Automaatcode afschaffen? Dan druk op de ketel

Sinds 1975 is het verplicht dat personen die voor in een auto zitten een autogordel dragen en sinds 1 april 1992 geldt dit voor alle inzittenden. Desondanks duurde het nog een behoorlijke tijd voordat het gebruik van de autogordel gemeengoed was. Mensen vonden het maar irritant en waren bang dat ze niet tijdig uit hun auto konden komen wanneer die in het water zou belanden.

Die angst is bij de meesten inmiddels weg en inmiddels is het voor hele generaties normaal dat je, nadat je bent ingestapt, de gordel omspant. Voor veel mensen geldt het niet dragen van een gordel inmiddels als naakt rondrijden.
We kunnen dit best het gordelsyndroom noemen. Het syndroom met als symptoom dat je tegen een vernieuwing bent, ook al zie je aankomen dat die op termijn gemeengoed gaat worden. Zoals je nu ziet gebeuren met de automaatcode.

De automaatcode op het rijbewijs krijg je als je hebt afgereden in een auto met automatische versnellingsbak. Omdat je niet hebt geleerd te schakelen, mag je niet in een handgeschakelde bak rijden. Jarenlang was dit een prima fenomeen, maar de automaatcode is anno 2019 toch echt achterhaald. De wereld is namelijk ingrijpend vernieuwd.

In deze editie staat een uitgebreid artikel over de automaatcode en tijdens het schrijven begon ik me steeds meer af te vragen waarom die automaatcode eigenlijk nog steeds bestaat. Ja, de overheid stimuleert elektrisch rijden – ook al kun je daar in het kader van duurzaam van alles op afdingen - maar nee, de overheid zorgt er niet voor dat dit op alle fronten wordt gestimuleerd. Dat is weer eens halfbakken beleid.

Van het CBR hoeven we niets te verwachten. Het CBR is er nu eenmaal niet om nieuwe zaken in beweging te zetten, maar om beleid van de overheid uit te voeren. En het verschuilt zich achter het feit dat nog steeds twee op de drie mensen afrijden in een auto met handgeschakelde bak. Op het ministerie van I&W is ook al niemand die er zich druk over maakt, althans niet zichtbaar. En Brussel? Daar maken ze zich er al helemaal niet druk over. En op die manier gaat het nog lang duren. Het is de angst voor vernieuwing, het is het gordelsyndroom.

De enige manier om dit te doorbreken is er constant aandacht voor blijven vragen. Wil de branche dat de automaatcode moet worden afgeschaft, dan is de enige manier om druk op de ketel te brengen en te houden. Als dat niet gebeurt, zitten we nog tot in lengte van jaren opgescheept met een fossiel.