Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Onderzoek relatie rijschoolhouder met CBR

BOVAG Rijscholen heeft de leden plus nog 3600 andere rijschoolhouders een vragenlijst gestuurd voor het zogeheten ROCA-onderzoek: Relatie Onderzoek CBR Autorijscholen (het onderzoek beperkt zich overigens niet tot de B-categorie). Het betreft een onderzoek dat eens in de vier, vijf jaar wordt gehouden, maar het treft buitengewoon goed dat het onderzoek nu is uitgeschreven aangezien iedere rijschoolondernemer wel een mening heeft over de problemen bij het CBR. De vragenlijst kan tot en met 12 mei worden ingevuld.

"Hoe is uw relatie met het CBR? Wat gaat goed en op welke punten is er volgens u nog verbetering nodig?" Dit zijn de vragen waarmee BOVAG Rijscholen de aangeschreven rijschoolondernemers aanspreekt. "Het doel van dit onderzoek is om erachter te komen hoe u uw relatie met het CBR op een aantal cruciale onderwerpen beoordeelt. Wat vindt u bijvoorbeeld van de geboden service en kwaliteit?" In totaal worden er twaalf vragen gesteld en het invullen kost volgens de BOVAG hooguit een kwartier.
Er zijn vragen bij over het examen, het mentorexamen, de klantenservice en de afhandeling van de medische dossiers. Er zijn zowel open als gesloten vragen. Aan de hand van de resultaten, die worden gepresenteerd tijdens de ledenvergadering in juni, gaat BOVAG met het CBR in gesprek om tot concrete verbeteringen te komen.

Broodfonds groeit, maar er kunnen er nog meer bij

Het eerste broodfonds De Noodstop in de rijscholenbranche startte medio december met 26 rijschoolhouders en inmiddels hebben zich 33 ondernemers bij het broodfonds aangesloten. Het maximumaantal deelnemers is 50, dus: "Er kunnen er absoluut nog een paar bij. Graag zelfs."

Dit zegt de Apeldoornse rijschoolondernemer Sandra Konings die voorzitter is van het broodfonds. Erik Leenheer en Gerda van Voorst zijn de andere bestuursleden.

Financieel vangnet

De Noodstop komt uit de koker van de LBKR en is een financieel vangnet voor, in dit geval, rijschoolhouders die geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen of willen betalen, maar die bij ziekte wel verzekerd willen zijn van een inkomen. Een broodfonds bestaat doorgaans uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elkaar in alle opzichten vertrouwen.
Tot nu toe zijn er geen ziekmeldingen geweest, hetgeen Konings tot grote tevredenheid stemt. "Niemand heeft nog aanspraak gemaakt op een uitkering uit het fonds, met als gevolg dat we een mooie pot aan het opbouwen zijn."

Dieptestudie naar 30 km/uurwegen

SWOV is een dieptestudie gestart naar ongevallen op 30 km/uurwegen. De focus bij het onderzoek ligt op fiets-auto-ongevallen met een ernstige afloop.

Binnen de bebouwde kom is 30 km/uur een veilige snelheid voor het mengen van langzaam verkeer en snelverkeer. Bij een rijsnelheid van 30 km/uur is de kans op een dodelijk ongeval namelijk erg klein. Toch vielen er in 2017 44 verkeersdoden op 30 km/uurwegen. Bij een derde van de dodelijke ongevallen op 30 km/uurwegen was een auto de tegenpartij.

'Melding opslag persoonsgegevens op oude systemen is niet verplicht'

Het spijt het CBR dat klanten hinder ondervinden van de lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen en helaas gaat dit nog tot het einde van het jaar duren, maar lang niet alle beschuldigingen die zijn geuit aan het adres van het CBR zijn waar.

Dit blijkt uit een uitgebreide reactie op het tv-programma Zembla dat 18 mei een onthutsende reportage maakte over de problemen bij het CBR. Zembla legde in het programma een groot aantal problemen bloot, onder andere aan de hand van interviews met ex-medewerkers, voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee en de Nationale Ombudsman.

