Afbeelding

Uitstel belastingaangifte en fouten herstellen. Wat te doen?

Je hoort constant op de radio en televisie de commercials van de Belastingdienst. Het grote aftellen door de Belastingdienst is begonnen en daarmee ook de onrust onder particulieren en ondernemers die het niet gaan redden om op tijd belastingaangifte te doen. Belastingaangifte doen moet in principe voor 1 mei. Wat moet je doen als je dat niet redt? Dan kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Uitstel aanvragen moet vóór de uiterste aangiftedatum, anders krijg je een herinnering. Vraag je op tijd uitstel van belastingaangifte aan, dan heb je vier maanden extra de tijd om de aangifte inkomstenbelasting in te vullen en naar de Belastingdienst te sturen. Je hoeft geen reden op te geven voor je aanvraag. Wil je langer uitstel van belastingaangifte dan vraagt de Belastingdienst naar de reden.

Uitstel van belastingaangifte-aanvragen

Het aanvragen van uitstel belastingaangifte kan op verschillende manieren.

  1. Je kunt bijvoorbeeld een verzoek indienen via de Belastingtelefoon.
  2. Ook is het mogelijk per brief een verzoek tot uitstel in te dienen
  3. Digitaal met een DigiD een verzoek tot uitstel indienen kan ook.

Let op!

De Belastingdienst verleent geen uitstel als je de afgelopen 3 jaar al meerdere keren te laat aangifte deed.

Uitstel belastingaangifte met reden

Wanneer een uitstel van vier maanden niet voldoende is, kun je vragen om langer uitstel. Je moet dan wel een reden opgeven in de brief aan de Belastingdienst.

Geen uitstel aanvragen

Je hoeft niet altijd uitstel van belastingaangifte te vragen als je uitstel nodig hebt. Stuurt de Belastingdienst je geen brief waarin staat dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen, dan ben hier niet toe verplicht. Blijkt uit de proefberekening, die je kunt doen op de website of app van de Belastingdienst, dat je geen belasting hoeft te betalen en ook geen belastingteruggave krijgt? Dan hoef je helemaal geen belastingaangifte te doen.

Belastingconsulent en uitstel belastingaangifte

Als een belastingconsulent/administratiekantoor/accountant belastingaangifte voor je doet, vraagt hij meestal uitstel voor je aan. Hij doet dat in het kader van de belastingconsulentenregeling. Als de belastingconsulent uitstel aanvraagt is er een belangrijk verschil dan als je dat zelf doet. De termijn is anders. Vraag je zelf uitstel aan dan krijg je ten minste vier maanden uitstel. Een belastingconsulent krijgt collectief voor zijn klanten uitstel tot 1 mei het jaar daarop. Geef op tijd aan bij je belastingconsulent als je uitstel van belastingaangifte wilt.

Termijnen en uitstel aangifte

De hoofdregel is dat je jouw aangifte moet indienen vóór 1 mei van het jaar dat volgt op het aangiftejaar. Verwacht je een teruggave dan is het verstandig om de aangifte inkomstenbelasting 2018 in te leveren voor 1 mei 2019. Hierdoor krijg je je teruggave namelijk voor 1 juli 2019 op je bankrekening. Indien je geen teruggave verwacht is het ook verstandig om voor 1 juli 2019 je aangifte in te dienen. Dat scheelt belastingrente van 4%.

Ga slim om met termijnen. Het kan je extra rente opleveren of het scheelt je extra te betalen rente.

Hoe herstel je een fout in de aangifte?

