Dit verkeersbord is voorzien van een bedrijfsnaam. Mag dat?
Dit verkeersbord is voorzien van een bedrijfsnaam. Mag dat? Foto:

'Als automaatcode verdwijnt, kiezen mensen bewust voor goedkopere opleiding'

We kregen twee reacties van lezers. Eén komt van Frans-Bert Ruber, die reageert op het artikel over de automaatcode in de vorige editie. De tweede is van John M. Siebelink, die vindt dat de gemeente Lopik met een bepaald verkeersbord over de schreef gaat, of eigenlijk een strafbaar feit pleegt.

Wat is er mis met de huidige regeling rond de automaatcode?

Ik begrijp niet het probleem van het gewoon handhaven van de automaatcode. Het kan toch niet zo zijn dat iemand die vandaag slaagt in een automaat vanaf morgen zonder begeleiding of professionele instructie in een schakelauto aan het verkeer mag deelnemen?

Wat is er mis met de huidige regeling: mensen die om wat voor reden dan ook bewust kiezen voor een automaat-rijbewijs, moeten levenslang automaat blijven rijden. Willen ze toch de overstap maken naar een schakelauto (wat zelden zal gebeuren) moeten ze gewoon een nieuw examen afleggen. Precies zoals nu gebeurt.

Minder rijlessen

Als de automaatcode verdwijnt, zullen mensen bewust kiezen voor een (veel goedkopere) automaatopleiding. Want een opleiding in een automaat kan makkelijk met 25 procent minder uren rijles. Maar ze gaan vervolgens wel in de schakelauto van pa, ma of werkgever de weg op. Dat moeten we toch niet willen?

Ik sluit me overigens volledig aan bij alle mensen die in het artikel aan het woord komen en aangeven: automaatrijden is veiliger en comfortabeler, automaatrijden wordt de toekomst, alle elektrische auto's zijn automaat. Ik rij zelf privé ook met veel plezier in een automaat. Ik heb niks tegen automaatrijden. Sterker nog: we moeten automaatrijden stimuleren. Maar niet door de automaatcode op te heffen.

Slotsom: Iemand in een automaat opleiden en examineren en vervolgens toestaan in een schakelauto te laten rijden komt de verkeersveiligheid niet ten goede!

Frans-Bert Ruber,
Autorijschool Ruber in Sittard en Geleen

'Een verkeersbord mag je niet misbruiken voor reclame'

Regelmatig rij ik via IJsselstein naar en door Benschop vanwege bijna alle versmallingen die er zijn en waar de leerlingen veel van kunnen leren. Sinds ongeveer anderhalf jaar geleden staan er op de hoofdweg Dorp een paar C3- en C4-verkeersborden (eenrichtingsweg) die volgens mij gebruikt worden voor reclame- en bewegwijzigingsborden voor een bedrijf. Volgens mij mag dit niet en ben je strafbaar. Of mis ik iets dat het in dit geval wel zou mogen?
Deze borden staan langs de hoofdweg met verkeer in beide richtingen en deze borden, zonder onderbord, geven aan dat je géén tegemoetkomend verkeer mag tegenkomen.
Ik heb de gemeente Lopik hierover gemaild en toen het te moeilijk werd geen verder contact meer gekregen. Hoe moet ik deze borden uitleggen aan mijn leerlingen? Is dit een geinig doch zeer kwalijk onderwerp voor 'vreemde zaken'? Is dit iets wat jullie kunnen nagaan bij de bureaucraten van de gemeente Lopik?

John M. Siebelink,
Rijschool jo-sie in Nieuwegein

We hebben de gemeente Lopik om opheldering gevraagd, maar bij het ter perse gaan van deze editie hadden we nog geen reactie gekregen. Indien we tussen de deadline en het verschijnen van dit blad alsnog een reactie hebben gekregen, dan staat deze op de website rij-instructie.nl.

Afbeelding