Afbeelding
Foto's: VW

T-Cross: het antwoord van VW in het overvolle SUV-segment

T-Cross. Dat is de naam van een nieuwe auto waarmee Volkswagen het populaire segment van de SUV-auto's inkleurt. Volkswagen schuift daarmee eindelijk aan bij een lange reeks andere auto's. Is deze het wachten waard geweest? We zochten het uit, waarbij het in Nederland nog wel even wachten is op de diesel. Want hoewel Volkswagen een heel slechte geschiedenis heeft met diesel, doet het deze motor niet in de ban.

Functioneel, vertrouwd, verstandig, maar toch ook emotieloos. Nee, een Volkswagen schaf je niet aan omdat je waanzinnig verliefd bent op de looks, maar omdat je in een zorgeloze auto wilt sturen.

VW Polo

De T-Cross is gebouwd op het onderstel van de VW Polo, en daarmee neemt VW direct een voorsprong op andere merken, want de Polo is sinds jaar en dag de meest populaire lesauto in Nederland. Niet omdat die zo mooi is, maar vanwege de – sorry voor de lelijke term - prijs-kwaliteitverhouding.

10 centimeter hoger

De T-Cross is echter 10 centimeter hoger dan die Polo, waarmee de nieuwkomer toch echt een andere auto is. De T-Cross is namelijk wat wordt genoemd een cross-over: een combinatie van een hoge personenauto en een terreinauto, ook al kun je met deze auto absoluut niet het zand in.
Die extra hoogte komt ten goede aan een makkelijker instap – ideaal voor ouderen - en doordat de stoelen meer rechtop staan dan in een Polo is er ook meer ruimte voor de inzittenden. Vooral achterin merk je dat. Maar, laten we ook eerlijk zijn, verwacht niet direct dat machtige majestueuze SUV-gevoel. Iets hoger oké, en daardoor lijkt de auto op de parkeerplaats al snel een stukje groter, maar het is geen bakbeest. Eigenlijk krijg je voorin het gevoel dat je in een gewone personenauto zit en zelfs met grote volwassenen voorin hebben dito volwassenen achterin nog beenruimte over, met dank trouwens aan de achterbank die op rails verschoven kan worden. Nadeel is wel dat er met de achterbank in de achterste stand heel weinig bagageruimte overblijft, maar dat is als lesauto minder belangrijk.

Later dit jaar komt de diesel: een ouderwetse 1.6 TDI

Niet vergeten

Laten we een paar belangrijke zaken niet vergeten. Personen die korter zijn dan gemiddeld hebben al snel moeite in te schatten waar het einde van de motorkap is. Even keren in een smalle straat doen die leerlingen misschien liever in vieren. Iets wat ook meteen opvalt, is dat de hoofdsteunen te laag staan. Daar hebben kortere leerlingen nou weer juist voordeel van, maar het is bij langere personen de vraag of de hoofdsteunen bij een ongeval bijdragen aan de gezondheid. En er is nog iets en dat is echt wel een punt: de binnenspiegel is laag en breed en geeft niet veel zicht naar achteren. Naar verluidt zou Volkswagen dit erkennen en werken aan spiegels die een beter zicht naar achteren geven.

Hippe kleuren

Nu we toch binnen zijn, kunnen we ook meteen eens het interieur doornemen. De T-Cross is te bestellen in allerlei hippe kleuren en kan met allerlei stylingpakketten nog verder worden opgesmukt en dit komt het interieur echt ten goede. Er is een pakket waarmee je de velgen en buitenspiegels voor een deel de kleuren van de rest van de auto kunt meegeven en VW kiest ervoor om die kleurenpracht binnen te laten terugkomen in allerlei vrolijke accenten. Dus: dit is een vrolijke Volkswagen, en dat is al heel wat, maar het blijft wel die functionele auto die nu eenmaal het handelsmerk is van de makers uit Wolfsburg.

Uitrusting

Zoals altijd bij een Volkswagen is er gekozen voor een basisuitvoering die tegen veelal fikse prijzen kan worden opgepimpt. De basisuitvoering beschikt bijvoorbeeld over twee traditionele analoge blokken, met daartussenin op een klein schermpje de informatie vanuit het vooronder. Als optie kan de T-Cross worden besteld met een digitaal dashboard met een riant beeldscherm achter het stuur. Dit is een aanrader. Het ziet er mooier uit, maar veel belangrijker is dat de informatie makkelijker te raadplegen is. De bestuurder kiest welke informatie hij wenst te zien. VW heeft overigens een groot aantal actieve veiligheidsvoorzieningen in de auto ingepast, zoals een remsysteem dat bij klein gevaar en lage snelheden helpt ingrijpen.

Diesel

Momenteel moeten we het nog even stellen met alleen benzine-uitvoeringen en deze zijn voor de rijscholenbranche per definitie niet relevant. Maar over niet al te lange tijd komt er een ouderwetse 1.6 TDI. De T-Cross komt er op termijn ook als elektrische variant en voor VW is de elektrische markt veel belangrijker aan het worden dan die dieselauto's, vandaar dat er geen nieuwe diesel onder de motorkap komt.

Voor wat betreft de wegligging kunnen we kort zijn: je merkt dat dit een hogere auto is dan de Polo, met als gevolg dat deze in bochten veel en veel sneller de neiging heeft om over te hellen. Simpel een beetje gas van de plank volstaat en de leerling die niet anders dan in een T-Cross lest weet niet beter, maar we melden het toch maar.
De conclusie is dat de T-Cross er leuk uitziet en lekker hoog op de poten staat, maar het is de vraag of dat allemaal voldoende is om de VW Polo weg te drukken uit de rijscholensector.

.

Afbeelding
De luxere variant van het dashboard.
De achterkant van de T-Cross.