Je bent enthousiast bezig geweest met het invullen van je aangifte en je racet tegen de klok om het ingestuurd te hebben voor 1 mei. Na het indienen merk je dat je iets in de belastingaangifte vergeten bent op te nemen. Fouten maken is menselijk en een fout is zo gemaakt. Zowel in jouw voordeel als in jouw nadeel. Van fouten die met opzet worden gemaakt bij de belastingaangifte houdt de Belastingdienst helemaal niet en daar heb ik het hier ook niet over. Ik ga hier van het uitgangspunt uit dat fouten te goeder trouw zijn gemaakt. Je kunt per slot van rekening ook aftrekposten in jouw nadeel zijn vergeten. Ook die kun je vaak nog corrigeren na een definitieve aanslag. Hoe kun je op tijd vergeten aftrekposten in de belastingaangifte of een andere fout herstellen bij de Belastingdienst?

Wat doe ik met vergeten aftrekposten?

Hoewel iedereen geacht wordt de Belastingwet te kennen, weet echt niet iedereen wat hij bijvoorbeeld aan aftrekposten mag opvoeren. Niet in de laatste plaats omdat de regelgeving regelmatig verandert. Doordat er regelmatig over aftrekposten wordt geschreven of advies wordt gevraagd bij een belastingconsulent realiseren mensen zich wat ze misschien tot dusverre aan aftrekposten zijn vergeten. Gelukkig is er vaak nog wat aan een vergeten post te doen.

1. Er is nog geen aanslag van de Belastingdienst

Stel: je hebt jouw aangifte voor een bepaald belastingjaar ingediend en er is nog geen reactie van de Belastingdienst. Geen voorlopige aanslag. In dat geval dien je gewoon een nieuwe aangifte in. Dat is bij de digitale vooraf ingevulde belastingaangifte IB het eenvoudigst, maar dit kan ook gewoon op papier. Een papieren formulier moet je apart aanvragen, voor de digitale belastingaangifte heb je je DigiD nodig.

2. Er is een voorlopige aanslag in het lopende jaar

Een voorlopige aanslag in het lopende jaar is gebaseerd op geschatte gegevens. Vaak worden hierbij door de fiscus de gegevens uit het vorige jaar overgenomen. Als die gegevens niet meer juist of verouderd zijn, dan vul je een nieuwe voorlopige aanslag in met de juiste gegevens. Een fout is zo eenvoudig te herstellen.

3. Er is een voorlopige aanslag naar aanleiding van uw belastingaangifte

Als je een voorlopige aanslag krijgt naar aanleiding van je belastingaangifte heb je altijd zes weken de tijd na dagtekening van de belastingaanslag om bezwaar te maken. Gebruik dat om de vergeten posten alsnog aan te geven. Er is nog niets definitief totdat de definitieve aanslag er is.

4. De definitieve aanslag is binnen

Bij een definitieve aanslag krijg je zes weken de tijd om bezwaar te maken. Als dit bezwaar wordt afgewezen kun je in het uiterste geval nog bezwaar aantekenen bij de belastingrechter.

5. En dan nog…

Als de Belastingdienst al over de noodzakelijke informatie beschikt, maar toch een steek heeft laten vallen kan de Belastingdienst niet op een eerdere definitieve aanslag terugkomen. Er moeten zich nieuwe feiten hebben voorgedaan om de zaak te kunnen heropenen. De maximale periode van verjaring bedraagt 5 jaar.

Ook als je heel duidelijk bepaalde aftrekposten bent vergeten kun je na de definitieve aanslag en de periode van beroep daarbij een verzoek doen om de aanslag alsnog ambtshalve bij te stellen. Je hebt daar vijf jaar de tijd voor. Dit vereist wel dat je je nieuwe aftrekposten heel goed kunt motiveren. De fiscus is overigens niet verplicht om op jouw verzoek op zo'n late termijn in te gaan.

Belastingaangifte wijzigen wordt binnenkort eenvoudiger

De belastingaangifte wijzigen als hij als is ingediend is relatief eenvoudig. Iedereen heeft een elektronische brievenbus bij de Belastingdienst en kan daar zijn veranderingen in de belastingaangifte doorgeven. Ook de voorlopige belastingaanslag zal verdwijnen, omdat dat allerlei rompslomp voorkomt.

Maak gebruik van je rechten!