Navigatie

Als voorzitter laat ik mij graag vervoeren, heerlijk ontspannen meerijden met een medebestuurslid. Zo kan ik tijdens de rit nog wat telefoontjes plegen en bespreken wij zo'n beetje alles wat in ons hoofd opkomt en vreemd genoeg gaat dat doorgaans niet over VRB- zaken.

Zo zijn wij vaak zo druk in gesprek dat het ons regelmatig overkomt dat wij een afslag missen en dan zelfs niet eens in de gaten hebben dat dat zo is, tot we het gevoel krijgen toch wel erg lang onderweg te zijn. Het geeft ons hilarische momenten en, heel belangrijk, we houden het altijd veilig en zoeken dan weer een route terug. Haasten doen we niet, want we vertrekken altijd op tijd, alsof we al weten dat ons dit gaat overkomen.

Maar soms zijn de ritten door het land zelfs zonder een afslag te missen wel erg lang. Zo ook op Goede Vrijdag 19 april jl. We moesten naar Blerick en dat betekent toch zeker tweeënhalf uur in de auto. Na een overleg aldaar van eveneens tweeënhalf uur gingen wij op weg naar een volgend overleg in Nieuwkuijk. Maar ja, het was immers Goede Vrijdag, stralend mooi weer, en onze oosterburen waren massaal naar Nederland gekomen voor de paasdagen.

Het navigatiesysteem meldde de ene na de andere file en berekende doorlopend andere routes, met als gevolg dat het volgende overleg niet tijdig gehaald kon worden en na een telefoontje gecanceld werd. Dus dachten wij lekker naar huis te kunnen en nog van het mooie weer te kunnen genieten. Maar wij werden door de navigatie door alle dorpjes die je maar kunt bedenken geleid. De snelweg hebben we nauwelijks gezien. We namen en passant nog asperges mee voor het thuisfront, want de teler lag op de route, en die verkocht gelukkig ook nog een broodje, want lunch was ook nog niet aan de orde geweest; zo 'heb elk nadeel toch weer z'n voordeel'. Midden door Den Bosch, prachtig allemaal, en hiep hiep hoera voor de navigatie die ons een mooi stukje Nederland liet zien.

Om vijf uur waren we beiden eindelijk thuis, ik uitgerust en bijgetankt, de chauffeuse doodop na zes uur autorijden op een dag. Ja, het leven van een bestuurslid heeft voor- en nadelen, het is maar van wiens kant je het bekijkt.

Peter van Neck,
voorzitter VRB a.i.