Afbeelding
Foto: Opel

De genen van Peugeot 208

Deze zomer komt de nieuwe Opel Corsa uit en dit is sinds jaar en dag een van de populairste lesauto's in Nederland. Als u aan een nieuwe auto toe bent, is het in elk geval het wachten waard, lijkt ons.

General Motors was jarenlang de moedermaatschappij van Opel en dat is nog steeds goed te zien. Populaire auto's als de Astra en de Insignia bijvoorbeeld, komen nog steeds uit de schoot van GM. Maar sinds eind 2017 is Opel onderdeel van de Groupe PSA, waarvan ook Peugeot en Citroën deel uitmaken. Sinds deze overname zagen al de Crossland X, Grandland X, Combo en recentelijk de Vivaro en Zafira Life het levenslicht onder Franse vlag.

Echte Opel-snuit

Dit betekent in de praktijk van de Corsa (de huidige generatie ging liefst dertien jaar mee, zij het met wat kleine wijzigingen) dat de bodemplaat en ook de nodige techniek worden gedeeld met de nieuwe Peugeot 208 en straks van de nieuwe 2008. Inmiddels zijn de eerste impressies van de auto in de media verschenen, waarbij allereerst opvalt dat de neus van de Corsa een echte Opel-snuit is. Bij PSA weten ze immers heel goed dat de vertrouwde Opel Blitz in het logo het bij hele volksstammen nog altijd goed doet.

Gewichtsafname

Bij de eerste (statische) presentatie van de Corsa maakte het concern bekend dat een belangrijke verandering ten opzichte van het huidige model het gewicht is. Alles bij elkaar is de Corsa door gebruik te maken van lichtere materialen 10 procent lichter geworden. Daarvoor geldt dat alle kleine beetjes helpen.

Sprokkelen

De nieuwe motoren bijvoorbeeld zorgen alleen al voor een gewichtsreductie van 15 kilo, de carrosserie is 40 kilo lichter, meubilair dat minder zwaar is zorgt voor 10 kilo winst en een motorkap ook nog eens voor een gewichtsreductie van 10 kilo, terwijl een aluminium motorkap het gewicht met nog eens 2,4 kilo verlaagt. Het is echt sprokkelen geweest. Alles bij elkaar is de Corsa zo ongeveer 100 kilo lichter geworden, waarmee de auto onder de duizend kilo duikt. Het doel van deze afslankoperatie is dat de Corsa minder brandstof gebruikt.

Niet groter

Groter wordt de Corsa niet, zoveel is ook duidelijk. De lengte is met 4,06 meter nagenoeg even lang als de oude Corsa en als de Peugeot 208. Maar als de designers er net zoveel ruimte in weten te lepelen, dan durven we op voorhand wel te voorspellen dat de inzittenden niet slecht bedeeld zullen zijn, ook al houdt het bij vier volwassenen wel op. Ook aan techniek zal de Corsa ten opzichte van de goed bedeelde 208 niet inboeten. Bekend is al dat de Corsa onder meer beschikbaar wordt met de bewierookte ItelliLux led-koplampen. Waarschijnlijk wordt dit een optie.

Vijf portieren

Niet dat het voor deze sector relevant is, maar de Corsa komt er alleen met vijf deuren en ook dat past in een trend. Eerder al namen de Renault Clio, Ford Fiesta en Volkswagen Polo afscheid van de versie met drie portieren.
Opel zal de Corsa aanbieden met drie- en viercilinder benzine- en dieselmotoren en een paar maanden na de introductie verschijnt een volledig elektrische uitvoering met een actieradius van zo'n 340 km, zo heeft Opel – of eigenlijk PSA - aangekondigd.
Over de prijzen is nog niets bekend, maar we kunnen er veiligheidshalve van uitgaan dat deze niet te gek veel zullen afwijken van die van de Peugeot 208. Je gaat immers geen echte concurrentie fabriceren.

Dit zou de nieuwe Opel GSi of GTi zijn.