Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Hoe krijgt het CBR weer goedgelovige blauwe ogen terug?

De Tweede Kamer heeft de procedure rond de rijgeschiktheid behandeld en liet geen spaan heel van het CBR. Maar deugt er dan helemaal niets meer aan het CBR? En hoe kan het beter worden? Die vragen legden we voor aan de voorzitters van de brancheverenigingen.

Het CBR is werkelijk tot op de enkels afgefakkeld over de procedure rond de rijgeschiktheid en minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W sprak tijdens het zogenoemde Algemeen Overleg in de Tweede Kamer grote woorden waaruit blijkt dat het op de burelen van het CBR heeft geknetterd. Duidelijker dan met de woorden 'We geloven het CBR niet meer op hun blauwe ogen', kun je niet laten weten dat er heel wat moet gebeuren voordat het CBR zijn geloof terugkrijgt.

Extern bureau

Inmiddels is er ook een extern bureau op gezet dat in mei een onderzoek moet afronden met de vraag of alle maatregelen die het CBR heeft genomen om de procedure te verbeteren ook werken. En er worden nog nieuwe maatregelen genomen, maar al die inspanningen zullen er in elk geval niet toe leiden dat de problemen voor het najaar zijn opgelost. Daar is het CBR heel eerlijk over en ondanks het feit dat er geen Kamerfractie meer is die nog vertrouwen heeft in het CBR, rest de Kamer weinig anders dan te hopen dat de ellende nog dit jaar tot het verleden behoort.

Een aantal conclusies:

- Het CBR stuurt aan op een digitale afhandeling van de gezondheidsverklaring. Dat gaat veel sneller dan analoog, maar een aanvraag op papier blijft mogelijk.

'Kom met oplossingen en speel niet op de man'

- Volgens Van Nieuwenhuizen moet het eigenlijk niet kunnen dat er een enorm verschil is tussen de tijd dat artsen een keuring uitvoeren en de tarieven. Die verschillen zijn enorm groot.

- Er wordt gekeken of er een waarborg kan komen voor de kwaliteit van de keuringsartsen.

- Er wordt gekeken of artsen die voor het CBR keuren, kunnen worden bijgeschoold om de procedure snel en eenduidig uit te voeren.

- Er wordt gekeken of procedures rond bepaalde aandoeningen, zoals ADHD, anders kunnen worden ingekleurd, maar dat is afhankelijk van wat de Gezondheidsraad ervan vindt.

- Als mensen kunnen aantonen dat ze onnodig kosten maken vanwege het slechte functioneren van het CBR, dan kunnen ze dit melden bij het CBR. Het CBR zal daar vervolgens coulant mee omgaan, aldus de minister.

- De minister houdt de Kamer periodiek op de hoogte van de voortgang van de vorderingen.

Ruud Rutten, voorzitter FAM:

'De minister gaat ermee aan de slag. Dat is voor mij voldoende'

Daags na het Algemeen Overleg reageerde Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, op de beraadslaging die hij met verbijstering heeft aangehoord. Ook Rutten sluit zich aan bij onze minister ("Ook ik kan op geen feestje of meeting meer verschijnen zonder verantwoording af te leggen over mijn beroep als rijschoolhouder of branchevoorzitter"), maar hij vraagt zich ook af of er dan helemaal niets meer deugt aan de exameninstelling. "Kom op zeg! Als je ziet hoe de branche en het CBR de laatste jaren naar elkaar zijn toegegroeid, dan is het gewoon niet waar dat alles fout gaat. Bij een bedrijf van deze omvang - er werken rond 1300 mensen - is altijd wel wat. Dat is logisch met alle voorspelbare, maar ook niet te voorspellen invloeden. De minister gaat ermee aan de slag. Dat is voor mij voldoende."

Benieuwd

Wij zijn op basis van de reactie van Rutten inmiddels benieuwd of de voorzitters van de andere drie brancheorganisaties er ook zo in staan en we legden hen twee vragen over.

1. Misten jullie net zoals Ruud hierbij ook de nuance ten aanzien van het CBR of is de kritiek voor de volle 100 procent terecht?

2. Pas in het najaar valt de ergste druk weg bij het CBR ten aanzien van de rijgeschiktheidsprocedures. Hebben jullie, met alle ervaring die jullie op dit gebied hebben, een suggestie voor verbeteringen in dit traject waar iedereen iets aan heeft?

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG:

'BOVAG deelt de zorgen die er zijn over het dossier rijgeschiktheid'

1. "Het valt niet te ontkennen dat er een aantal zaken niet helemaal goed gaan bij het CBR en dat veel mensen in de samenleving daar heel veel last van hebben. Dus terecht dat de politiek daar vragen over heeft en logisch dat de politici daar een (duidelijke) mening over hebben. BOVAG deelt de zorgen die er zijn over het dossier rijgeschiktheid, maar wij zien ook de complexiteit van het geheel met het oog op automatisering in combinatie met privacywetgeving en het groeiend aantal ouderen."
2. "Alles valt of staat met duidelijke, tijdige en volledige communicatie - richting de branche en richting het publiek - en daar is duidelijk werk aan de winkel. BOVAG wil graag meedenken en meehelpen in deze processen en v.w.b. de rol van specialisten en artsen."

