Belles nietes

Educatie is belangrijk. Inzicht, gevaarherkenning en sociaal gedrag ten opzichte van anderen is allemaal gebaseerd op kennis. Als je de betekenis van een verkeersbord niet kunt duiden, kun je evenmin inzicht hebben in wat je kunt verwachten. Turbo-trainingen verkeerstheorie zijn wat mij betreft dus waardeloos.

In het rijbewijstraject zijn allerlei maatregelen getroffen om de kwaliteit van de rijopleiding, het rijexamen, de rijopleider en de examinator te verbeteren.

De moderne auto wordt dankzij ADAS steeds veiliger, de infrastructuur is optimaal aangepast, maar de factor mens blijft de bepalende factor.

Alles wat je jongeren dus extra mee kunt geven in de rijopleiding is meegenomen en dat is de voornaamste taak van de rijinstructeur die, ten opzichte van docenten in het middelbaar onderwijs, in het voordeel is. Hij mag de leerstof immers een-op-een overbrengen, een unieke situatie. Zijn taak is de leerling optimaal voor te bereiden op zelfstandige verkeersdeelname. Dat vereist goed onderwijs en soepele coaching. Iemand die nooit heeft leren zwemmen gooi je ook niet het diepe in met de woorden 'succes ermee, al doende leer je!' De basis tot veilige verkeersdeelname en het geven van het juiste voorbeeld ligt dus bij de rijopleider. Autorijden leer je niet 'pas' in de praktijk. Door schade en schande wijs worden is niet veilig onderweg. Veel ouders zien hun kinderen om die reden nooit meer terug. De belangrijkste basis ligt dus bij de rijopleiding vóór het rijexamen! Niet erna, al is 2ToDrive een pluspunt als begeleiders ook het goede voorbeeld geven.

Veel rijinstructeurs bieden kwaliteit, zowel in theorie als in praktijk. Toch zie ik onderweg nog regelmatig collega's met hun smartphones aan het oor. Vorig jaar was er tijdens de Nationale Rijschooldag een workshop over telefoongebruik. De vader van een overleden meisje (zij werd fietsend aangereden door iemand die vermoedelijk was afgeleid door haar telefoon) had een stichting opgericht.

Een van de aanbevelingen tijdens de workshop was: stop met telefoongebruik tijdens de rijles. De rijinstructeur is de autoriteit, zei deze vader, qua verkeerskennis en met betrekking tot rijgedrag. Dat vind ik ook. Zelf voeg ik daar nog 'rijstijl' aan toe. Hoe je zelf wegrijdt na het afzetten van je laatste leerling maakt ook indruk.

Gebruik van de mobiele telefoon tijdens de rijles vind ik niet oké. Wij moeten het goede voorbeeld geven. Als een examinator tijdens de examenrit zijn telefoon gebruikt en de kandidaat vervolgens laat zakken, zouden rijinstructeurs dat ook niet accepteren. Stilstaand kun je de smartphone of tablet wel gebruiken. Dat valt ook onder 'kwaliteit van lesgeven'. Maar niet tijdens het rijden. Na 1 juli a.s. mogen rijinstructeurs hun telefoon tijdens het lesgeven blijven gebruiken vanwege de uitzonderingsbepaling art 61a RVV 1990. Op de langere termijn staat de branche echter toch een verbod te wachten. De minister vindt namelijk dat rijinstructeurs zo een verkeerd voorbeeld geven aan de beginnende bestuurder. Met maatregel 44 uit het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021 wil zij de uitzondering in het RVV voor rijinstructeurs in overleg met de rijschoolbranche en het CBR opheffen. Per 1 juli geldt voor iedereen die een voertuig bestuurt, ook fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen, een verbod om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Door de wijziging van telefoon naar alle mobiele elektronische apparaten is het beter handhaafbaar. Naar ik heb begrepen ook op kenteken.

Laten wij daar niet op wachten en nu alvast het goede voorbeeld geven. Ik check mijn telefoon uitsluitend tijdens de wisseling van leerlingen en evalueer en plan stilstaand. Via website of voicemail uiteenzetten waarom je tijdens de rijles niet opneemt geeft heus acceptatie. Argument is dat de (aanstaande) leerling alle aandacht krijgt. Doeslief! Belles nietes!