In de uitzending was geen reactie van het CBR opgenomen, maar die kwam een dag later. Een heel uitgebreide zelfs, waarin niet alleen op de aantijgingen in de uitzending werd gereageerd, maar waarin ook een aantal andere lopende zaken werden genoemd.
Een van de meest opvallende zaken is dat het CBR verouderde systemen gebruikt omdat de nieuwe ICT-omgeving nog niet klaar is (deze is eind 2019 begroot op 34 miljoen euro, nadat er eerder van uit was gegaan dat de operatie 7 miljoen euro zou kosten) en omdat daar ook persoonlijke gegevens op worden opgeslagen. De vraag is of deze systemen privacyproof zijn.

Geen melding

Het CBR heeft daarover geen melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens omdat de organisatie dat niet nodig vindt. "Het CBR heeft hiervan geen melding gemaakt omdat sprake is van gebruik op beperkte schaal, voor een tijdelijke periode en in een veilige, afgesloten omgeving die beveiligingsrisico's wat betreft Windows XP zo veel mogelijk uitsluit. Een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens is in zo'n geval niet vereist."
Een uitgebreid artikel over het programma staat op Rij-instructie.nl op 18 april met een dag later de reactie van het CBR.

Speciale plek elektrische scooter in theorieboek

De elektrische scooter (e-scooter) is niet meer weg te denken en dat is voor Verjo, uitgever van verkeers- en vervoerleermiddelen, aanleiding om hier specifiek aandacht aan te besteden in het nieuwe theorieboek bromfiets. De regels waarin het gebruik van de e-scooter afwijkt van die van de gewone scooter zijn helder weergegeven.

Het bromfietscertificaat is in 1996 ingesteld en sindsdien is er veel veranderd voor de bestuurders van brom- en snorfietsen. Denk aan de plaats op de weg, het bromfietsrijbewijs, het praktijkexamen en de komst van de speedpedelec. Op dit moment ziet Verjo-directeur Chris Verstappen als grootste verandering bij tweewielers de snelle opmars van de elektrische scooter. In het nieuwe theorieboek worden daarom de afwijkende regels en gebruik e-scooter op een unieke manier weergegeven. De leerling zal dit direct herkennen aan het icoontje 'e-scooter'. Verstappen: "Voor de leerlingen die nog met een fossiele bromfiets/snorfiets rijden, is direct duidelijk dat het nog niet voor hen bedoeld is. Omgekeerd geldt dit ook voor de bestuurders van e-scooters en speedpedelecs."

Op de website van Verjo is meer te vinden over het nieuwe theorieboek én het is hier tegen een scherp tarief te bestellen.

CBR doet niet mee
met Slim Onderweg

Het CBR is vooralsnog niet aangehaakt bij de organisaties en instellingen die het platform Slim Onderweg vormen. Slim Onderweg richt zich op alle slimme toepassingen in het verkeer, waaronder Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), en bestaat sinds vorige maand.

Slim Onderweg is de naam van een breed convenant met onder andere als doel om licht te scheppen in de duisternis rond ADAS-systemen en om nieuwe slimme vervoerwijzen en technieken op ene toegankelijke manier onder de aandacht te brengen.

Naast het CBR zijn onder andere RAI Vereniging, BOVAG, RDW, ANWB, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, het Verbond van Verzekeraars, FOCWA (de branchevereniging voor schadeherstelbedrijven), EuroNCAP, TNO, TU Delft en TU Eindhoven gevraagd het convenant te ondersteunen. Het platform is nodig omdat veel automobilisten niet weten waar ze aan toe zijn met ADAS, met als gevolg dat vele de hulpmiddelen uitzetten.
Of het CBR ooit aanhaakt, is niet bekend. Er is ook het platform The Future Mobility Network dat heeft gevraagd of het CBR zich bij hem wil aansluiten.

Afbeelding
Afbeelding