Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Rijbewijs ritselen is niet uit te roeien

Justitie kan er niets tegen ondernemen

En weer is een nieuwe website opgedoken waar je een EU-rijbewijs kunt kopen: auto-snelrijbewijs.com. Wie erachter zitten? Geen idee. Maar het baart zorgen dat dit fenomeen blijkbaar onuitroeibaar is.

Redactioneel zit het allemaal niet sterk in elkaar en het lijkt er verdacht veel op dat Google Translate is gebruikt. Een paar citaten:
"Bent u op zoek om een rijbewijs online te kopen? Uw zoekopdracht heeft u op de juiste pagina laten landen. Wij zijn een van de grootste geregistreerde rijbewijsleveranciers. We staan bekend om ons harde werk en tevreden klanten (…). Koop een echte rijbewijs online en u zult het verschil voelen."

"Of je nu vanuit het noorden komt of vanuit het zuiden, vanuit het oosten of vanuit het westen; Of je nu Europees, Aziatisch, Amerikaans of Afrikaans bent, koop met vertrouwen een rijbewijs uit Nederland op deze site. Of u nu een Nederlandse of een buitenlandse inwoner bent van Nederland, koop hier een rijbewijs met gemoedsrust en legaliteit. We raden u echter aan het autorijden goed te begrijpen voordat u onze services gebruikt."

"Het document dat wij aanbieden is gewoon authentiek en legaal. Wij werken samen met onze agenten die bij de autoriteit werken en die onbeperkt toegang hebben tot de databases waarin rijbewijzen zijn geregistreerd. Al uw informatie zal in het systeem verschijnen en u zult legaal de rijbewijs gebruiken zonder enig probleem en kan worden vernieuwd op elk lokaal kantoor in uw stad."

"We werken samen met vier rijscholen in Amsterdam en Rotterdam, waar honderden Nederlandse chauffeurs elk jaar passeren. We zijn ons er echter van bewust dat Amsterdam en Rotterdam, afhankelijk van je huis, misschien te ver weg zijn van je of mogelijk niet over veel tijd en geld beschikken. Uw dossier wordt behandeld onder de naam van een van deze rijscholen, met samenhang en professionaliteit, zodat er geen zichtbaar verschil is tussen deze en de andere. We schrijven je in voor het theoretische en praktische examen en je slaagt automatisch."

'Dit is oplichting die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou moeten oppakken'

Nota bene: natuurlijk is nergens te achterhalen welke vier rijscholen dit zijn.

"Een rijbewijs op deze website kost vanaf 1000 euro en kan kosten afhankelijk van de gewenste categorieën tot 1500 euro. De kosten van verzending van uw rijbewijs zijn inbegrepen in deze betaling. Bovendien wordt de aanschaf van een rijbewijs uitgevoerd in twee delen, één voor en één na de ultraveilige bezorging van het document."

Niet de enige

Dit is niet de enige site die een rijbewijs aanbiedt. Andere voorbeelden zijn verkrijgenvanrijbewijs.com , echtrijbewijskantoor.com en europeserijbewijs.com. Ze lijken allemaal uit dezelfde koker te komen en bieden in elk geval allemaal hetzelfde aan: een rijbewijs voor weinig, zonder dat je ook maar één rijles hoeft te volgen. Vorig jaar kreeg 'EenVandaag' een vervalst rijbewijs in handen, waarna het op onderzoek ging of dit allemaal zomaar kan. En voor de VVD was het aanleiding vragen te stellen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V).

Vervalsing

Wat betreft het onderzoek van EenVandaag: de redactie liet het rijbewijs onderzoeken door de RDW, waarna er een duidelijke conclusie werd getrokken: "Dit is duidelijk een vervalsing."
De belangenclub Chauffeurstoekomst bestelde bij wijze van waarschuwing het rijbewijs op naam van minister-president Mark Rutte om aan te tonen hoe eenvoudig dat gaat. Voorzitter Loek Koenders stelde in een artikel in De Telegraaf vast dat buitenlandse chauffeurs steeds gekkere dingen doen op de weg en het gegeven dat je blijkbaar een rijbewijs kunt kopen kan zomaar één oorzaak zijn. "We zien de gekste capriolen op de weg: chauffeurs die keren op de snelweg, die niet kunnen parkeren, auto's die van de weg gedrukt worden."

