Van Magere Hein tot Dagobert Duck – ondernemen in zwaar weer

In de afgelopen jaren werden rijschoolondernemers geteisterd door de crisis. Goedlopende ondernemingen veranderden in failliete boedels. Hoe kan dat?, vroegen wij ons af. Wij kwamen erachter dat ondernemers in het MKB vaak drie grote fouten maken:
1. Er wordt te laat hulp ingeroepen ondanks dat ze zien dat de omzet en winst teruglopen.
2. Geen belangstelling of geen kennis in wat er financieel in hun onderneming gebeurt.
3. Vertrouwen op eigen ondernemingskwaliteiten zonder tegenspraak

Het lastigste in het leven van een mens en van een ondernemer helemaal is om te constateren dat je hulp moet inroepen als iets niet goed gaat. Ze doen dat vaak niet vanwege schaamte of eigenwijsheid. In Nederland vinden we mislukken een doodzonde. Terwijl in bijvoorbeeld Angelsaksische landen falen als onderdeel van het succes wordt gezien.

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel van november 2017 dat het ondernemen in crisistijd een enorme impact heeft op gezin, relaties en de persoonlijke gezondheid. Hulp inroepen is ook moeilijk omdat je je gezin en relaties niet met jouw sores wilt lastigvallen. Het is immers jouw onderneming en dus moet je het ook zelf oplossen, is vaak het idee bij mkb-ondernemers.

Veel mkb-ondernemers vertrouwen op hun ondernemersgevoel en minder op de cijfers en andere kengetallen. Verder zien we heel vaak dat ondernemers de boekhouding e.d. over de schutting van het administratiekantoor gooien en zichzelf verder daarvoor niet interesseren vanwege desinteresse of vanwege kennisgebrek. Ook constateren we vaak dat administratiekantoren dat ook wel prima vinden.

Daarom hebben wij geprobeerd om het proces van bloeiende onderneming naar failliete boedel om te draaien van failliete boedel naar bloeiende onderneming (Van Magere Hein naar Dagobert Duck). Deze methode is gericht op het opruimen van de sores en het bedenken van plannen voor de toekomst in één dag op basis van cijfers en kengetallen.

Uit alle bijeenkomsten met rijschoolondernemers hebben wij de volgende stappen en maatregelen ontdekt die in zijn algemeenheid voor alle van hen in moeilijkheden geldt.

- Ruim eerst alle sores op. Ongeopende brieven van leveranciers en belastingdienst van de stapel halen en openmaken. Afspraken maken met crediteuren over afbetalingsregelingen, uitstel van betaling en eventueel kwijtschelding van schulden. En vooral begrip kweken.

- Breng vervolgens de financiën in kaart en de relevante kengetallen. Zorg tevens voor een goede benchmark met de branche zodat er een goede analyse kan plaatsvinden.

- Zorg er dan voor dat je de problemen met je gezin, familie en vrienden bespreekt. Leg alles eerlijk op tafel. Heel vaak gebeurt het dat door deze frisse blik nieuwe inzichten en oplossingen ontstaan.

- Neem het heft weer in eigen handen en vergroot je financiële kennis. Kan dat niet bij je huidige administratieve dienstverlener, stap dan over naar een kantoor die dat wel kan.

- Een scenarioplanning maken voor de toekomst. Wij doen dat op basis van het canvasbusinessmodel dat speciaal voor onze organisatie gemaakt is en wij kunnen deze ook weer personaliseren voor de klant.

- De inkomsten en kosten in kaart brengen (en kijken naar vergroting van je inkomsten en reduceren van je kosten) die betrekking hebben op de verschillende scenario's. Deze scenario's kunnen variëren van groei van de onderneming tot stoppen met de onderneming.

- Naast het opstellen van een exploitatiebegroting adviseren we ook een liquiditeitsbegroting op te stellen.

- De liquiditeitsbegroting is daarmee de basis voor het aanvragen van financieringen, regelingen met de bank en eventuele subsidies van gemeenten en andere overheden. Tevens kan het dienst doen als een goede basis voor eventuele schuldregelingen.

In één dag van Magere Hein naar Dagobert Duck: welke mkb-ondernemer gunt zichzelf dat nou niet?