbeelding
Foto:

Inzet nieuwe Audi A6 verhoogt slagkracht politie

Nieuw interventievoertuig moet
tegenwicht bieden aan criminaliteit

De politie heeft de beschikking over een nieuw snel interventievoertuig, afgekort 'SIV'. In toenemende mate heeft de politie te maken met achtervolgingen van criminelen die gebruikmaken van snelle voertuigen om aan de politie te ontkomen. Vooral 'plofkraken' zijn daar een bekend voorbeeld van. Het nieuwe interventievoertuig moet daar tegenwicht aan bieden.

Tekst: Henri van den Bosch,
Politiedienstencentrum

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid gaat (o.a.) met deze voertuigen rijden. Deze dienst levert een bijdrage aan een veilig en integer gebruik van de vervoerstromen en aan de integriteit van de branche transport en logistiek op landelijk niveau. De kerntaken zijn het handhaven van de openbare orde en veiligheid, het opsporen van strafbare feiten op de Nederlandse (hoofd)infrastructuur en signaleren, adviseren en coördineren.

Het toenmalige hoofd van de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid wilde een snel interventievoertuig voor criminaliteitsbestrijding op het hoofdwegennet. De voorganger van de nieuwe SIV, de Volvo V70, was een prima verkeerssurveillance-auto, maar voldeed niet aan de specificaties die voor de nieuwe SIV gesteld werden. Vanwege acceleratie, bochtsnelheid en belasting van de remmen is gekozen om het SIV-voertuig zo licht mogelijk te houden. Reden waarom is gekozen voor een andere inrichting dan een verkeerssurveillance-auto.

Niet alleen op autosnelwegen

'Volvo V70 was een fijne auto, maar de Audi A6 is meer gericht op het snelle rijden'

Voor de nieuwe voertuigen op de weg kwamen is er een lang traject aan voorafgegaan. Er werd een programma van eisen opgesteld, er werd proefgereden en uiteindelijk viel de keuze op de Audi A6. De uitrusting van het voertuig is minimaal. Alleen het materiaal dat noodzakelijk is bij de eerste opvang van een incident is in het voertuig aanwezig. Dat scheelt ook de nodige kilo's aan gewicht. De uitrol van de nieuwe voertuigen is in januari 2019 gestart. Natuurlijk worden niet direct alle huidige voertuigen vervangen, maar in de loop van 2019 zal de Audi A6 in toenemende mate op de weg te zien zijn. En niet alleen op de autosnelwegen, maar ook op het onderliggende wegennet worden de voertuigen zichtbaar.

Trainen op juiste passeersnelheid

Alleen politiemedewerkers die een voortgezette rijopleiding hebben gevolgd mogen met het voertuig rijden. Ook vindt er een bijscholing plaats om de bijzondere eigenschappen van het nieuwe voertuig te leren kennen. Zo is het voertuig voorzien van permanente 4-wielaandrijving. Dit zorgt voor ander weggedrag in bochten en er ontstaat een nieuwe verhouding tussen accelereren en remmen (vooral bij nat wegdek.) Doordat de auto gemakkelijk een hoge snelheid haalt, is het trainen op o.a. de juiste passeersnelheid een must. Het zou zomaar kunnen dat het overige verkeer het snelle interventievoertuig (SIV) niet in de gaten heeft en op de autosnelweg plotseling naar links komt.

Hoog verkeersinzicht noodzakelijk

Op topsnelheid leg je bijna 70 meter per seconde af, het verkeersinzicht van de bestuurder moet dus erg hoog zijn. Als je met hoge snelheid langs een rij auto's rijdt en je houdt te weinig rekening met een van rijstrook veranderende bestuurder, bijvoorbeeld bij een invoegstrook, dan kun je in de problemen komen. Een bekend fenomeen is ook dat bestuurders gaan 'tunnelen' naarmate de snelheid waarmee je rijdt toeneemt. Ook moet je anticiperen op bestuurders die niet in de gaten hebben dat je zo snel rijdt. De combinatie van een dringende inzet en het rijden met hoge snelheid zal vaak worden gecombineerd met het gebruik van optische en geluidssignalen.

Eigen en andermans veiligheid voorop

In het plan van eisen stond dat het voertuig 250 km/uur moest kunnen halen. Vanwege de specifieke taakstelling en eigenschappen van dit voertuig is in de Brancherichtlijn Politie een speciale passage opgenomen over dit voertuig. In de nieuwe Brancherichtlijn Politie (nog niet afgeprocedeerd) wordt het snelle interventievoertuig met name genoemd. De algemeen geldende regel dat de maximumsnelheid met maximaal 40 km mag worden overschreden, geldt ook voor dit voertuig. Wel is er een vrijstelling van de meldplicht aan het Operationeel centrum bij overschrijding van +40, mocht dit nodig zijn in uitzonderlijke gevallen. Veiligheid voor de politiemedewerkers en voor andere weggebruikers blijft altijd vooropstaan. Gelukkig kan er bij een achtervolging (zoals nu ook al het geval is) worden samengewerkt met andere surveillancevoertuigen en de politieheli. Al met al moet dit nieuwe voertuig de slagkracht en interventiekracht van de politie verhogen.

Prachtig stuk gereedschap

Zichtbaarheid van het voertuig is een belangrijk punt. Hoe eerder je door andere weggebruikers wordt opgemerkt, hoe beter. Door de led-koplampen en de dakset met verlichting moet het voertuig sneller opvallen. Daarom – en ook door de optische en geluidssignalen – zullen medeweggebruikers het nieuwe voertuig sneller opmerken.

De eerste ervaringen met het nieuwe voertuig zijn positief. Het is een ander soort voertuig dan de Volvo V70. Dat was een fijne auto, maar de Audi A6 is meer gericht op het snelle rijden. Er is nog geen ervaring opgedaan met de inzet bij ernstige incidenten, maar dat zal wel snel komen. Collega's ervaren de Audi A6 als een prachtig stuk gereedschap waarmee het goed werken is. Medeweggebruikers hebben extra aandacht voor het voertuig. Het voertuig is een opvallende verschijning op de weg.

Dit artikel is met goedkeuring overgenomen uit Verkeersknooppunt, vaktijdschrift voor verkeersprofessionals. Op pagina 30 staat een vervolg. Hier wordt inzicht gegeven in de opleiding tot een politieagent die ingezet kan worden voor onder andere een arrestatieteam.

Afbeelding
Afbeelding