De focus moet onder andere gericht zijn op ADAS.
De focus moet onder andere gericht zijn op ADAS. Foto:

Europese focus op ADAS en automaatcode

BOVAG nam vorige maand in Machester deel aan de conferentie van de Europese rijscholenkoepel EFA. Voorzitter Frank Hoornenborg en branchemanager Jos van den Broek discussieerden met de internationale collega's over de gezamenlijke speerpunten voor de toekomst in de lobby richting 'Brussel' voor onder andere de nieuwe rijbewijsrichtlijn.

De Europese rijschoolorganisaties zijn het er voornamelijk over eens dat er in de hele EU meer aandacht moet komen voor training en examinering voor rijhulpsystemen (ADAS; Advanced Driver Assistance Systems) en voor de aanpassing van de automaatcode (code 78). Een groot aantal rijhulpsystemen wordt vanaf 2022 immers verplicht in nieuwe auto's en het aantal elektrische auto's (per definitie met automaat) zal explosief gaan toenemen, waardoor actie op deze vlakken in heel Europa vereist is.
Daarnaast vraagt EFA aandacht voor verbetering van zowel theorie- als praktijkexaminering, een hogere kwaliteit van instructeurstrainingen en voor levenslang leren. Een ander speerpunt van EFA is het zogenaamde Oostenrijkse model, waarbij beginnende bestuurders in hun eerste jaar een aantal terugkomdagen moeten volgen en dat leidt daar naar verluidt tot 14 procent minder verkeersdoden. Tijdens de bijeenkomst werd overigens de Spanjaard Enrique Lorca Sánchez unaniem gekozen tot nieuwe voorzitter.

Algemene Ledenvergadering op 19 juni

De uitkomsten van het Relatieonderzoek CBR Autorijscholen (ROCA), dat BOVAG Rijscholen momenteel houdt onder rijscholen, worden gedeeld op de algemene ledenvergadering op 19 juni in het BOVAGhuis in Bunnik.

Er is daarbij ruimte om vragen te stellen én uw mening te geven. De middag wordt afgesloten met een gezellige barbecue. Naast de resultaten van ROCA wordt u bijgepraat over actualiteiten in de rijscholenbranche met een update over diverse BOVAG-lobbytrajecten, zoals de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM), automaatcode en de impact van ADAS en elektrische auto's. De ALV start om 15.30 uur.
BOVAG-leden kunnen zich aanmelden via bovag-events.nl/rijscholenALVbbq.