Afbeelding
Foto:

Boudewijn Bruinsma (1943-2019) was zeer betrokken bestuurder en gedreven ondernemer

In 2008 nam Boudewijn Bruinsma afscheid als voorzitter van BOVAG Rijscholen met een daverend slotakkoord: hij zorgde ervoor dat het BOVAG Garantiefonds Rijscholen er kwam. "Zeker van je zaak zijn, zo kennen consumenten de BOVAG. Die zekerheid en betrouwbaarheid golden altijd al voor onze rijscholen, maar nu komt daar dus een garantieregeling bij. Het risico van vooruitbetaalde rijlessen behoort tot het verleden en dat is nóg een belangrijke reden om voor een BOVAG-rijschool te kiezen", zei Bruinsma tijdens zijn laatste speech. Boudewijn Bruinsma overleed onlangs op 75-jarige leeftijd.

Bruinsma was een icoon, zowel als ondernemer van Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht als penningmeester en voorzitter van BOVAG Rijscholen. Bruinsma Verkeersopleidingen werd vrij snel nadat bruinsma in1970 met één lesauto was gestart een begrip in Utrecht en wijde omtrek. Bruinsma bleek ook een vooruitstrevend ondernemer. Zo was hij bijvoorbeeld een van de eersten die leerlingen les liet nemen in een rijsimulator. Ook de keus voor de plek waar hij zijn rijschool vestigde was bijzonder: prominent in stadion Galgenwaard, de thuishaven van FC Utrecht. Op speeldagen is het kantoor de persruimte van de voetbalvereniging. De geboren Fries woonde ook jarenlang met zijn vrouw Riet in de Apollo Residence naast stadion Galgenwaard.

Betrokken

Binnen BOVAG liet hij zich gelden als een betrokken, eigenzinnige bestuurder. Van 1999 tot 2008 was hij achtereenvolgens penningmeester en voorzitter. Collega's spreken in het Algemeen Dagblad over een 'aimabele man', 'scherp in woorden als het nodig was' en 'iemand die passie had voor autorijden en dat over wilde brengen op nieuwe generaties.'


Vernieuwd BOVAG Garantiefonds nog ver uit zicht

Leden van BOVAG Rijscholen moeten het voorlopig nog stellen met de oude regeling van het BOVAG Garantiefonds Rijscholen (BGR). In oktober dit jaar is het drie jaar geleden dat de nieuwe regels waarmee BOVAG kwam door de leden werden afgeschoten. Sindsdien is er niets gebeurd en gelden gewoon de oude regels.

Het BGG is voor de afdeling de laatste jaren een hoofdpijndossier. In het begin van 2016 besloten de leden akkoord te gaan met nieuwe spelregels om het garantiefonds robuuster en toekomstbestendig te maken. De essentie is dat de bijdrage per leerling zou worden verhoogd van 0,75 euro naar 7,50 euro. Bij een toenemend aantal leden begon pas later te dagen dat deze bijdrage ook zou worden geïnd bij elke leerling die een A- of AM-rijbewijs wil halen. Voor een aantal leden is dit een brug te ver. In oktober 2016 barstte tijdens een ledenvergadering de bom en werd het bestuur teruggefloten. En zolang er geen nieuwe regeling is, geldt de oude regeling.

Complexe materie

Volgens woordvoerder Tom Huyskens is de reden dat dit complexe materie is dat onderzocht wordt of en op welke manier er BOVAG-breed een garantiefonds c.q. faillissementsfonds moet komen. "Daar komen veel zaken bij kijken zoals reserves, financieringen, premies en wettelijke en fiscale kaders en beperkingen. En dat alles gecombineerd met de verschillende karakteristieken van de diverse BOVAG-branches. Het is dus nog 'work in progress' en we plakken er geen datum als deadline op." Totdat er een nieuwe regeling is, blijft de oude gelden.


NXXT geeft nieuwe
medewerkers Stedin rijles

Franchiseorganisatie NXXT heeft de handtekening gezet onder een contract met netbeheerder Stedin. NXXT zorgt dat nieuwe medewerkers zonder rijbewijs bij Stedin dat rijbewijs via NXXT kunnen halen. Groot voordeel van NXXT is, zo meent directeur Jan Catsburg, dat met rond honderd franchisenemers er altijd wel een NXXT-rijschool in de buurt is waar de lessen kunnen worden gevolgd.