Jos Post, voorzitter LBKR:

'We kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is

1. "In het debat moest het CBR inderdaad diep door het stof. In iedere grote organisatie waar zaken niet lopen zoals ze behoren te lopen, moeten dan de verantwoordelijke mensen verantwoording afleggen. Het CBR moest vooral vanwege de ontstane achterstand bij de gezondheidsverklaringen voor de ouderen op het matje komen. Wij denken dat dit ook terecht is. Anders gebeurt er wellicht niets en gaan we gewoon door met waar we mee bezig zijn. We kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is."

2. "Maak het formulier voor de gezondheidsverklaring 'hufterproof'. Wij horen regelmatig dat er mensen onterecht in het traject komen omdat ze of de vraag niet goed gelezen of begrepen hebben waardoor er geen goed antwoord gegeven wordt. Ook komt het af en toe voor dat er in het 'opmerkingenveld' iets ingevuld wordt dat niet relevant voor de gezondheid is, maar waardoor mensen toch op de verkeerde stapel komen te liggen."

Peter van Neck, interim-voorzitter VRB:

'Kamerleden gaven er blijk van geen dossierkennis te hebben'

1. "Nee, de kritiek is niet voor 100 procent terecht. Het waren uiteindelijk maar twee Kamerleden die probeerden op een onbeschofte manier hun gelijk te halen. Waarbij ze door de manier van vragen stellen zelf blijk gaven geen dossierkennis te hebben. Ze werden eerder al in het Ronde Tafelgesprek met hun eigen tekortkomingen om de oren geslagen."
"Dat er zaken mis zijn gelopen en geen schoonheidsprijs verdienen is iedereen wel duidelijk, maar kom met oplossingen en speel niet op de man/vrouw. En lever een bijdrage die ertoe doet. Dat geroeptoeter voor de bühne: vraag me af of als er geen verkiezingen in het verschiet lagen men ook zo hoog van de toren had geblazen."
"Als je als politicus het verschil niet weet tussen een Gezondheidsverklaring en een Verklaring van Geschiktheid, niet weet wie uiteindelijk de beslissing neemt of iemand een rijbewijs mag halen dan wel verlengen, als je niet weet wie de keuringskosten in rekening brengt, denkt dat iemand zonder geldige verklaring van geschiktheid toch de weg op zou mogen gaan of het rijbewijs dan maar administratief verlengd kan worden, dan ben je toch echt niet goed bezig."
"En een (huis) arts die de keuring verricht moet zich onthouden van de mate van geschiktheid van een patiënt. Hij gaat daar niet over! Dus kan er geen sprake zijn van een administratieve verlenging van een rijbewijs. Wat zou je denken wanneer in die periode deze persoon een ongeluk veroorzaakt? Wie krijgt daar dan de zwartepiet over toegestuurd? Die onbehoorlijke Kamerleden die dit voorstellen? Zie de verzekeringsmaatschappijen al de messen slijpen."

2. "Ervaring leert dat sinds de invoering van het digitaliseringsproces mensen die niets mankeren binnen 24 uur hun Verklaring van Geschiktheid binnen hebben. Maar door de heisa in de diverse media worden mensen bang gemaakt en gaan veel eerder dan te doen gebruikelijk al hun Gezondheidsverklaring insturen. Ja, dan krijg je vanzelf dat de stapel met nog af te handelen dossiers onevenredig hoog oploopt. En niet alle verhalen die je hoort, zijn de echte waarheid. Er zijn voorbeelden verhalen te over van zogenaamde beroepschauffeurs die op Facebook schrijven dat ze maanden werkeloos thuis zaten omdat het CBR de papierwinkel niet op tijd verwerkt had. Dat blijkt niet zelden een pertinente leugen te zijn. Hij was zelf vergeten op tijd zijn papieren in te dienen, terwijl hij als beroepschauffeur wist dat hij naar een arbo-arts moest. Maar ja, goed nieuws is geen nieuws."

Proef op de som

De VRB heeft voor eigen bevinding de proef eens op de som genomen. Secretaris Irma Brauers laat weten: "We hebben het gewoon uitgeprobeerd. Gezondheidsverklaring 75+ in de laatste week van februari aangekocht via mijncbr.nl. Digitaal ingevuld en uitgeprint. Omdat op dat moment nog niet de functie 75+ volledig digitaal was (wel sinds 1 maart jl.) moest de persoon in kwestie met die geprinte gezondheidsverklaring naar een arts. Hij is naar de andere arts binnen de eigen huisartsenpraktijk gegaan. Hij mankeerde helemaal niets en de enveloppe is getekend en wel vorige week donderdagavond naar het CBR verstuurd."

Nog geen week

Vanmiddag met de post de Verklaring van Geschiktheid in de bus gekregen. ONBEPERKT GESCHIKT BIJ VERNIEUWING. Aangezien zijn rijbewijs pas verlopen is op de dag dat hij 75 wordt, kan hij nog tot 5 juli wachten alvorens naar het gemeentehuis te gaan. Dus al met al nog geen week van keuren – tot insturen en verklaring geschiktheid PER POST in de bus. Had deze persoon de GV digitaal ingediend op 2 maart toen het systeem 75+ live is gegaan en direct bij de arts van zijn keuze terecht had gekund, dan had dit proces nog geen 24 uur in beslag genomen."

Peter van Neck.
Jos Post
Minister Van Nieuwenhuizen gelooft het CBR niet meer op hun blauwe ogen.
Afbeelding
Ruud Rutten.