Afbeelding
Foto:

C/D-simulator van Verjo door CBR gecertificeerd

De C/D-simulator van Verjo is door het CBR gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het CBR zijn fiat eraan geeft dat opleidingen of delen van opleidingen op de simulator worden getraind. De simulator kan onder andere optimaal ingezet worden in de nascholing, maar ook voor het 'intoetsen' bij de werving van nieuwe chauffeurs (is deze op te leiden? Hoeveel lesuren zijn hiervoor nodig in de C/D-opleiding?) of bij het oefenen van manoeuvreren voertuig in de basisopleiding (toets besloten terrein) is deze simulator een uitkomst.

De ontwikkelingen op het gebied van het opleiden voor grote rijbewijzen en Code95 gaan snel. De vele technische innovaties van voertuigen, zoals ADAS, Euro 6-normen en elektrische aandrijvingen vereisen een modernisering van opleidingsmaterialen, zo is de vaste overtuiging van Verjo, uitgever van verkeers- en vervoerleermiddelen in St. Michielsgestel. "De rijscholenbranche levert zowel in de basiskwalificatie, als in de nascholing een grote bijdrage op het gebied van verduurzaming van de transportsector. Daarin past de ontwikkeling van de rijsimulator, aangezien deze bepaalde gedragingen op de weg - en dat worden er steeds meer - kan overnemen, naadloos", meent algemeen directeur Chris Verstappen.

EU-richtlijn

De nieuwe EU-richtlijn die op 23 mei 2020 moet ingaan speelt hierin een grote rol. "Door de simulator kan de rijschoolbranche versneld invulling geven aan de opdracht in de EU-richtlijn dat opleiders moeten bijdragen aan de CO2-reductie. We vertellen de chauffeurs niet alleen wat ze kunnen doen op dit gebied, maar we laten het ook zien (duurzaam gebruik opleidingsmateriaal, voorkomen geluidshinder en onnodige wegbewegingen). De markt, overheid en het CBR zullen gezamenlijk moeten doorontwikkelen. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij de B-opleiding in de vorm van de unieke RIS-opleiding", aldus Verstappen.

Europese samenwerking

Verjo investeert al jaren Europees breed in owner- en partnerships om elkaar in zaken als verkeersveiligheid, kennis en kwalitatief goede opleidingsmaterialen te versterken. Denk hierbij aan nieuw te lanceren innovatieve softwareplatformen, simulatoren en opleidingsmodellen. "Wij willen alle klanten optimaal in staat stellen om met elkaar alle nieuwe ontwikkelingen eenvoudig en doeltreffend te vertalen naar kwalitatief goede opleidingstrajecten."

Simulator is in te zetten bij opleiding en nascholing

Allerlei toepassingen

Interessant is, meent Verstappen, om te zien dat in de veelheid van inzichten en initiatieven er mooie, verbeterde of zelfs nieuwe toepassingen mogelijk zijn met bekende opleidingsmiddelen. De simulator is daarvan het bekendste voorbeeld, waarbij speelt dat deze zijn bestaansrecht de afgelopen periode ruimschoots heeft bewezen, zowel binnen de basisopleiding als bij de nascholing.

Tweeduizend

De simulator is bij Verjo dan ook een groot ding geworden, dat bovendien nog steeds groeit. Van Verjo en zijn Europese partners zijn in Europa dagelijks meer dan tweeduizend (!) simulatoren actief in opleidingstrajecten en er werken meer dan dertig programmeurs en technici samen om een groeiend aantal innovaties te integreren in het simulatieplatform. En daarbij is de actualiteit leidend, of nog liever: lopen ze daar op vooruit. Een voorbeeld: op dit moment bijvoorbeeld wordt er gewerkt aan het afronden van de module Elektrisch rijden met grote voertuigen (C/D).

Niet misselijk

De simulator van Verjo beschikt niet alleen over een luchtgeveerde bestuurdersstoel, maar beschikt ook over een volledig 'motion based'-platform dat in combinatie met de gebruikte schermen en software 'motion sickness' voorkomt. In gewone taal: je wordt er niet misselijk in en menigeen die weleens in een simulator heeft gezeten weet dat dit probleem kan opspelen. Dit maakt deze simulator geschikt voor alle leeftijdsgroepen.

CBR-certificering

Met de behaalde definitieve CBR-certificering kan er in de volgende nascholingscursussen deels met de Verjo-simulator gewerkt worden:
-         W01-1 Het Nieuwe Rijden(HNR)
-         W02-1 Rijoptimalisatie
-         W05-1 Manoeuvreren
-         W06-2 Chauffeur LZV
-         W07-1 Veilig werken met de vrachtauto

Besloten Terrein

Zelfs de bekende toets Besloten Terrein is mogelijk op de gecertificeerde simulator. De examentoets Besloten Terrein is weliswaar nog niet gecertificeerd, maar los daarvan zijn de voordelen evident. We zetten de voordelen op een rij:
- enorme verlaging van belasting van het milieu (immers geen draaiende en dieselconsumerende Euro 4/5- of 6-vrachtauto's, dus veel minder CO2-belasting);
- terrein is objectief voor alle leerlingen;
- opleider hoeft niet telkens het terrein uit te zetten;
- alle door het CBR voorgeschreven inrichtingseisen zijn aanwezig en er wordt aan deze eisen voldaan;
- alle door het CBR gestelde normeringen tijdens de uitvoering van deze toets zijn in de simulator aanwezig en er wordt aan deze normeringen voldaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het raken van een pylon of stok met een wiel, voertuig of spiegel;
- het raken van een (denkbeeldige) muur in scenario 6 & 7 wordt als fout geregistreerd;
- evaluatie per leerling of groep is eenvoudig via de replayfunctie;
- het resultaat per leerling is uit te printen.

Maatwerk opleiders

Klanten van opleiders kunnen maatwerk krijgen bijvoorbeeld in zaken als belading, weersomstandigheden, dag- en nachtritten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan afwijkende verkeerssituaties in het buitenland, bijvoorbeeld de rotonde (roundabout) in Engeland of bergen en heuvels.

Uitdagend werkpakket

Een vraag die weleens aan VERJO wordt gesteld is of de ontwikkeling van de simulator nou alleen een kans of ook een bedreiging is voor de werkgelegenheid binnen de rijscholenbranche. Verstappen snapt de vraag en antwoordt ontkennend: "Absoluut niet. Wij zorgen er juist voor dat rijinstructeurs relevant blijven en dat de schaars beschikbare rijinstructeurs goed in te plannen zijn én dat ze een uitdagend werkpakket hebben en behouden."

Betaalbaar

Verjo heeft in samenwerking met financiële partners aantrekkelijke leasevoorwaarden voor de opleiders gecreëerd, waardoor deze snel rendabel en beheersbaar in het opleidingstraject geïntegreerd kunnen worden.

Afbeelding