Stedin, goed voor 4.5 miljoen aansluitingen en de beheerder van de gas- en elektriciteitsnetten in Zuid-Holland, Utrecht, Kennemerland en Noordoost-Friesland, heeft al 4.500 mensen in dienst, maar heeft nog zeker honderd nieuwe medewerkers nodig en die liggen niet voor het oprapen. Om een baan bij Stedin aantrekkelijk te maken, biedt het bedrijf kandidaten die nog geen rijbewijs hebben aan dit op kosten van Stedin te behalen.


Rijproef opleiding mag in elektrische auto

IBKI staat sinds 1 april toe dat een kandidaat voor fase 1B van de WRM-opleiding (onderdeel rijproef) een auto inzet met een automatische versnellingsbak. Dat kan dus ook een elektrische auto zijn. IBKI meent dat de technologische ontwikkeling van (les)auto's hiertoe aanleiding geeft. De bepaling zoals die is opgenomen in artikel 8 lid 4 van het Algemene deel van het examenreglement waarin wordt geregeld dat een voertuig met automatische versnellingsbak alleen is toegestaan als de kandidaat in het bezit is van een rijbewijs B met automaatcodering, komt hiermee te vervallen.

Tot 1 april 2019 geldt dat IBKI tijdens de examens fase 1b (rijproef) voor de categorie B een auto met een automatische versnellingsbak toestaat als de kandidaat een rijbewijs B met de code 'automaat' heeft. Een kandidaat die deze code niet op het rijbewijs heeft staan moet op dit moment het examen fase 1b afleggen in een schakelauto.

Geen standpunt

Met dit besluit neemt IBKI overigens geen standpunt in de discussie over afschaffing van de automaatcode in. "De discussie over het afschaffen van de automaatcode op rijbewijs B is van een heel andere orde. IBKI doet daar geen uitspraak over. Natuurlijk zien wij ook wat de ontwikkelingen en trends zijn, maar bij het afschaffen van de automaatcode op het rijbewijs spelen ook andere overwegingen een rol, denk aan de verkeersveiligheid. Dat is een politieke discussie waar IBKI vooralsnog geen rol in speelt", laat IBKI weten.


En nu zijn er vier
brancheverenigingen

En toen waren er vier brancheverenigingen.Sinds donderdag 28 maart de statuten passeerden bij de notaris is de LBKR de vierde branchevereniging, naast VRB, BOVAG en FAM.

De nieuwe vereniging begon met 150 nieuwe leden en loopt inmiddels richting de tweehonderd. Doelstelling is, zo heeft voorzitter Jos Post eerder tegenover Rij-instructie laten weten, dit jaar driehonderd leden te hebben en daarna verder te groeien. De LBKR onderscheidt zich volgens Post onder andere door een open structuur, waarbij het de leden bij belangrijke zaken raadpleegt. "Wij gaan er prat op te luisteren naar onze leden", aldus Post.


Proef vrijstelling C-rijbewijs

Vanaf half mei tot eind 2022 houdt de overheid een proef met vrijstelling van rijbewijs C voor bestelwagens die geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten. In de praktijk zijn dit elektrische bestelauto's. Op dat moment mogen bestuurders met enkel rijbewijs B een bestelwagen met een maximummassa tussen de 3500 kg en 4520 kg besturen. Voor andere bestelwagens blijft een maximale massa van 3.500 kilo (leeggewicht plus laadvermogen) gelden.

Het experiment maakt deel uit van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek en alleen bedrijven die zijn aangesloten bij de Green Deal ZES kunnen deelnemen. In de pilot kan met elektrische bestelbussen worden gereden met een groter laadvermogen, zonder dat de chauffeur in het bezit hoeft te zijn van rijbewijs C.
Voor de chauffeur is rijbewijs B voldoende. Daarbij moet het extra laadgewicht wel worden gebruikt voor extra accucapaciteit. De chauffeurs die de aangepaste bestelauto's gaan rijden, moeten naast rijbewijs B ook een aanvullende cursus volgen. Deze cursus moet voldoen aan de eisen die het CBR stelt. De cursus kan gegeven worden door instructeurs die in het bezit zijn van rijbewijs C.

Afbeelding
Afbeelding