Incompetente chauffeurs

Ook het CNV wil dat Europa harder optreedt tegen het gebruik van neprijbewijzen. Volgens de vakbond kunnen Nederlandse controleurs niet in buitenlandse systemen kijken of een rijbewijs wel echt is. "Dat geeft incompetente buitenlandse chauffeurs ruim baan, wat zorgt voor ongewenste en levensgevaarlijke situaties op de Europese en Nederlandse wegen'', zegt CNV.

Opheldering

Toenmalig VVD-Kamerlid Foort van Oosten (inmiddels burgemeester van de gemeente Nissewaard) vroeg een jaar geleden om opheldering van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en wilde dat de website zo snel mogelijk offline ging. Dat kon niet, stelde Grapperhaus. "Voor het uit de lucht halen van websites waar valse rijbewijzen worden aangeboden, moet door het Nederlandse OM een rechtshulpverzoek ingediend worden gericht aan de Poolse autoriteiten (in deze kwestie ging het om een website die vanuit Polen werd aangestuurd-red.) met de vraag tot een notice-and-take-down-procedure met betrekking tot de betreffende website(s). Gelet op de huidige Poolse wetgeving is een dergelijk verzoek op dit moment niet zinvol", aldus Grapperhaus. Volgens Grapperhaus is het aan de transportbedrijven om bij indiensttreding van een vrachtwagenchauffeur zijn/haar rijbewijs op geldigheid te checken bij het RDW. Deze controle vindt plaats op basis van het rijbewijsnummer en de geboortedatum van de chauffeur. Daarnaast moeten chauffeurs in het bezit zijn van een bestuurderskaart. "Een Nederlandse bestuurderskaart wordt pas afgegeven door de KIWA na controle van de geldigheid, en daarmee ook de echtheid, van het rijbewijs", vervolgt Grapperhaus.

Gelukzoekers

Conclusie: het fenomeen is niet aan te pakken en trekt daarom nieuwe gelukzoekers aan. "Het schijnt een veelvoorkomend fenomeen te zijn. Van diverse kanten hebben we al reacties gekregen", laat Irma Brauers, secretaris van brancheorganisatie VRB, weten. "Het is bekend bij I&W, bij J&V en bij diverse Kamerleden. We hebben dit zelf met links en andere informatie kenbaar gemaakt toen wij (privé) uitgenodigd waren bij een brainstormsessie van de VVD."

Varianten

Er zijn, zegt Brauers, verschillende varianten. Auto-snelrijbewijs.com vraagt mensen die een rijbewijs willen kopen om eerst geld over te maken. "Vervolgens hoort en krijgt men niets. Dat is oplichting die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou moeten oppakken, maar omdat de bedrogene in eerste aanleg een bedrieger is, komt die niet snel aan de oppervlakte. En dat speelt de aanbieders natuurlijk in de kaart."

Rijbewijs 'regelen'

Irma's man Henk drijft al jaren een succesvolle rijschool in Eijsden en hem is al meerdere keren gevraagd of hij een rijbewijs kan 'regelen' zonder ook maar één rijles te volgen. "Er komen steeds meer mensen in ons land met een andere moraal. Men denkt dat alles met geld te koop is. In hun thuisland schijnt dat ook nog anno 2019 de gewone gang van zaken te zijn. Dat baart veel zorgen."

Een oplossing

Brauers heeft trouwens wel een oplossing bij de hand: eentje die zeker in de digitale wereld waarin we nu leven relatief eenvoudig moet zijn te realiseren. "Wellicht biedt het instellen van één algemeen document met erachter één databank waar alle 'verworvenheden' in vermeld staan een oplossing. Maar dat zal wel een utopie zijn."

Afbeelding