Hoe kies je een administratiekantoor?

In mijn vorige column in Rij-instructie gaf ik tips voor de keuze om zelf de administratie te doen of deze uit te besteden aan een professional. Nu neem ik je graag mee in de keuze van een professional. Meestal is dat een administratiekantoor.
Hoe maak je nu die eerste selectie?

Persoonlijke klik

Durf je jouw bedrijfscijfers te laten opstellen en beoordelen door een kantoor? Je hoeft echt niet de beste vrienden te worden met de mensen aan wie jij de administratie hebt uitbesteed, maar een beetje een persoonlijke klik is veel waard!

Kosten administratiekantoor

Een administratiekantoor beoordelen op de kosten is de volgende stap. Online kun je gemakkelijk offertes opvragen van kantoren uit de regio.
Het uitbesteden van de administratie voor een gemiddelde eenmanszaak zonder personeel is meestal mogelijk tussen € 95 en € 125 per maand exclusief btw. Duurder kan uiteraard ook. Bijvoorbeeld als je rijinstructeurs in dienst hebt en een loonadministratie moet voeren.

Uurtarief van een administratiekantoor

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een uurtarief van rond de 60 euro per uur, al wordt er soms met een totaaltarief, en dus niet met een uurtarief, gerekend. Ook is het afhankelijk van de werkzaamheden. Wordt er ook advies verwacht? Dan zal het tarief stijgen.

Branchekennis

Een branchespecifiek administratiekantoor is een must. Er zijn namelijk branchespecifieke belastingvoordelen te behalen.

Expertise

Voor een rijschoolondernemer is het niet noodzakelijk om een accountant te hebben. Een administratiekantoor waarbij ook een registerbelastingadviseur is aangesloten is meestal voldoende.

Online-administratiekantoor

De locatie is minder van belang dan de kwaliteit. Door de huidige technieken is er contact mogelijk op elk uur van de dag, onafhankelijk van de plek waar je bent. Dit kan prima online.
Tegenwoordig is een goed administratiekantoor een gedigitaliseerd administratiekantoor.

Opgeruimd staat netjes

De veiligheid van je administratie staat boven alles. Heb je online een administratiekantoor gevonden en ben je benieuwd of dit een goede keuze zou kunnen zijn? Ga dan eens langs.
Garanties zijn lastig, maar gevoelsmatig krijg je toch al snel een beeld hoe het met die toegang voor onbevoegden gesteld is. Zijn de bureaus netjes, slingeren er nergens allerlei mappen en facturen rond en geeft het administratiekantoor een betrouwbare indruk?

Als je op zoek bent naar een administratiekantoor vertrouw dan op je intuïtie!