Gehoorbeschadiging komt bij motorrijders veel voor.
Gehoorbeschadiging komt bij motorrijders veel voor. Foto: Hans Peijs

Gehoorschade motorrijders komt op de agenda

Motorrijders krijgen vaak te maken met gehoorschade. Men wordt geconfronteerd met een piep of ruis in de oren - die met rust aan de oren weer kan verdwijnen, maar ook tot permanente gehoorschade kan leiden - tinnitus genaamd. Dit ontstaat door windruis, waarvan het volume in een motorhelm kan oplopen tot 115 decibel. Bij geluiden vanaf 85 decibel kan gehoorschade ontstaan.

Het CBR en minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W vinden het beide van belang dat iemand die motor rijdt goed beschermd aan het verkeer deelneemt. Dit kan door het dragen van de juiste motorkleding en helm. Maar tevens is het gebruik van gehoorbescherming van groot belang.
Het CBR zet dit onderwerp op de agenda voor het overleg met de brancheorganisaties en de minister zal met de belangenverenigingen voor motorrijders bespreken of de motorrijders extra over dit onderwerp geïnformeerd gaan worden.

Theoretische bijscholing op Nationale Rijschooldag

Op initiatief van de VRB is er voor het eerst de mogelijkheid om een theoretische bijscholing van twee dagdelen te volgen op de Nationale Rijschooldag van 18 juni. Deze telt mee voor de verplichte bijscholing, mits deze een niet al eerder gevolgd onderwerp betreft.

Voor de categorie B zijn er 45 plekken beschikbaar, verdeeld over 3 verschillende bijscholingsonderwerpen. Voor de categorie A zijn dat 15 plekken, evenals voor CDE.
Inschrijvingen lopen via de deelnemende opleidingsinstituten VRO, Lenoir opleidingen, De Verkeersacademie en Jongepier Verkeersopleidingen.