Peter van Neck.
Peter van Neck. Foto:

Dringend gezocht: boegbeelden

VRB en FAM zijn naarstig op zoek naar voorzitter

Het is tijd voor nieuw, vers bloed aan het hoofd van de organisatie. Zo zitten zowel brancheorganisatie VRB als de FAM er momenteel in. Peter van Neck van de VRB had al afscheid genomen maar is noodgedwongen weer terug en Ruud Rutten van de FAM neemt eind dit jaar afscheid. Maar de opvolgers staan nog niet klaar, geenszins zelfs.

Bij belangenorganisatie VRB stapte eind januari totaal onverwacht voorzitter Eric Bakker op, terwijl penningmeester Henry Schouten eerder die week al even onverwacht eveneens had laten weten zijn functie neer te leggen. De mededeling werd gedaan tijdens de ledenvergadering waarbij beiden niet aanwezig waren, maar in een latere summiere toelichting lieten beiden weten zich niet langer te kunnen verenigen met het beleid van de vereniging.

Een jaar eerder

De mededeling werd tijdens de vergadering gedaan door vicevoorzitter Peter van Neck, die exact een jaar eerder, ook tijdens de ledenvergadering, de voorzittershamer aan zijn opvolger Eric Bakker overhandigde. Van Neck wilde het wat rustiger aan gaan doen, maar nam wel als vicevoorzitter plaats in het bestuur en toen vaststond dat Bakker zou opstappen, nam hij zonder dralen de voorzittershamer weer ter hand, terwijl hij daarnaast ook vicevoorzitter is.

Druk

Peter van Neck heeft laten weten maximaal tot en met 2020 aan te blijven (maar liever korter)

Helder: het wat rustiger aan doen heeft een jaar geduurd, maar Van Neck heeft het inmiddels weer net zo druk als voorheen. Sterker, misschien heeft hij het nog wel drukker, want hij is nu voorzitter en vicevoorzitter en hij heeft het druk met de ondersteuning van (tijdelijk) penningmeester Jacques Schelle. Op de vraag hoeveel uur hij momenteel besteedt aan de functie antwoordt hij oprecht: "Tussen de 30 en 35 uur. Dat is inderdaad tegenwoordig voor veel mensen een volledige werkweek, maar het is niet anders. Maar het is momenteel ook gewoon erg druk, omdat er naast het overleg en dergelijke ook een aantal projecten lopen die tijd kosten."

Tijdsbeslag

Mogelijk vanwege dit enorme tijdsbeslag heeft de VRB tot op heden niemand gevonden die de functie van voorzitter - want die heeft prioriteit - op zich wil nemen. Laatst dacht het bestuur beet te hebben, maar na ampel beraad liet de beoogde kandidaat het toch afweten. Om die reden heeft Van Neck het bestuur laten weten dat hij maximaal tot en met 2020 aanblijft. Hij legt uit waarom: "Het kost nu eenmaal veel tijd voordat je als bestuurslid weet hoe het allemaal werkt. Ik heb daar zelf ook lang over gedaan en Eric Bakker heeft voordat hij voorzitter werd ook eerst meegelopen. Zonder of we weten of een bestuurslid de ambitie heeft om voorzitter te worden, lopen zij nu ook mee bij allerlei overleggen en dergelijke."

FAM

De VRB is niet de enige organisatie die een voorzitter zoekt. Voorzitter van de FAM Ruud Rutten maakte eind vorig jaar ook bekend er dit jaar mee te stoppen, Na zes jaar vindt hij het wel welletjes. In juni is er een ledenvergadering en dan zou Rutten graag bekendmaken wie zijn opvolger is. Potentiƫle kandidaten zijn gevraagd zich voor deze ledenvergadering aan te melden, zodat er een plan kan worden voor de definitieve verkiezing op een ledenvergadering na de zomervakantie. "Als voor die tijd iemand zich spontaan meldt, graag. En natuurlijk zoeken we zelf ook binnen ons ledenbestand. Maar het valt niet mee, daar ben ik heel eerlijk in."

Veel tijd

Ook Rutten laat weten dat de functie veel tijd kost. "Ik ben er gemiddeld toch drie dagen mee bezig", zegt hij. Daar komt bij dat hij en zijn mede-bestuursleden graag een jong iemand aan het roer zouden willen zien. "Dat zou heel goed zijn voor de FAM en de branche en bovendien is de tijd ook goed, want bijvoorbeeld binnen het CBR zijn nieuwe mensen gekomen en dan heb je allemaal dezelfde ervaring. Of niet-ervaring. Maar weet je wat het is? Een jonge hond is druk bezig met zijn onderneming en dat snap ik best."

Spannend

Voor Ruud wordt het inmiddels spannend en hij heeft nog steeds goede hoop dat het allemaal gaat lukken. En zo niet? Over die vraag heeft hij nog niet nagedacht. Maar wie Ruud een beetje kent, weet dat hij de FAM nooit in de steek zal laten.

Ruud Rutten.